
Upgraden naar Google Analytics 4
Waarom Google Analytics upgraden naar GA4 (Google Analytics 4). Dit zijn de belangrijke redenen:
- Universal analytics stopt
De oude versie van Google Analytics zal vanaf 1 juli 2023 geen gegevens meer verzamelen. - Toekomstbestendigheid: GA4 is de nieuwste versie van Google Analytics en het is ontworpen om te voldoen aan de veranderende behoeften van digitale analyse. Het is gericht op het bieden van meer geavanceerde functionaliteiten en het beter inspelen op de privacyvereisten die in de loop der tijd zijn geëvolueerd.
- Verbeterde gebruikerservaring: GA4 biedt een meer intuïtieve gebruikersinterface en vereenvoudigde rapportage, waardoor het gemakkelijker wordt om inzichten te verkrijgen en actie te ondernemen. Het maakt gebruik van gebeurtenissen en gebeurtenisgerichte gegevensverzameling in plaats van paginaweergaven, waardoor een beter beeld ontstaat van de interacties van gebruikers met uw website of app.
- Verbeterde cross-platformmeting: GA4 is ontworpen om een beter begrip te bieden van het gedrag van gebruikers over verschillende platforms en apparaten. Het integreert gegevens van websites, mobiele apps en andere digitale eigendommen, zodat u een meer holistisch beeld krijgt van de klantreis en beter kunt begrijpen hoe gebruikers omgaan met uw merk.
- Machine learning-mogelijkheden: GA4 maakt gebruik van geavanceerde machine learning-technologieën om automatisch inzichten te genereren en trends te identificeren. Het kan bijvoorbeeld voorspellende analyses bieden over gebruikersgedrag en churn rates, wat waardevolle informatie kan zijn voor uw bedrijfsstrategieën.
- Privacygerichte aanpak: GA4 is ontworpen met het oog op privacy en voldoet aan strengere gegevensbeschermingsnormen. Het maakt gebruik van een meer gebeurtenisgerichte benadering van gegevensverzameling, wat betekent dat u minder afhankelijk bent van cookies en meer focus legt op het verzamelen van gegevens op basis van gebeurtenissen en toestemming van gebruikers.
Hoewel de overstap naar GA4 wat aanpassing vergt en het niet alle functies bevat die beschikbaar zijn in de eerdere versie (Universal Analytics), wordt het nog steeds sterk aanbevolen om te upgraden vanwege de voordelen op lange termijn en de toekomstbestendigheid van het platform. De oude versie van Analytics zal vanaf 1 juli 2023 geen gegevens meer verzamelen.

Nieuwsbrief versturen? Dit zijn de beste tools!
Ben je bezig met de online marketing van jouw bedrijf? Naast het werken aan de vindbaarheid van je website (Zoekmachineoptimalisatie, SEO genoemd) zijn er ook erg veel mogelijkheden om te adverteren in Google, Facebook of andere kanalen (SEA genaamd). Adverteren kan veel geld kosten en het beheren van de advertentiecampagnes is specialistisch werk.
Zet het juiste kanaal in de juiste fase in de klantreis van jouw klant.
Er is een manier om bij je potentiele klanten onder de aandacht te blijven. En dat is een methode die je heel goed zelf kunt onderhouden. En zeer geschikt om je klanten en leads te informeren over jouw branche, ontwikkelingen en jouw expertise. De methode die je hiervoor gebruikt heet E-mailmarketing.
Verwar e-mailmarketing niet met een ‘nieuwsbrief’, want het is een oude methode, niet sexy en ‘iedereen heeft al een nieuwsbrief’. Daarmee onderscheid je je dus niet langer.
E-mailmarketing blijkt uitermate effectief
Het inzetten van goede e-mailmarketing is steeds een van de meest effectieve vormen om leads om te zetten in klanten. En bestaande klanten opnieuw te activeren. Dan moet je verder kijken dan een eenvoudige nieuwsbrief!
Wil je starten met e-mailmarketing en niet direct veel kosten maken? Lees dan verder en bekijk de beste e-mailmarketing tools om een nieuwsbrief te versturen!
E-maillijst opbouwen en privacy
Er zijn veel manieren om e-mailadressen te verzamelen van geïnteresseerde leads en klanten.
lees deze blog over het verzamelen van e-mailadressen. Heel belangrijk is de privacy van de relaties. Geef bij het aanmelden zeer duidelijk aan waarom je de persoonsgegevens verzameld en hoe je daar mee omgaat. Kortom: wat kan iemand verwachten?
Tip 1: WordPress plugin Mailpoet
Deze plugin biedt zeer veel mogelijkheden. De belangrijkste voordelen zijn:
- Zeer gemakkelijk e-mails opmaken, waarbij je gemakkelijk bestaande content van je website simpelweg erin sleept.
- De mogelijkheid om e-mails geautomatiseerd te versturen op basis van een trigger, bijvoorbeeld aanmelding op een bepaalde lijst.
- De mogelijkheid om standaard e-mail berichten van WordPress te bewerken.
- Het maken van allerlei inschrijfformulieren zoals pop-up of landingspagina.
- Het is een gratis plugin die de gegevens op jouw eigen server opslaat.
Nadelen Mailpoet
- Omdat het programma op jouw eigen server werkt loop je snel tegen het max. aantal e-mails per dag aan. Meestal 200 of 300 per dag. Je kunt echter tot een paar duizend e-mails via Mailpoet versturen.
Tip 2: LaPosta
LaPosta is een Nederlandse leverancier. Het programma werkt in de cloud.
- Zeer gemakkelijk e-mails opmaken.
- De mogelijkheid om e-mails geautomatiseerd te versturen op basis van een trigger, bijvoorbeeld aanmelding op een bepaalde lijst.
- Het maken van één inschrijfformulier per lijst.
- LaPosta is gratis tot een paar duizend abonnees
- het opmaken van e-mails werkt gemakkelijk.
Nadelen LaPosta
- De integratie met content van jouw website gaat via knippen en plakken.
Tip 3: MailerLite
Ook MailerLite is een AVG proof oplossing. Het programma werkt in de cloud en staat bekend om zijn eenvoud in gebruik.
- Zeer gemakkelijk e-mails opmaken.
- De mogelijkheid om e-mails geautomatiseerd te versturen op basis van een trigger, bijvoorbeeld aanmelding op een bepaalde lijst.
- Het maken van één inschrijfformulier per lijst.
- Tot 12.000 e-mail per maand gratis.
- het opmaken van e-mails werkt gemakkelijk.
Tip 4: Hubspot en Mailchimp
Hubspot en Mailchimp zijn bekende namen. Dit zijn inmiddels geen eenvoudige e-mailmarketing oplossingen meer, maar een compleet CRM pakket. Een ‘alles in 1 oplossing’ voor alles wat met klantcontact en online marketing (lead generatie d.m.v. inbound marketing) te maken heeft.
De gratis versie van Hubspot en Mailchimp bieden wel e-mailmarketing mogelijkheden. Deze software is met name geschikt als je toch op zoek bent naar oplossingen bij je online activiteiten en het beheren van klantrelaties. Het grote nadeel van Hubspot en Mailchimp is dat het Amerikaanse bedrijven zijn en dus niet AVG proof.
HOE ZIT HET MET DE AVG / GDPR?
Aanbieders van e-mailmarketing gebruiken vaak servers buiten de EU (bijvoorbeeld Hubspot en Mailchimp). Dat kan een probleem worden, want als de data in bijvoorbeeld de USA terechtkomt, val je automatisch onder die wetgeving. Het is dus belangrijk dat jouw e-mailprogramma de gegevens binnen de EU opslaat. Let daarop als je een leverancier kiest.

‘Hoe maak ik een goede landingspagina?
Waar moet je op letten bij het samenstellen van een goede landingspagina? Daarvoor is het belangrijk om te weten welke vragen de klant heeft en welke argumenten er zijn om jouw product te kopen.
Door deze vragen te beantwoorden en eventuele bezwaren te ontkrachten, is het een logische keuze om door te gaan naar de volgende stap.
Aansluiten op informatiebehoefte
Voordat je begint met het schrijven is het goed om te beseffen in welke fase van de customer journey de bezoeker op deze landingspagina terecht komt. Je kunt je voorstellen dat in de beginfase van de customer journey je naar hele andere informatie op zoek bent dan als je al richting de koopfase gaat. Ook als de bron van je bezoekers een online advertentie is moet de landingspagina aansluiten bij de zoekintentie.
Denk niet in producttermen, maar in oplossingen
Je denkt al snel in (verkoop-) termen van jouw organisatie waarbij je (te) productgericht bent. De bezoeker juist kijkt naar de uitkomsten van een product of dienst, naar de oplossing van zijn probleem. Om dit te voorkomen kan je eerst een opsomming maken van de toepassingen van het product, het voordeel voor de klant en mogelijke bezwaren. Daarmee ga je aan de slag.
In 8 stappen naar een optimale landingspagina
Een goede landingspagina kan cruciaal zijn voor het converteren van websitebezoekers naar klanten.
8 stappen die je kunt nemen om een effectieve landingspagina te maken:
- Doel bepalen: Bepaal wat het doel is van de landingspagina. Wil je bijvoorbeeld dat bezoekers zich inschrijven voor een nieuwsbrief, een aankoop doen of contact opnemen met jouw bedrijf?
- Doelgroep definiëren: Ken je doelgroep en wat hun behoeften zijn. Richt de pagina op de interesses en behoeften van de doelgroep, en zorg dat de boodschap van de pagina helder en relevant is voor hen voor de CJ fase waarin ze zitten.
- Ontwerp en opmaak: Maak gebruik van een opvallend en overzichtelijk ontwerp. Zorg dat de landingspagina er professioneel en betrouwbaar uitziet en dat belangrijke informatie, zoals de call-to-action, duidelijk zichtbaar is.
- Kop en subkop: Gebruik een sterke kop en subkop die de aandacht van de bezoeker trekken en het doel van de pagina verduidelijken. Maak het zo duidelijk mogelijk waar de pagina over gaat en wat je van de bezoeker verwacht.
- Inhoud: Schrijf heldere en beknopte teksten die de bezoeker overtuigen om actie te ondernemen. Maak gebruik van bulletpoints en visuele elementen om de inhoud overzichtelijk te maken.
- Call-to-action: Plaats een duidelijke call-to-action op de landingspagina die de bezoeker aanspoort tot de gewenste actie. Dit kan bijvoorbeeld een button zijn met een tekst als “Inschrijven” of “Nu kopen”.
- Keep it simple: laat weg wat afleiding geeft. Hou het zo eenvoudig en gericht mogelijk.
- Testen en optimaliseren: Test de landingspagina en kijk wat wel en niet werkt. Maak gebruik van A/B-testing om verschillende versies van de pagina te testen en te optimaliseren. Op deze manier kun je de conversieratio van de pagina verbeteren. Probeer weg te laten wat afleiding geeft

Pillar Pages en Cornerstone content
Hoe gebruik je Pillar pages en Cornerstone Content in je SEO strategie?
Pillar pages en Cornerstone content zijn beide termen die worden gebruikt om aan te geven dat het om belangrijke inhoud op een website gaat. Deze inhoud bevat de belangrijkste informatie voor je klanten. Daarop wil je natuurlijk goed gevonden worden. Het verschil zit in de manier waarop deze inhoud wordt gebruikt:
Pillar pages: Dit zijn grote, uitgebreide pagina’s die dienen als de basis of steunpilaren voor de rest van de inhoud op een website. Ze geven een overzicht van een specifiek onderwerp en verwijzen naar andere relevante pagina’s op de website.
Cornerstone content: Dit is de meest waardevolle en kernachtige inhoud op een website. Het is inhoud die zorgvuldig is ontwikkeld om de basis te vormen van de online aanwezigheid van een bedrijf en die wordt gebruikt om bezoekers te informeren, te overtuigen en te converteren.
Kort samengevat: Pillar pages geven een overzicht van een specifiek onderwerp en verwijzen naar andere relevante pagina’s, terwijl cornerstone content de meest waardevolle en kernachtige inhoud is die dient als basis voor de online aanwezigheid van een bedrijf.
Toepassen in SEO strategie
In je SEO strategie kan je Cornerstone content en Pillar Pages het beste gebruiken door de volgende stappen te volgen:
- Identificeer de belangrijkste onderwerpen voor je bedrijf: Bedenk welke onderwerpen belangrijk zijn voor je doelgroep en die relevant zijn voor je bedrijf.
- Maak pillar pages: Creëer uitgebreide pillar pages die als basis dienen voor de rest van je inhoud. Zorg ervoor dat deze pagina’s alle belangrijke informatie over een specifiek onderwerp bevatten en verwijzen naar andere relevante pagina’s op je website.
- Ontwikkel cornerstone content: Maak inhoud die de kern vormt van je online aanwezigheid en die waardevol is voor je bezoekers. Zorg ervoor dat deze inhoud goed geoptimaliseerd is voor zoekmachines.
- Verwijs naar pillar pages en cornerstone content: Verwijs vanuit andere pagina’s op je website naar je pillar pages en cornerstone content om de interne linking te verbeteren en om ervoor te zorgen dat zoekmachines de waardevolle inhoud op je website beter kunnen indexeren.
- Promoot je pillar pages en cornerstone content: Zorg ervoor dat je pillar pages en cornerstone content goed zichtbaar zijn voor je doelgroep door ze te delen op sociale media, te vermelden in e-mails en andere marketingkanalen te gebruiken.
Door deze stappen te volgen, kun je de waardevolle inhoud op je website beter onder de aandacht brengen bij zoekmachines en bezoekers, wat zal bijdragen aan een betere SEO en een hogere conversie.

Wat is een Marketing Qualified Lead?
Een Marketing Qualified Lead (MQL) is een persoon die op basis van zijn (be)zoek gedrag en interactie heeft aangetoond een interesse te hebben omtrent een product of dienst die de betreffende leverancier aanbiedt. Echter… een MQL is nog niet koopbereid!
MQL’s worden gezien als kwalitatief hoogwaardige leads die waarschijnlijker zijn om tot een verkoop te leiden dan andere leads. Het herkennen van MQL’s en SQL’s is onderdeel van een leadgeneatiecyclus.
Een MQL is echter nog niet koopbereid.
Daarom is het nog te vroeg om met een dergelijke lead contact op te nemen. Een MQL lead in deze fase heeft de potentie om een klant te worden, maar dient door middel van lead nurturing nog warmer, meer geïnteresseerd, gemaakt te worden.
Lead scoring
Een MQL voldoet aan bepaalde criteria die zijn vastgesteld door de organisatie. Je bepaalt welke eigenchappen en gedragingen voor jou belangrijk zijn en waardeert deze met een score. Als de lead een bepaald score niveau heeft gehaald, kan je de lead kwalificeren als een Marketing Qualified Lead.
Wanneer is iemand een Marketing Qualified Lead?
Wanneer iemand een MQL wordt, hangt af van je doelgroep.
1. Voldoet de persoon aan het profiel?
Allereerst dient de lead aan een bepaald profiel te voldoen. De lead moet immers bij je organisatie passen. Door middel van het opstellen van een buyer persona krijg je een duidelijk beeld van je ideale klant. Vervolgens verzamel je informatie van je leads. Op deze manier krijg je een beter beeld van de positie en behoeften van je leads. Wanneer de eigenschappen overeen komen met die van jouw buyer persona(‘s), dan is een lead aantrekkelijk genoeg om t.z.t. een MQL te worden.
Voorbeeld:
Wanneer je bijvoorbeeld dure software verkoopt, dan zou je kunnen beslissen dat iemand die zichzelf omschrijft als een student of stagaire geen MQL kan worden. Ook bedrijven die in een heel andere sector actief zijn, of te klein, zou je kunnen uitsluiten.
2. Vertoond de persoon bepaald gedrag?
Naast het profiel van je lead, is het gedrag belangrijk. Je bent op zoek naar een bepaalde mate van interesse vanuit de lead. Deze interesse blijkt uit interactie met je content. Denk aan page views, e-mail klikken en het downloaden van documenten, beursbezoek of deelname webinar. Dit gedrag meten we met lead scoring.
Voorbeeld lead scoring
Met lead scoring stel je bijvoorbeeld in dat iemand pas een marketing qualified lead (MQL) wordt als hij of zij:
- aan het profiel voldoet
en - minstens twee keer een formulier heeft ingevuld voor white paper of brochure
en - een aantal bezoeken aan je website heeft gebracht
en/of - klikken in je e-mailing heeft gedaan
of - deel heeft genomen aan een webinar of beursbezoek.
Markeing automation software en leadnurturing
Marketing automation software of CRM software maakt lead nurturing en lead scoring mogelijk. Met de gegevens worden dan een klantprofiel opgebouwd, een z.g. customer data profiel.
Samenvatting MQL
Een MQL is een persoon die op dit moment in zijn buyer journey aantoonbaar interesse heeft in het aanbod van een organisatie. Het is een persoon die past bij de organisatie en via lead scoring voldoende punten heeft verzameld om zich van andere leads te onderscheiden, maar op dit moment nog niet voldoende interesse heeft getoond om ook daadwerkelijk door sales benaderd te gaan worden.
Wat is dan een Sales Qualified Lead (SQL)?
Een sales qualified lead (SQL) is een potentiële klant die door de afdeling marketing of sales als voldoende interessant is gekwalificeerd om verder mee te werken. Dit betekent dat de lead voldoet aan de criteria van het bedrijf als MQL. Bovendien heeft de lead door aantoonbare interesse of bepaalde activiteiten signalen afgegeven waaruit men kan afleiden dat er een redelijke kans bestaat dat de lead tot een verkoop leidt.
Een sales qualified lead (SQL) is een lead waarvan men heeft vastgesteld dat het een potentiële klant kan worden en klaar is om benaderd te worden.
De verkoopafdeling neemt vervolgens contact op met de SQL om de verkoopgesprekken te starten en de lead verder te begeleiden in de verkoopcyclus.
De manier van kwalificeren is exact gelijk aan het MQL-proces. Het verschil met een MQL is dat de Sales Qualified lead wel koopbereid is en dat laat zien door zijn/haar (be)zoek gedrag en interactie.
Dit gedrag heeft meer verdieping is en concreter. Daarom wordt het SQL gedrag gewaardeerd met extra scores. Als de MQL de benodigde scoreniveau heeft gehaald wordt de MQL een SQL. Een SQL komt dus altijd na de MQL.
Leadscoring van SQL
Het is verstandig om hiervoor de data te gebruiken die je tijdens de voorgaande fases van het aankoopproces over je lead hebt verzameld.
De MQL heeft, nadat hij als MQL was gekwalificeerd nog extra dingen gedaan om SQL te worden.
Wanneer is iemand een sales qualified lead?
Iemand is een SQL als die persoon concrete activiteiten onderneemt waaruit blijkt dat de persoon koopbereid is.
Je kwalificeert SQL leads op basis van de eigenschappen en betrokkenheid die de persoon vertoond. Deze aspecten worden ook omschreven als fit (past de lead bij je organisatie) en betrokkenheid (hoeveel interesse toont de lead in de informatie en organisatie). Deze worden eventueel aangevuld met data uit andere bronnen om de score te bepalen.
Op basis de score bepaal je wanneer het tijd is om deze lead actiever te benaderen. Dit benaderen kan op vele manieren gebeuren. Bijvoorbeeld via social selling activiteiten, content marketing activiteiten, schriftelijk of persoonlijk via e-mail of telefoon.
Samenvattend:
Een MQL is een potentiële klant die interesse heeft maar op dit moment niet koopbereid!
Een SQL heeft als potentiele klant concrete interesse (door aantoonbare acties) en is wel koopbereid!
Wat is het verschil tussen een MQL en een SQL?
Een marketing qualified lead (MQL) en een sales qualified lead (SQL) volgen elkaar op: een lead wordt eerst een MQL en daarna een SQL. Echter, een lead wordt pas een SQL indien de lead voldoet aan jouw SQL eisen! (behaald een bepaalde score).
Pas wanneer de MQL extra signalen afgeeft, wordt de MQL een SQL. En wat deze signalen dan precies? Dat is bij ieder bedrijf anders en bepaal je helemaal zelf. Denk bijvoorbeeld aan:
- Het bekijken van een prijspagina
- Downloaden van een product data sheet
- Hoge interactie op de website
- Offerte / informatie-aanvraag
- Klant belt met vragen voor sales
Wanneer is iemand een Sales Qualified Lead?
Marketing automation software of CRM software maakt lead nurturing en lead scoring mogelijk. Bovendien zorgt de software ervoor dat het proces onbeperkt schaalbaar is.
Wat is een Sales Qualified Lead (SQL)?
Een sales qualified lead (SQL) is een potentiële klant die door de afdeling marketing of sales als voldoende interessant is gekwalificeerd om verder mee te werken.
Dit betekent dat de lead voldoet aan de criteria van het bedrijf als MQL.
Bovendien heeft de lead door aantoonbare interesse of bepaalde activiteiten signalen afgegeven waaruit men kan afleiden dat er een redelijke kans bestaat dat de lead tot een verkoop leidt.
Een sales qualified lead (SQL) is een lead waarvan men heeft vastgesteld dat het een potentiële klant kan worden en klaar is om benaderd te worden.
De verkoopafdeling neemt vervolgens contact op met de SQL om de verkoopgesprekken te starten en de lead verder te begeleiden in de verkoopcyclus.
De manier van kwalificeren is exact gelijk MQL. Het verschil met een MQL is dat de Sales Qualified lead wel koopbereid is en dat laat zien door zijn/haar (be)zoek gedrag en interactie.
Dit gedrag heeft meer verdieping is en concreter. Daarom wordt het SQL gedrag gewaardeerd met extra scores. Als de MQL de benodigde scoreniveau heeft gehaald wordt de MQL een SQL. Een SQL komt dus altijd na de MQL.
Samenvattend:
Een MQL is een potentiële klant die interesse heeft maar op dit moment niet koopbereid!
Een SQL heeft als potentiele klant concrete interesse (door aantoonbare acties) en is wel koopbereid!
Leadscoring van SQL
Het is verstandig om hiervoor de data te gebruiken die je tijdens de voorgaande fases van het aankoopproces over je lead hebt verzameld.
De MQL heeft, nadat hij als MQL was gekwalificeerd nog extra dingen gedaan om SQL te worden.
Wanneer is iemand een sales qualified lead?
Iemand is een SQL als die persoon concrete activiteiten onderneemt waaruit blijkt dat de persoon koopbereid is.
Je kwalificeert SQL leads op basis van de eigenschappen en betrokkenheid die de persoon vertoond. Deze aspecten worden ook omschreven als fit (past de lead bij je organisatie) en betrokkenheid (hoeveel interesse toont de lead in de informatie en organisatie). Deze worden eventueel aangevuld met data uit andere bronnen om de score te bepalen.
Op basis de score bepaal je wanneer het tijd is om deze lead actiever te benaderen. Dit benaderen kan op vele manieren gebeuren. Bijvoorbeeld via social selling activiteiten, content marketing activiteiten, schriftelijk of persoonlijk via e-mail of telefoon.
Samenvatting MQL
Een MQL is een persoon die op dit moment in zijn buyer journey aantoonbaar interesse heeft in het aanbod van een organisatie. Het is een persoon die past bij de organisatie en via lead scoring voldoende punten heeft verzameld om zich van andere leads te onderscheiden, maar op dit moment nog niet voldoende interesse heeft getoond om ook daadwerkelijk door sales benaderd te gaan worden.
Wat is het verschil tussen een MQL en een SQL?
Een marketing qualified lead (MQL) en een sales qualified lead (SQL) volgen elkaar op: een lead wordt eerst een MQL en daarna een SQL. Echter, een lead wordt pas een SQL indien de lead voldoet aan jouw SQL eisen! (score)
Pas wanneer de MQL Extra signalen afgeeft, wordt de MQL een SQL. En wat deze signalen dan precies? Dat is bij ieder bedrijf anders en bepaal je helemaal zelf. Denk bijvoorbeeld aan:
- Het bekijken van een prijspagina
- Downloaden van een product data sheet
- Hoge interactie op de website
- Offerte / informatie-aanvraag
- Klant belt met vragen voor sales
Wat is een Marketing Qualified Lead (MQL)?
Een MQL is een lead (persoon) die op basis van zijn (be)zoek gedrag en interactie heeft aangetoond een interesse te hebben omtrent een product of dienst die de betreffende leverancier aanbiedt. Een MQL is nog niet koopbereid!
Lead scoring
Een MQL voldoet aan bepaalde criteria die zijn vastgesteld door de organisatie. Je bepaalt welke eigenchappen en gedragingen voor jou belangrijk zijn en waardeert deze met een score. Als de lead een bepaald score niveau heeft gehaald, kan je de lead kwalificeren als een Markting Qualified Lead.
MQL’s worden gezien als kwalitatief hoogwaardige leads die waarschijnlijker zijn om tot een verkoop te leiden dan andere leads.
Een MQL is echter nog niet koopbereid.
Daarom is het nog te vroeg om met een dergelijke lead contact op te nemen. Een MQL lead in deze fase heeft de potentie om een klant te worden, maar dient door middel van lead nurturing nog warmer, meer geïnteresseerd, gemaakt te worden.
Wanneer is iemand een marketing qualified lead?
Wanneer iemand een MQL wordt, hangt af van je doelgroep.
1. Voldoet aan profiel
Allereerst dient de lead aan een bepaald profiel te voldoen. De lead moet immers bij je organisatie passen.
Door middel van het opstellen van een buyer persona krijg je een duidelijk beeld van je ideale klant. Vervolgens verzamel je informatie van je leads. Op deze manier krijg je een beter beeld van de positie en behoeften van je leads. Wanneer de eigenschappen overeen komen met die van jouw buyer persona(‘s), dan is een lead aantrekkelijk genoeg om t.z.t. een MQL te worden.
Voorbeeld:
Wanneer je bijvoorbeeld dure software verkoopt, dan zou je kunnen beslissen dat iemand die zichzelf omschrijft als een student of stagaire geen MQL kan worden. Ook bedrijven die in een heel andere sector actief zijn, of te klein, zou je kunnen uitsluiten.
2. Vertoond gedrag
Naast het profiel van je lead, is het gedrag belangrijk. Je bent op zoek naar een bepaalde mate van interesse vanuit de lead. Deze interesse blijkt uit interactie met je content. Denk aan page views, e-mail klikken en het downloaden van documenten, beursbezoek of deelname webinar. Dit gedrag meten we met lead scoring.
Voorbeeld
Met lead scoring stel je bijvoorbeeld in dat iemand pas een marketing qualified lead (MQL) wordt als hij of zij:
- aan het profiel voldoet
en - minstens twee keer een formulier heeft ingevuld
en - een aantal bezoeken aan je website
en/of - klikken in je e-mails
of - deel heeft genomen aan een webinar of beurs.

Hoe doe je zoekwoorden-onderzoek?
Zoekwoordenonderzoek is een essentieel onderdeel van een zoekmachine optimalisatie (SEO) strategie. Voor alle organisaties is het belangrijk dat jouw informatie via een zoekmachine gevonden kan worden.
Het is niet belangrijk door heel veel mensen gevonden te worden, maar wel door de juiste mensen!
Voor een goede vindbaarheid moet je op zoek naar de zoektermen die jouw doelgroep gebruikt. Daarvoor moet je zoekwoordenonderzoek doen en de uitkomsten in jouw online communicatie toepassen.

Zoekwoorden-onderzoek doen
Zoekwoordenonderzoek is een essentieel onderdeel van een zoekmachine optimalisatie (SEO) strategie. Voor alle organisaties is het belangrijk dat jouw informatie via een zoekmachine gevonden kan worden.
Het is niet belangrijk door heel veel mensen gevonden te worden, maar wel door de juiste mensen!
Voor een goede vindbaarheid moet je op zoek naar de zoektermen die jouw doelgroep gebruikt. Daarvoor moet je zoekwoordenonderzoek doen en de uitkomsten in jouw online communicatie toepassen. Waar moet je beginnen?
We beginnen bij het begin

Hoger scoren in de zoekresultaten
Deel 2
Als je een zakelijke website hebt, wil je dat die gevonden wordt door potentiële klanten. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw website bovenaan in Google verschijnt? Dat doe je door Search Engine Optimization (SEO), oftewel zoekmachineoptimalisatie toe te passen.
SEO is het door technisch goed inrichten van je website beter gevonden worden in Google.