• +31 06 132 74 810
  • ton.kemp@silvatica-marketing.nl

Hoe doe je zoekwoorden-onderzoek?

Hoe doe je zoekwoorden-onderzoek?

Zoekwoordenonderzoek is een essentieel onderdeel van een zoekmachine optimalisatie (SEO) strategie. Voor alle organisaties is het belangrijk dat jouw informatie via een zoekmachine gevonden kan worden.

Het is niet belangrijk door heel veel mensen gevonden te worden, maar wel door de juiste mensen!

Voor een goede vindbaarheid moet je op zoek naar de zoektermen die jouw doelgroep gebruikt. Daarvoor moet je zoekwoordenonderzoek doen en de uitkomsten in jouw online communicatie toepassen.

Stappenplan zoekwoordenonderzoek

Stap 1
Maak een lijstje met onderwerpen die voor jou en jouw doelgroep logisch zijn.
Je hebt hiervoor bijvoorbeeld jouw klanten gesproken en de concurrentie onderzocht. Dit vul je aan met een brainstorm sessie met collega’s. De uitkomst zijn 5 tot 10 onderwerpen.
Waarschijnlijk komen deze onderwerpen al op diverse plekken op jouw website voor.

Stap 2
Ga op zoek naar trends of aanvullende onderwerpen waar jouw doelgroep naar op zoek is. Onderwerpen waar op gereageerd wordt via social media of op websites van derden.

Vul dit aan met:
– Google Autocomplete.
Dit doe je door deze zoektermen of onderwerpen in Google in te vullen, waarna Google je aanvullende (eerder gebruikte zoektermen) laat zien.
– Mensen vragen ook:
Op de zoekresultatenpagina zie je veel gestelde vragen staan onder de kop: “Mensen vragen ook”
Voegen deze vragen iets toe: neem ze dan over.

Stap 3
Je hebt nu een kort lijstje met zoektermen. Hiermee gaan we verder experimenteren, aanvullen en schrappen. We zijn uiteindelijk op zoek naar zoektermen die goed aansluiten bij de vraag van onze doelgroep, niet naar algemene zoektermen met een hoog volume.

Factoren waar je vervolgens rekening mee gaat houden zijn:

– zoekwoord moeilijkheidsgraad
Om jouw zoektermen tegen elkaar af te wegen kan je gebruik maken van de moeilijkheidsgraad. Ahref heeft daarvoor een mooie gratis tool genaamd Keyword Generator. Op basis van jouw eerste zoekwoord krijg je aanvullende zoektermen. De eerste 10 reultaten tonen ook de moeilijkheidsgraad.

– Zoekvolume
Het zoekvolume is het gemiddelde aantal keren dat er naar een zoekterm is gezocht in een bepaalde periode. Dit kan je een indicatie geven welk zoekwoord belangrijker is. Bedenk hierbij wel dat algemene zoektermen altijd een hoog volume hebben, maar niet altijd de juiste bezoekers opleveren. Dit heeft een relatie met het volgende punt: de zoekintentie.

– Zoekintentie
Google doet erg zijn best de zoekers relevante informatie te geven. Dit doen ze ook op basis van ervaring van eerdere zoekopdrachten. Je behaald de beste resultaten als de zoektermen aansluiten bij de zoekintentie en de achterliggende content. Bijvoorbeeld als iemand het woord “Reviews” in de zoekterm opneemt is hij op zoek naar andere informatie (andere zoekintentie) dan iemand die “kopen” in de zoekterm opneemt. (of een locatie!)
In de praktijk moet je ervoor zorgen dat bezoekers op de juiste pagina terecht komen op basis van hun zoekintentie. Het customer journey model of het Google See-Think-Do- Care model helpen je om voor verschillende zoekintenties de juiste content te schrijven.

Stap 4
Je hebt nu een uitgebreider lijstje met zoektermen. Je weet nu al beter waarom en waar je bepaalde zoektermen wilt gebruiken. Nu ga je de zoektermen in relevante groepjes opdelen.
Dit werkt het makkelijkst met een spreadsheet. Dan kan je met kleurtjes en lijstjes werken. Een alternatief voor dit proces is een soort mindmap van zoektermen.
Het resultaat zijn groepen van zoektermen waarmee je (cornerstone- of pillar-) content op kunt baseren.

Stap 5
Bij het maken van content is het niet verstandig veel content te maken met de zelfde zoektermen. Door de alternatieven uit een groepje zoektermen kan je wel aanvullende content maken die jouw autoriteit rond een bepaald onderwerp versterkt. Maak gebruik van de theorie rond Short-tail en longtail zoektermen. Ook kan je variaties op zoektermen in alinea kopjes verwerken.

Wat zijn longtail zoektermen?

Longtailzoektermen bevatten meestal 4 of meer woorden. De zoekintentie van de zoeker wordt daarmee specifiek. Het zoekvolume is laag, maar de kwaliteit (de zoekintentie) van de uiteindelijke bezoekers (die goed weet waar ze naar op zoek zijn) is groter. De kans op conversie is groter.
Shorttailzoektermen bevatten 3 of minder woorden, hebben een groot zoekvolume, maar vaak is de zoekintentie nog onduidelijk.

Hoe weet ik nu of dit een goede zoekterm is?

Gebruik ze en analyseer! Gebruik Google Analytics en Search Console om te controleren hoe bezoekers op jouw website komen. Een tool als SEMrush doet dit ook.
je komt ook een heel eind door zelf goed na te denken. Verplaats je in de gedachten van je klant.

Verdeel onderwerpen naar zoekintentie.

Je moet ervoor zorgen dat bezoekers op de juiste pagina terecht komen op basis van hun zoekintentie. Het customer journey model of het Google See-Think-Do- Care model helpen je om voor verschillende zoekintenties de juiste content te schrijven. Per fase in de customer journey is de zoekintentie anders en dus ook de gebruikte zoektermen.

 

Ton Kemp
Ton Kemp

Customer journey manager met passie voor internet. Combineert strategisch denken met pragmatische aanpak. Als docent marketing ook actief op Avans Hogeschool | 06 132 74 810| Ton.Kemp@ViatriX.nl