• +31 06 132 74 810
 • ton.kemp@silvatica-marketing.nl

De Klantreis begrijpen bij het maken van een communicatiecampagne

person holding compass

De Klantreis begrijpen bij het maken van een communicatiecampagne

Introductie:
Een succesvolle communicatiecampagne vereist een goed begrip van de klantreis en de juiste touchpoints. Om klanten te boeien en te binden, moet u weten wie ze zijn, wat ze willen en hoe ze zich gedragen. in deze blogpost zullen we de belangrijke elementen van een klantreis in communicatiecampagnes duidelijk maken en hoe u deze kunt gebruiken om uw klanten te bereiken en te behouden.

 1. Beginnen met het begrijpen van de klantreis
  Het maken van een communicatiecampagne begint met het begrijpen van de klantreis. Dit is de reis die de klant in zijn hoofd maakt bij het zoeken naar en kopen van een product of dienst. Het gaat niet alleen om het kopen van een product, maar ook over de emoties en ervaringen die ermee gepaard gaan. Het begrijpen van de klantreis helpt u te weten waar en wanneer u de juiste boodschap aan uw klant kunt geven. Dit is van belang bij de keuze van de touchpoints en het maken van de content.
 2. Touchpoints selecteren
  Touchpoints zijn de verschillende interactiepunten tussen de klant en het merk. Dit kan omvatten: website, sociale media, e-mail, advertenties of persoonlijk contact. Het is noodzakelijk om de verschillende touchpoints zorgvuldig te selecteren en in overweging te nemen wat de beste manier is om de klant te bereiken op elk interactiepunt. Gebruik informatie over de klantreis om te weten welke touchpoints het meest effectief zijn. Denk bijvoorbeeld aan de websites of sociale media waar klanten actief zijn.
 3. Creëren en uiten van de juiste boodschap
  Na het in kaart brengen van de touchpoints is de volgende stap het creëren van de juiste boodschap. Dit is een boodschap die aansluit op de emoties en ervaringen van de klant tijdens specifieke fases van de klantreis. Dit moet aansprekend en relevant zijn om de klant te bereiken via de verschillende touchpoints. Het gebruik van de juiste communicatie maakt het verschil. De boodschap wordt immers beter opgepikt wanneer deze qua tone of voice en boodschap afstemt op de desbetreffende touchpoints. Een post op LinkedIn is anders dan op TikTok!
 4. Ontwerpen van het Customer Journey Map
  Met de Customer Journey Mapping brengt u de verschillende touchpoints en communicatie samen in één overzicht. Dit maakt duidelijk hoe de verschillende touchpoints werken in relatie tot elkaar en wat het meest effectieve pad is om de boodschap over te brengen. Deze afstemming helpt bij het versterken van de klantbetrokkenheid en zorgt voor een positieve klantbeleving.
 5. Meten van de prestaties van de communicatie campagne
  Uiteindelijk is het belangrijk om de resultaten van de communicatiecampagne te meten. Dit helpt om te zien in hoeverre de campagne effectief was en welke touchpoints het meest succesvol waren. Hieruit kan u conclusies trekken over wat werkt en wat niet. Dit helpt bij de bepaling welke touchpoints en boodschappen aangepast moeten worden voor toekomstige campagnes.

Jouw campagne boodschap verschilt per kanaal en per fase in de klantreis!

Klantreis begrijpen

Bij het maken van een communicatiecampagne is het belangrijk om de klantreis en touchpoints in kaart te brengen. Het begrijpen van de klantreis helpt bij het selecteren van de juiste touchpoints, maar zeker ook in het creëren van de juiste boodschap. Deze boodschap verschilt namelijk per kanaal en per fase in de klantreis! Met een Customer Journey Map en het meten van de prestaties van de campagne kunt u uw klanten op een meer effectieve manier bereiken en behouden. Door de behoefte van de klant centraal te stellen in uw communicatie, zorgt u voor een positieve klantbeleving en bouwt u duurzame relaties op.

Ton Kemp
Ton Kemp

Customer journey manager met passie voor internet. Combineert strategisch denken met pragmatische aanpak. Als docent marketing ook actief op Avans Hogeschool | 06 132 74 810| Ton.Kemp@ViatriX.nl