• +31 06 132 74 810
  • ton.kemp@silvatica-marketing.nl

Goed gevonden worden in Google

digital-marketing-SEO-silvatica

Goed gevonden worden in Google

 

Hoe goed ken je jouw jouw markt en jouw klanten?

Typ een zoekterm in op Google en de eerste vier zoekresultaten bestaan tegenwoordig uit advertenties. Vervelend, maar een feit. En dit gaat ten koste van het aantal bezoekers op jouw website, tenzij je hier zelf adverteert.

Waar je vroeger met gerichte SEO-teksten op jouw website tot de hoogste plaatsen in Google kon komen, ben je nu door de advertenties bij voorbaat ‘veroordeeld’ tot plek 5.

Toch is het belangrijk om, ondanks de advertenties, zo hoog mogelijk in de ranking te eindigen. Hoe meer bezoekers, hoe meer klanten, hoe meer je verkoopt, hoe meer omzet je behaalt, hoe succesvoller je wordt, hoe meer… Kortom, we zetten de belangrijkste SEO acties voor je onder elkaar.

1. Mobile first: je site op smartphones

Dé belangrijkste trend is een goed werkende mobiele versie van je website. Al kunnen we het eigenlijk al geen trend meer noemen, want het is een onmisbare factor. Steeds meer mensen gebruiken hun smartphone of tablet om op internet te zoeken naar informatie en dit neemt alleen maar toe.

Sterker: Google gaat dit jaar met een mobile first index werken en daarmee verdwijnt de desktop index naar het tweede plan. De gebruiksvriendelijkheid van jouw website op een mobiele telefoon wordt leidend.

Dat betekent dus dat je jouw website zo snel mogelijk responsive maakt, zodat de informatie op alle apparaten goed zal worden weergegeven.

2. zoekwoorden: wat is hét woord van je tekst?

Het is super belangrijk om te analyseren op welke woorden je primair gevonden wilt worden. En of dit ook het woord is dat mensen intikken als ze jouw dienst of product zoeken. Welke zoekterm gebruiken jouw klanten het meest? En gebruiken ze wel de woorden die jij denkt dat ze gebruiken?

Google-keyword-tool gebruiken

Je kunt zoekwoorden vinden door klanten te vragen wat ze zouden intikken, maar ook via de Google keyword-tool  Je ziet dan een indicatie van het zogenaamde ‘zoekvolume’, dus het aantal keer dat er naar dit woord gezocht wordt. Kijk hier regelmatig naar en anticipeer op deze zoekwoorden door relevante blogs te schrijven met deze zoekwoorden.

Focuszoekwoord

Een goede zoekwoordenanalyse is het beginpunt voor goede content. Heb je die woorden gevonden? Dan ga je die strategisch gebruiken. Gebruik er in een artikel niet te veel, maar kies er één per bericht waar je echt op concentreert: je focuszoekwoord.

Waar zet je dit focuszoekwoord op jouw website?

  1. In de Paginatitel
    Zet het zoekwoord het liefst vooraan in de paginatitel. Zorg dat dit een <h1> tag heeft
  2. In de webpagina url (ook wel permalink genoemd) 
    Zet ook hier het zoekwoord liefst vooraan.
  3. In de headers en tussenkopjes 
    Gebruik daarvoor altijd de juiste ’tags’ voor de stijl, zoals H2.
  4. In de pagina tekst
    Overdrijf het niet. Schrijf bewust, maar ook natuurlijk je artikel. Gebruik synoniemen om de tekst leesbaar te houden.
  5. In de tags van foto’s en video’s
    Dit zijn de z.g. ALT-teksten. Google gebruikt deze ook om jouw afbeelding te zoeken.
  6. In de ‘meta-description’
    Dit is de tekst die je ziet op de resultatenpagina van Google. Elk CMS heeft hiervoor een apart veld.

Schrijf “natuurlijk”
Belangrijk om te onthouden: je schrijft dan wel deels voor Google om zo hoog mogelijk in de ranking te komen, maar je primaire doelgroep is de lezer. Verhalen waarin je struikelt over de zoektermen en synoniemen, zijn onleesbaar. Google rankt je ook lager als blijkt dat je teksten niet relevant zijn voor bezoekers (Dat weet Google; want bezoekers komen niet terug of blijven kort). Dit is soms lastig, maar door veel te schrijven of (tijdelijk) een professional in te huren), vind je hier vanzelf een goed evenwicht in.

3. de meta-description

Een van de belangrijkste metatags is het schrijven van een relevante description, dit is de tekst die vaak in Google verschijnt onder de zoekresultaten. Deze tekst is een korte omschrijving van het artikel, die uitnodigt om te gaan lezen.
Verplaats jezelf in een bezoeker en probeer te bedenken waarom hij jouw website zou moeten bezoeken. Wat zoekt hij, waarom en vindt hij bij jou de juiste informatie? Geef in jouw meta-description antwoord op deze vraag en voeg een oproep (call-to-action) toe, zoals ‘Klik en profiteer van 30% korting’, of “Bel ons nu”.

4. Longtail-zoekwoorden

Combinaties van zoekwoorden of hele specifieke zoekwoorden – in jargon: longtailzoekwoorden – zijn ook een trend. Hiermee wordt je gevonden door mensen die Googlen met een hele specifieke zoekvraag. Denk bijvoorbeeld aan iemand die zoekt op: ‘Is btw op benzine aftrekbaar?’ in plaats van ‘benzine aftrekbaar’. Deze veelvoorkomende langere zoektermen kun je in de tekst verwerken, door bijvoorbeeld vragen als tussenkop (header, de stijl heet meestal ‘H2’) te maken.

Je kunt via zoekwoordenanalyse uitzoeken welke combinaties bij jou zoekwoorden vaak voorkomen.

Longtailzoekwoorden leveren bezoekers op die precies weten wat ze willen. Zorg daarom dat jouw content zo specifiek en relevant mogelijk is voor jouw bezoeker. Geen doorwrochte epistels, die mooi rond geschreven zijn, waarbij de slotalinea teruggrijpt op de eerste alinea. Maar echt in dienst van de bezoeker/lezer van jouw website: hij zoekt een antwoord op zijn vraag en die geef jij. Ook dit vergroot de relevantie van je teksten.

 

5. Gesproken zoekopdrachten

Deze trend zal de komende jaren alleen maar toenemen door de gesproken zoekopdrachten; de zogenaamde ‘voice search’. Met de opkomst van virtuele assistenten als Siri, Cortana, Google Assistent en Alexa neemt ook de voice search een digitale vlucht. Steeds meer jongeren spreken de zoekopdracht in op Google, in plaats van te typen.

Gesproken zoekopdrachten zijn langer dan getypte opdrachten. Niemand zegt: ‘voordelen zakelijke rekening’. Maar: ‘Wat zijn de voordelen van een zakelijke rekening?’ Ook is vraag vaak lokaal: ‘Siri, ik wil op zangles in Hoofddorp’.

6. Backlinks en social media-links

Een belangrijke manier om jouw vindbaarheid te verbeteren is dat andere websites naar jouw website linken, ofwel backlinks.

Dé manier om deze verwijzingen te verkrijgen is door kwalitatief goede content te plaatsen. Google kijkt ook naar de website waar de verwijzing vandaan komt.

  • Is de kwaliteit van deze site goed?
  • Is de site populair (de ranking)?
  • Is er een verband tussen de sites? Ofwel: is het linken relevant voor bezoekers?

Sommige ondernemers die starten met SEO, vragen in hun omgeving of bij andere ondernemers om backlinks. Vaak is het beter om je energie te steken in geweldige content, die mensen graag delen met hun bezoekers, volgers en fans.

 

7. Visuele content: verrijk je verhalen

Foto’s, filmpjes, infographics of mooi opgemaakte quotes vergroten de kans dat mensen meer betrokken raken bij je content. En dat waardeert Google. Denk aan online video om de content op jouw website verrijken. Van het embedden van video’s van anderen (YouTube, Vimeo etc) tot eigen vlogs.

Youtube is na Google de grootste zoekmachine en met de toename van het smartphonegebruik én het gegeven dat veel jongeren YouTube gebruiken is dit een belangrijk medium voor SEO geworden. Het werkt twee kanten op. Als je een video van YouTube in jouw pagina laadt (embed), verhoogt dit de kans op een betere ranking bij de zoekresultaten in Google. Ben je met eigen materiaal en goede zoekwoorden vindbaar in YouTube? Helemaal top voor beide zoekmachines.

8. Ken de klantreis van uw bezoekers

Klanten doorlopen op hun zoektocht naar de oplossing bepaalde fasen. Per fase is de informatiebehoefte verschillend. Zorg er dus voor dat u informatie heeft die aansluit bij elke fase van de klantreis. Daarmee wordt u met elke vraag gevonden en helpt u uw klant, zelfs voordat deze klant bij u is.

 

Ton Kemp
Ton Kemp

Customer journey manager met passie voor internet. Combineert strategisch denken met pragmatische aanpak. Als docent marketing ook actief op Avans Hogeschool | 06 132 74 810| Ton.Kemp@ViatriX.nl