
Beginnen met een webshop?
Een eigen webshop starten? Het starten van een webshop is de laatste jaren steeds populairder geworden. In 2007 waren er volgens het CBS nog zo’n 5.000 webshops, in het eerste kwartaal van 2021 ruim 62.000! Veel retailers gebruiken een webshop om hun klanten online van dienst te zijn.
Een webshop beginnen is wel iets waar je goed over na moet denken. Er komt meer bij kijken dan je op het eerste gezicht zou denken. Dit artikel helpt je met het nemen van de juiste keuzen en stappen te zetten.
De basis
Voor de basis van een webshop zijn de volgende zaken onmisbaar:
- Een domeinnaam (bijvoorbeeld www.bedrijfsnaam-online.nl)
- Webhosting en e-mailadressen
- Webwinkel software
- Een kvk nummer en bankrekening.
Het opzetten van een webshop kan op twee manieren:
1. Gebruik maken van een kant-en-klare online webshop oplossing
2. De software zelf te installeren en beheren op jouw eigen domein.
Hieronder leg ik de verschillen, voor- en nadelen van deez twee opties uit.
Kant-en-klaar online webshop oplossing
In deze situatie neemt je een abonnement bij een aanbieder van webshoppakket.
Voorbeelden van aanbieders zijn:
- Shopify
- WooCommerce (shop op WordPress.com)
- Mijnwebwinkel
- CCVshop
- Mijnwebwinkel.nl
- Pagewize.com
Er zijn kant-en-klaar pakketten waarbij je voor € 10 tot € 70 per maand alles geregeld hebt.
Je krijgt dan een complete webshopoplossing die je alleen nog maar hoeft te vullen met je producten.
Voordelen kant-en-klare webshop oplossingen
Het grote voordeel van zo’n pakket is dat je direct van start kunt. De kosten zijn relatief laag en de software is gebruiksvriendelijk..Je hoeft geen software op je eigen website te installeren en onderhouden. Tegen meerkosten is extra ondersteuning bij ontwerp en een betaling- en voorraadsysteem inbegrepen.
Nadelen kant-en-klare webshop oplossingen
Een groot nadeel van deze oplossingen is dat je aan een bepaalde vormgeving vastzit. Daardoor zijn de presentatie en marketing-mogelijkheden vaak beperkt. Je moet extra kosten maken om zo’n webshop onder jouw domeinnaam te laten werken.
Doe-het-zelf webshop oplossingen
Je kunt alles ook via jouw eigen website regelen. Je hebt daarmee veel meer zelf in de hand. Het voordeel van zelf opbouwen is dat je de webwinkel helemaal naar eigen smaak kunt inrichten en gebruik kunt maken van meer online marketing middelen. Dit vraagt echter wel extra kennis en misschien wil je daarvoor de hulp van een webbouwer inschakelen
De volgende stappen zijn nodig.
De domeinnaam reserveren
De domeinnaam is de url van jouw webpagina. Je laat de domeinnaam registreren door een hostingprovider. Zij regelen de domeinnaam, de hosting (serverruimte) en e-mailadressen
Software voor je webshop
Om zelf een webshop te maken heb je een softwarepakket én technische kennis nodig, weet dus waar je aan begint. In de meeste gevallen kun je als starter beginnen met gratis open source-systemen, de bekendste zijn:
- WordPress met plugin WooCommerce als shop
- Joomla! met diverse shopextensies
- Magento (vooral geschikt voor grote webshops)
- Prestashop
Als je het bouwen van je webshop uitbesteedt aan een professional, weet je zeker dat alles goed werkt en er mooi uit ziet. Bij deze systemen zijn honderden templates/thema’s gratis beschikbaar. Daarnaast zijn er nog duizenden andere templates te koop, dus je kunt op die manier helemaal naar eigen smaak inrichten.
Voordelen doe-het-zelf oplossing
Het grote voordeel van deze doe-het-zelf open source webshopoplossingen is dat er zoveel software beschikbaar is om het helemaal op maat te maken voor jouw doel en toepassing. Softwareoplossingen die je shop kunnen koppelen aan online marketing tools zoals e-mailmarketingoplossingen (bijvoorbeeld Mailchimp), boekhoudpakketten en statistieken zoals Google Analytics.
Nadelen doe-het-zelf oplossing
Het grote voordeel, de flexibiliteit, is tevens het nadeel. Je zult zelf technische kennis moeten opdoen of zaken met een partner (webbouwer) moeten oplossen.
Vind je toegevoegde waarde voor jouw webshop
Hebt je de basis neergezet, dan wil je dat de webshop ook een succes wordt. De toegevoegde waarde is een van de belangrijkste aspecten om over na te denken.
Een webshop openen is namelijk geen garantie voor succes: klanten komen niet vanzelf naar je toe. Sterker: de 10 grootste webwinkels verdienen samen evenveel als de nummers 11 t/m 100 samen. Zij bezetten ook alle topresultaten in Google.
Door de toegevoegde waarde te benoemen weet je waarmee jij verschil maakt bij jouw potentiële klanten. Dat is het unieke wat ze alleen bij jou vinden!
Je moet vanaf dit punt aan de slag met (online) marketing. Een duidelijk beeld van jouw doelgroep en hoe he voor die doelgroep verschil gaat maken is de basis.
Vindbaarheid op Google en gebruiksvriendelijkheid zijn een vereiste. Daarom moet je vooral energie steken in wat jouw bedrijf onderscheidt van anderen, zoals:
- Bijzondere producten met een goed verhaal
- Unieke voordelen voor de klant
- Uitstekende service
- Iets waarmee je jouw klanten kunt binden aan jouw merk.
Pas SEO toe in je webshop
Als je bijvoorbeeld spijkerbroeken van populaire merken gaat verkopen, is het lastig om goed te scoren in Google. Je kunt je amper onderscheiden met productteksten, iedereen verkoopt namelijk dezelfde jeans. Bovendien hebben webshopgiganten als Zalando met betaalde advertenties de beste plekken in Google gekocht.
Waar je vroeger met SEO-teksten jouw webshop tot de hoogste plaatsen op Google kon laten reiken, sluit je nu achteraan na de advertenties. Vervelend, maar desondanks is het wel belangrijk om zo hoog mogelijk op de zoekpagina te eindigen door een geode SEO toe te passen. Dit is zowel voor kant-en-klare shops als doe-het-zelf shops van toepassing!
Verkoop je een uniek product (houten huisnummers, gemaakt van oude boten uit Indonesië), dan kun je je wél onderscheiden met SEO-teksten. Maakt dan gebruik van de long-tail zoekwoordenstrategie en combineer online en offline promotie en laat dit elkaar versterken.
Gebruiksgemak: zorg voor een responsive webshop
Bijna iedereen gebruikt een smartphone of tablet om producten of informatie op te zoeken. Daardoor is een goed werkende mobiele versie van je webshop een must.
Ook Google werkt met een mobile first index. Dit houdt in dat de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid van mobiele pagina’s leidend is.
Zorg voor de beste service
Klantgerichtheid is een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan het behouden van klanten. Als webshopeigenaar moet je klantvriendelijkheid zijn, goed bereikbaar zijn, snelle levertijden hebben en problemen oplossen. Al deze informatie dient duidelijk uitgelegd en snel bereikbaar op jouw website te staan.
Goede service voor de aanschaf
Zorg ervoor dat je klanten helpt met het vinden van het meest geschikte product voor hun situatie. Zorg voor een uitlegvideo, een keuzetabel of een productfilter waarmee je jouw klanten helpt een goede keuze te maken uit het totale productaanbod.
Door verwachtingen te overtreffen krijg je tevreden klanten die positieve recensies en aanbevelingen achter laten op social media en zorgen voor mond-tot-mondreclame.
Producten retourneren
Elke webshop krijgt te maken met producten die retour komen. Hoe je hier vervolgens mee omgaat is erg belangrijk, het kan een negatieve klantervaring weer goed maken. Deze informatie dient duidelijk uitgelegd en goed bereikbaar op jouw website te staan.
De eerste stap is het snel antwoorden op de klacht.
Geef de klant het geld terug of stuur een nieuw product op, je kunt het beste overleggen wat hij/zij het liefste wil.
Tip: stuur een persoonlijk kaartje mee, daarmee voelt de klant zich gezien.
Promotie voor je webshop via social media
Socialmediakanalen zoals Instagram, Pinterest en Facebook kan je gebruiken om jouw producten onder de aandacht te brengen. Maar let op: ieder medium heeft een andere benadering en een andere doelgroep.
- Op Instagram deel je mooie foto’s en laat je het verhaal achter je bedrijf zien.
- Op Facebook doe je mededelingen over (kortings)acties, nieuwe producten, een deelname aan een event of wat je vandaag hebt gedaan.
- Op Pinterest toon je jouw producten en inspiratie. Als je bijvoorbeeld zelf houten meubelen maakt, kun je deze foto’s plaatsen, inclusief link naar je website. Mensen halen hier inspiratie en pinnen jouw foto op hun digitale prikbord.
- Op TikTok draait het om leuke filmpjes gericht op jongeren
Online marketing
Er zijn tal van mogelijkheden om jouw bedrijf te promoten en dat hoeft helemaal niet duur te zijn. Dit gaat van contentmarketing tot vloggen en personal branding. Ook e-mailmarketing kan helpen in contact te blijven met bestaande klanten en ze verleiden tot een nieuwe aankoop.
Extra: verzenden van je producten
Oke, je shop staat online, maar hoe ga je eigenlijk producten leveren? Veel webshop-eigenaren beginnen met een kleine voorraad producten. Als je bedrijf groter wordt, kun je het voorraadbeheer uitbesteden door gebruik te maken va dropshipping. Hierbij wordt het product door jouw leverancier namens jou verzonden. Kies een pakketleverancier die mogelijkheden heeft voor track en trace of waarbij jouw klanten een bezorgtijdstip kunnen aangeven.
Uitpakparty: maak er een feestje van!
Het ontvangen en uitpakken van een pakketje is een feestje bij de klant. Zorg ervoor dat de klantbeleving positief is door bijvoorbeeld een handgeschreven briefje of een mooie passende (duurzame) verpakking. Zit er een uitnodiging in voor een herhaalaankoop of een review?