
Wat is een propositie?
Een propositie is de toegevoegde waarde die een bedrijf aan zijn klanten belooft. De propositie vormt de basis voor marketing en communicatie. Het richt zich op behoeften, voordelen en onderscheidend vermogen. Propositie en positionering zijn gerelateerd, maar verschillend: propositie gaat over de waarde die het bedrijf biedt, terwijl positionering zich richt op onderscheidend vermogen vanuit het perspectief van de klant.
Wat betekent propositie?
Een propositie verwijst naar de waarde die je als bedrijf belooft te leveren aan je klant. Wat zijn voor voordelen of oplossingen die je een klant biedt.
Waar gebruik je een propositie?
Een propositie geeft richting aan de content op je website. Het moet te de kernboodschap bevatten in elke fase van de customer journey.
Het doel van een propositie is om te communiceren: wat ‘krijgen’ klanten als ze bij jou kopen? Een goede propositie vertelt een klant een van deze drie dingen (of alledrie):
- in welke behoefte het product voorziet;
- wat de voordelen van het product zijn;
- waarom dit product beter is dan dat van de concurrenten.
Voorbeelden van proposities
De beste proposities zijn kort, helder en toch onderscheidend. Zo is de propositie van Airbnb: “Book unique homes and experience a city like a local”. Als klant weet je direct waar je aan toe bent.
Een ander sterk voorbeeld is de propositie van Slack, een chat-app voor teams op werk. Met “Where work happens” geeft Slack precies aan welke waarde ze levert: productiviteit.
Ook de waardepropositie van Uber is sterk. Met “Always get the ride you want” spreken ze tegelijkertijd hun twee doelgroepen aan. Mensen die een taxi zoeken, herkennen zich erin. Ook voor chauffeurs is Uber’s waarde snel duidelijk: je bepaalt zelf wanneer je rijdt.
Een propositie beschrijven
Tijdens het opschrijven van een propositie moet je heel kritisch zijn. Sommige bedrijven begraven hun propositie in modewoorden of zinloze marketing slogans. Blijf uit de buurt van woorden als innovatief, klantgericht en ontzorgen, daar prikt de klant doorheen. Probeer echt tot de kern van jouw product of dienst te komen.
Verschil tussen propositie en positionering
Soms wordt propositie verward met positionering. Niet gek, want de begrippen hebben veel met elkaar te maken. Sterker nog: positionering doe je vaak aan de hand van je propositie.
Bij positionering verbind je de eigenschappen en kenmerken van je merk op zo’n manier dat je een unieke positie krijgt in het hoofd van je doelgroep. De nadruk ligt bij positionering op hoe jij je onderscheidt van concurrenten. Hoe wil je dat een klant jou ziet ten opzichte van je directe concurrenten?
Samengevat:
Propositie is een belofte aan de klant in één of twee zinnen
Positioneren is een proces om iets in het hoofd van de klant te bereiken.
Waar propositie zich richt op verkoop en voordelen voor de klant, ligt de focus van positionering op het onderscheidend vermogen in de beleving van de klant.
Aan de slag met het scherp formuleren van jouw propositie?
Wil je eens sparren over jouw propositie en jouw verhaal? Hoe je jouw producten vertaalt in voordelen voor de klant? Neem dan contact op.
Of lees deze blog over positioneren.

Wat is positionering?
De positionering van een organisatie is de identiteit van een merk of product, maar dan zoals jouw doelgroep je ziet. Een positionering is daarom geschreven met de woorden van jouw doelgroep. Ze geven zo aan waarin jij je onderscheid van de concurrentie.
Organisaties streven naar een positieve beleving van hun merk.
Daarvoor stel je een positionerings-statement op. Het ultieme gevoel dat je wilt bereiken bij jouw klanten. Op die manier weet iedereen wat je met elkaar probeert te bereiken, welke voorkeurspositie je probeert te creëren. Of je dat bereikt moet je aan je klanten vragen. Een positionering is een uitkomst van het verhaal van jouw organisatie.
Voorbeelden van merk positionering:
- Tesla: Klanten van Tesla zeggen dat dit de meest duurzame, en meest innovatieve, toegankelijke auto’s zijn.
- Axe: Kopers van Axe zijn op zoek naar ‘seks in een potje’.
- Amstel bier: Drinkers van Amstel bier geven aan dat Amstel bier gepaard gaat met goede vriendschappen.
- McDonalds: Klanten van McDonalds vinden dat je er vlot en betaalbaar eten kunt krijgen. Lekker makkelijk dus! Inclusief vermaak voor de kinderen.
- Competence Factory: Studenten zeggen over de competence factroy dat ze leren van professionals, die zorgen dat het leuk blijft.
Herken je de verhalen hierin?
Waarom heb je een positionering nodig?
Het is belangrijk dat iedereen in de organisatie het zelfde probeert te bereiken. Dat iedereen weet waarom klanten jullie diensten waarderen en dus bij jullie klant zijn! Zodat jullie allemaal het zelfde verhaal vertellen.
Hoe onderzoek je jouw positionering?
Met een positioneringsmatrix breng je in beeld hoe jouw merk zich positioneert ten opzichte van andere merken op de (door jouw klanten bepaalde) belangrijkste aspecten. Op basis hiervan kun je een positioneringsstrategie bepalen.
Een positioneringsmatrix bevat altijd twee assen met tegengestelde aspecten. Op de assen staat wat de doelgroep belangrijk vindt. Denk aan de prijs-kwaliteitverhouding, duurzaamheid, gezond of ongezond, gemak of reisafstand.
Je interviews enkele klanten om uiteindelijk de matrix in te vullen. Het is belangrijk om ook je concurrenten hierin te verwerken.
Voorbeeld van een positioneringsmatrix
Hier zie je een voorbeeld van een positioneringsmatrix van de computermarkt waarin merken beoordeeld worden op kwaliteit en prijs.

Aan de slag met jouw eigen positionering
Wil je eens sparren over jouw positioneringsstatement? Hoe je een bepaalde positionering kunt bereiken? Neem dan contact op.
Of lees dit blog over Propositie.

Nieuwe markten vinden voor jouw product
Als ondernemer weet je dat er geen groter obstakel is dan het ontbreken van vraag naar je product of dienst. Het maakt niet uit hoe briljant je idee is of hoe gepassioneerd je bent; zonder voldoende marktvraag zal je onderneming niet floreren. In dit blogartikel gaan we dieper in op dit cruciale probleem en laten we zien hoe je nieuwe ideeën voor bestaande producten kunt genereren met behulp van het Four Action Framework, onderdeel van de Blue Ocean strategie van Kim en Maugborgne.
Het Belang van Vraaganalyse
Voordat we ingaan op het Four Action Framework, is het van essentieel belang om de waarde van een grondige markt- en vraaganalyse te begrijpen. Te vaak zien ondernemers een gat in de markt dat ze haastig proberen te vullen zonder te begrijpen of er daadwerkelijk vraag naar is. Dit leidt tot verspilling van tijd, geld en middelen.
Een goede analyse omvat het begrijpen van de behoeften en wensen van je doelgroep, het identificeren van concurrentie, het analyseren van markttrends en het luisteren naar feedback van potentiële klanten. Alleen als je een duidelijk beeld hebt van wat de markt wil en nodig heeft, kun je beginnen met het ontwikkelen van een winnend product. (zie ook “Een waarde propositie ontwerpen”)
Het Four Action Framework
Het Four Action Framework is een krachtige tool die is ontwikkeld door W. Chan Kim en Renée Mauborgne, de auteurs van de bestseller “Blue Ocean Strategy.” Dit framework stelt je in staat om bestaande producten te heroverwegen en te innoveren om zo nieuwe markten te creëren waar vraag bestaat. Het creëert een nieuwe blik op een bestaande markt.
Het framework gaat uit vier fundamentele vragen:
- Verminderen: Welke factoren in je huidige aanbod kun je verminderen of elimineren? Dit kan helpen om kosten te verlagen en je product efficiënter te maken.
- Verhogen: Welke aspecten van je product of dienst kunnen worden verbeterd of geoptimaliseerd om meer waarde te bieden aan je klanten?
- Elimineren: Welke functies, aspecten of praktijken kun je volledig verwijderen, die door je klanten niet als waardevol worden beschouwd?
- Creëren: Welke nieuwe elementen kun je toevoegen aan je aanbod om het onderscheidend en aantrekkelijk te maken voor potentiële klanten?
Een Voorbeeld
Stel dat je een traditionele pizzeria runt en merkt dat de vraag naar je product begint af te nemen vanwege toenemende concurrentie. Met behulp van het Four Action Framework zou je het volgende kunnen doen:
- Verminderen: Overweeg het verminderen van je fysieke restaurantruimte en het focussen op afhaal- en bezorgdiensten om kosten te verlagen.
- Verhogen: Investeer in hoogwaardige ingrediënten en ontwikkel nieuwe, creatieve pizzarecepten om je productwaarde te verhogen.
- Elimineren: Schrap minder populaire menu-items en optimaliseer je menu om efficiëntie te verbeteren.
- Creëren: Voeg een online bestelapp toe, bied unieke pizzavariaties aan die je concurrenten niet hebben, en overweeg het opzetten van een loyaliteitsprogramma voor klanten.
Door deze aanpassingen te maken met behulp van het Four Action Framework, kun je een heruitgevonden pizzabedrijf creëren dat zich onderscheidt van de concurrentie en de vraag van klanten aantrekt.
Het Four Action Framework stelt ondernemers in staat om bestaande producten te heroverwegen en te innoveren, waardoor ze nieuwe markten kunnen betreden en de vraag kunnen stimuleren.
Vergeet nooit dat een succesvolle onderneming begint met het begrijpen van wat je klanten willen en nodig hebben. Want als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd al had. The same old results.

Geen vraag naar jouw product of dienst?
Het grootste probleem dat een ondernemer kan hebben? Dat er geen vraag naar je product is.
– niemand die contact met jou opneemt
– wanneer jij iemand belt is er geen interesse
– er wordt niet over je gesproken
– het lijkt dat iedereen aan jou voorbij loopt
Dit is wat veel ondernemers slapeloze nachten bezorgd.
Nieuwe ideeën voor bestaande producten
Wist je dat er compleet nieuwe niches zijn gecreëerd door voor een bestaand product een geheel nieuwe markt te creëren? Simpelweg door de markt te kantelen waardoor kan er een heel nieuw beeld over ontstaan. Wat dacht je van Uber, AirBnB of Netflix.. Allemaal voortgekomen uit reeds bestaande oplossingen.
Door het op een nieuwe en verfrissende manier te benaderen zijn er nieuwe markten ontstaan voor de zelfde diensten. Dat kwam natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Het waren geheel andere perspectieven op een reeds bestaand business model.
Je hoeft echt niet de Albert Einstein of Elon Musk van marketing te zijn om ook met jouw eigen nieuwe ideeën te komen en zo je eigen niche te creëren. Het Four Actions Framework dat hoort bij de Blue Ocean strategie van Kim en Maugborgne is een marketing strategie die elk bedrijf kan volgen. Ook wanneer je met een bestaand product in een bestaande markt actief bent.
Onderzoek wie jouw ideale klant is en ontrafel een nieuwe krachtige verhaallijn.
Een nieuw verhaal waarvan jouw klant denkt.. hé daar herken ik wel iets in, zou dat ook op mij van toepassing kunnen zijn?
Je komt bij zo’n verhaal door andere en beter naar je klanten te luisteren. Welke klanten heb je het liefst? Hoe kan je ze het beste helpen? Want vraag creëer je alleen wanneer kopers erkennen dat ze een pijn hebben. Pijn waarvan ze het de moeite waard vinden dit op te lossen.
Pas dan gaan klanten anders denken en kunnen er andere opvattingen gaan ontstaan.
Herkenning van een pijn of probleem zorgt voor verbinding.
Verbinding creëert interactie.
In de interactie vind je betekenis.
Vanuit betekenis ontstaat transactie.
Op deze manier kan een zelfde product in een ander verhaal tot nieuwe uitkomsten leiden!

Wat is Demand Generation en waarom heeft een ondernemer dat nodig?
Demand generation is een marketingstrategie die gericht is op het creëren van interesse en vraag naar de producten of diensten van een bedrijf. Het omvat verschillende marketingactiviteiten die gericht zijn op het vergroten van de naamsbekendheid, het genereren van leads en het stimuleren van de omzetgroei. Het doel van demand generation is om potentiële klanten te bereiken en hen te overtuigen om interesse te tonen in het aanbod van het bedrijf.
Een onderneming heeft demand generation nodig om de volgende redenen:
- Het vergroot de naamsbekendheid van het bedrijf en trekt meer potentiële klanten aan.
- Het genereert leads die kunnen worden omgezet in klanten en bijdragen aan de omzetgroei van het bedrijf.
- Het helpt bij het opbouwen van relaties met potentiële klanten door hen te voorzien van waardevolle informatie en hen te betrekken bij het merk.
- Het stelt bedrijven in staat om zich te onderscheiden van de concurrentie en hun unieke waardepropositie te communiceren.
Er zijn verschillende digitale technieken die kunnen worden gebruikt voor demand generation, waaronder SEO, betaalde zoekadvertenties, contentmarketing en social selling. Het is belangrijk voor ondernemers om op een prettige organische manier met een effectieve demand generation strategie het bedrijf te laten groeien.
De belangrijkste stappen in het demand generation proces:
- Formuleer een duidelijke propositie en positionering.
- Identificeer potentiële klanten: Het proces begint met het identificeren van potentiële klanten op basis van hun initiële gedrag en interesses. Dit kan met een Ideaal klant Profiel.
- Creëren van bewustzijn: Het volgende doel is om deze potentiële klanten bewust te maken van het aanbod van het bedrijf en hen te informeren over de voordelen en uitkomsten van de oplossing.
- Genereren van interesse: Het doel is om de interesse van potentiële klanten te wekken door hen te voorzien van waardevolle informatie en hen te betrekken bij het merk.
- Nurturing van leads: Het proces omvat het voeden van leads met gepersonaliseerde en relevante content om hun interesse te behouden en hen te begeleiden naar de volgende fase van de customer journey.
- Kwalificatie van leads: Het proces omvat het kwalificeren van leads op basis van hun interesse en koopbereidheid.
- Conversie van leads: Het doel is om leads om te zetten in klanten door hen te voorzien van de juiste informatie en oplossingen voor hun behoeften.
- Meten van resultaten: Het proces omvat het meten van de ROI van demand generation campagnes en het optimaliseren van de strategie voor maximale impact.

Wat kan je met een RFM analyse?
Hoe voer je een RFM-analyse uit, en wat kan je ermee?
Hoe kom ik aan de juiste nieuwe klanten?
Een belangrijke vraag voor ieder bedrijf. Er zijn verschillende manieren om inzicht te krijgen in uw meest waardevolle potentiële klanten. Eén van de populairste methoden is de RFM-analyse.
Een RFM analyse kan je zelf uitvoeren met eigen data en de resultaten zijn eenvoudig te interpreteren.
Een RFM-analyse, wat is het?
De RFM-analyse is een concrete manier om de waarde per klant te meten. De analyse bestaat uit drie componenten:
- Recency: Wanneer heeft de klant voor het laatst een aankoop gedaan?
- Frequency: Hoe vaak doet de klant aankopen?
- Monetary: Hoeveel omzet heeft de klant u opgeleverd?
Uw meest waardevolle klanten kopen regelmatig – en daarmee tevens recentelijk – bij u, en besteden daarnaast veel geld bij u. De klanten die alle drie de componenten hoog scoren, behoren tot uw meest waardevolle klanten.
Wat maakt de RFM-analyse interessant?
Een RFM-analyse is interessant voor elk bedrijf. De analyse helpt klanten te segmenteren en daarmee de effectiviteit van de marketing en acquisitie te vergroten. Er zijn drie belangrijke redenen voor bedrijven om met RFM-analyses te gaan werken:
- Groeien als bedrijf: nieuwe klanten vinden
Een RFM analyse schept een beeld van uw ideaal klantprofiel. U gebruikt uw eigen klantdata als basis voor een profiel van potentiële klanten of klantgroepen.
2. Groeien als bedrijf: groeien met bestaande klanten
In plaats van zoeken naar nieuwe klanten of klantgroepen, kan een RFM analyse ook ingezet worden om meer waarde te halen uit uw bestaande klanten. Groei genereren binnen uw bestaande klantengroep is namelijk voordeliger dan het zoeken naar nieuwe klanten. U gebruikt uw eigen klantdata als basis voor uw groeistrategie.
3. Effectief middelen inzetten
De RFM-analyse stelt u in staat om prioriteiten te stellen binnen uw klantenportefeuille.
Hier komt het concept van segmentatie om de hoek kijken. Aan de hand van de analyse kunt u uw klanten namelijk indelen in segmenten, om zo gerichter te communiceren of zelfs uw productaanbod hierop aan te passen. U kunt uw middelen effectiever inzetten. Uw grote, vaste klanten verwachten bijvoorbeeld een andere behandeling dat een kleine klant die sporadisch een aankoop doet.
Zo voert u de RFM analyse uit
Verwerk de klantdata in een Excel. Logische kolommen zijn dan: Klantnaam – orderomzet-orderdatum. (een klant kan dus met meerdere orderregels in het bestand komen) en een kolom voor score.
Voor het uitvoeren van een RFM-analyse, sorteert u uw klanten op drie verschillende manieren:
- Recency. Nadat u uw klanten gesorteerd hebt op de recentheid van hun aankopen, geeft u ze een score. De 20% die het meest recent een aankoop gedaan hebben, krijgen de score 5; de 20% daaronder de score 4 enzovoorts. Zo heeft iedereen een score van 1 t/m 5. Heeft u een klein klantenbestand? Dan kunt u er ook voor kiezen om uw klanten in drie in plaats van vijf groepen op te delen en ze scores van 1 t/m 3 toe te wijzen.
- Frequency. Bedenk eerst wat in uw situatie een relevante periode is om de analyse over uit te voeren. Is het bijvoorbeeld normaal voor uw klanten om een paar keer per jaar een aankoop bij u te doen? Bekijk de aankoopfrequentie dan per jaar. Sorteer uw klanten vervolgens op deze informatie, en wijs weer scores van 1 t/m 5 toe.
- Monetary. Wat is de hoogte van het aankoopbedrag van de klant? Om tot de RFM-score te komen sorteert u deze waarden ook, en wijst u uw klanten weer een score toe.
Voorbeeld
Klantnaam | Orderdatum | Recency (dgn) | R-score | Order-frequency | F-score | Omzet | M-score |
Klant 1 | 20-jun-2023 | 22 | 2 | 2 | 2 | 8.050 | 2 |
Klant 1 | 28-jul-2023 | 30 | 2 | 2 | 2 | 8500 | 2 |
Klant 3 | 20-feb-2023 | 60 | 1 | 1 | 1 | 9.600 | 1 |
Voorbeelden van klantgroepen gebaseerd op de RFM score (voorbeeld)
Segment | R-score | F-score | M-score | |
Kampioenen | Zij hebben recent gekocht, kopen vaak en geven veel uit. | 4-5 | 4-5 | 4-5 |
Loyale klanten | Zij geven vaak en veel geld uit en reageren goed op aanbiedingen. | 2-5 | 3-5 | 1-3 |
Potentiële loyalisten | Recente klanten die redelijk wat uitgeven en dit ook vaker hebben gedaan. | 3-5 | 1-3 | 1-3 |
Nieuwe klanten | Ze hebben onlangs iets gekocht, maar nog niet zo vaak | 4-5 | <=1 | <=1 |
Veelbelovend | Recente klanten die nog niet zoveel hebben uitgegeven. | 3-4 | <=1 | <=1 |
Aandacht nodig | Zij scoren bovengemiddeld op alle drie de waarden maar hebben niet heel recent meer gekocht. | 2-3 | 2-3 | 2-3 |
Vallen bijna in slaap | Zij scoren onder gemiddeld op alle drie de waarden. Let op dat je ze niet kwijtraakt. | 2-3 | <=2 | <=2 |
Risico | Zij hebben veel uitgegeven en hebben ook vaak gekocht. Maar dit is inmiddels een tijdje geleden. Haal ze terug! | <=2 | 2-5 | 2-5 |
Kostbare afhakers | Zij hebben het meeste uitgegeven en hebben ook het vaakst gekocht. Waar zijn ze gebleven? | <=1 | 4-5 | 4-5 |
Winterslaap | De laatste uitgave was al een tijde terug, ze geven weinig uit en het waren ook niet veel orders. | 1-2 | 1-2 | 1-2 |
Verloren: | Zij scoren het laagst op alle drie de waarden. | <=2 | <=2 | <=2 |
Hoe gebruikt u de resultaten?
Belangrijke doelen waarvoor u de resultaten van de RFM-analyse kunt inzetten, zijn
– het volgen van bestaande klanten,
– differentiatie
– en het ontwikkeling van ideaal klantprofielen.
Volgen van bestaande klanten
De RFM-analyse is een momentopname. Door de analyse regelmatig uit te voeren wordt het mogelijk een ontwikkeling in het klantgedrag te zien. Bekijk bijvoorbeeld of er een bepaalde stroom van klanten is. Zijn er veel klanten uit de waardevolle groep in een andere groep terecht gekomen? Of zijn ‘slapende’ klanten juist in een groep gekomen waar ze waarde genereren? Aan de hand van deze inzichten kunt u actie ondernemen. Wat is er goed of juist niet goed gegaan en welke les kunt u hier voor de toekomst uit halen?
Differentiatie
Differentiëren in uw klanten duidt op het geven van een verschillende behandeling. U hoeft uw loyale klanten niet meer te verleiden met aantrekkelijke aanbiedingen, maar nieuwe of veelbelovende klanten kunt u bijvoorbeeld een speciale actie aanbieden.
Ideaal Klantprofielen ontwikkelen
Wat zijn de overeenkomsten tussen de klanten die een hoge RFM score hebben?
Welke klantbehoeftes (propositie) vul je dan goed in? Welke bedrijven – nog geen klant- voldoen aan dat profiel? Op basis van hiervan kan je gericht op zoek naar leads met een zelfde klantprofiel.
Het differentiëren van klantgroepen is steeds makkelijker te automatiseren door middel van marketing automation. Zo kan er eenvoudig een e-mail flow worden opgezet om klanten die al een langere periode niets besteld hebben terug te winnen of klanten die mogelijk interesse hebben in upselling een aantrekkelijk aanbod te doen. De RFM-analyse en marketing automation vormen dus een sterke combinatie.
Groeien als bedrijf: nieuwe klanten vinden. Kijk verder dan het eigen databestand
Met inzichten uit de RFM-analyse(s), kan je als volgende stap verder kijken dan alleen uw eigen klantenbestand. Benchmark de resultaten van uw klanten tegenover de rest van de markt. Hiervoor gebruikt u het ideaal klantprofiel.
Ga op zoek naar look alikes!
Bedrijven die nog niet in uw klantenbestand zitten, maar op verschillende kenmerken overeenkomen met uw meest waardevolle klanten. Om deze groep potentiële toekomstige klanten te benaderen, kunt u gebruik maken van content marketing en social selling technieken. Komt een groot deel van uw meest waardevolle klanten uit een bepaalde sector? Dit kan een nuttige aanwijzing zijn, maar het kan ook zijn dat dit een grote sector is
Dan hoeft het dus niet veel te zeggen dat een relatief groot deel van uw klanten in deze sector werkzaam is. Door de klantdata te verrijken, komt u tot een beter beeld van welke bedrijven echt interessant voor zijn. Ook hiervoor biedt content marketing en social selling mogelijkheden.
Artikel gebaseerd op
https://graydon.nl/nl/resources/blog/strategie/hoe-voert-u-een-rfm-analyse-uit-en-wat-kunt-u-ermee

Hoe werkt het Facebook algoritme?
Hoe werkt het Facebook algoritme in 2023?
Even terug naar de basis. Wat is een algoritme nou precies? Heel simpel gezegd: een algoritme is een formule van een paar stappen om een probleem op te lossen. Om als (content-) marketeer in te kunnen spelen op het algoritme van Facebook, moet je dus allereerst begrijpen waarom je welke content te zien krijgt in je tijdlijn.
Het Facebook algoritme er op gericht om het platform zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken voor de gebruiker. Het probeert op basis van AI-technologie de gebruiker een ideale ervaring op het platform te geven, door zoveel mogelijk relevante content te tonen.
Dit doet Facebook aan de hand van vier factoren.
1. Voorraad (inventory)
Hiermee wordt verwezen naar de volledige voorraad beschikbare content op Facebook. Het algoritme moet op basis van dit totaalpakket bepalen wat gebruikers te zien krijgen.
2. Signalen (signals)
De volgende stap is het beoordelen van een post. Dit gebeurt op basis van een aantal vastgestelde signalen. Voorbeelden van deze signalen: de mate van interactie met een post, hoe oud een bericht is of hoeveel en hoelang Facebook-gebruikers bij dit bericht blijven hangen.
Ook de relevantie van een bericht is een belangrijk signaal en wordt op basis van drie criteria bepaald:
1. Interactie
Posts met veel interactie scoren logischerwijs hoger. Actieve reacties (reacties, comments, shares) worden hierbij als belangrijker beschouwd dan ‘passieve’ reacties (likes).
2.Wie heeft het gepost?
Als er een terugkerend patroon is te zien in de interactie, waarbij een gebruiker al vaker interactie met een bepaald account heeft gehad, wordt dit account ook beter gerankt voor deze gebruiker.
3. Type content
Facebook kijkt ook naar de mate van interesse (hoe lang blijven gebruikers hangen bij een post) en interactie met verschillende types content. Denk aan posts met alleen tekst, afbeeldingen of video’s. Video content scoort beter dan afbeeldingen, afbeeldingen scoren beter dan alleen tekst.
Tot slot: Facebook neemt de reacties van de totale Facebook-community op die signalen mee als feedback. Op die manier probeert Facebook onder andere ook vast te stellen welke content niet gewenst is. Denk hierbij aan gewelddadige content, spam, clickbait en fake news.
3. Voorspellingen (predictions)
Alle hierboven beschreven signalen bij elkaar geeft Facebook de input om voorspellingen te doen. Daarmee gaat Facebook het volgende na: Hoe groot is de kans dat een gebruiker een bericht deelt of erop reageert? Hoe groot is de kans dat je een bericht verbergt of rapporteert?
Bijvoorbeeld: als een gebruiker normaal gesproken vaker reageert op een video, zal het algoritme dit type content prioriteren en dus vaker op de tijdlijn vertonen.
4. Score
Facebook bundelt al deze voorspellingen en hangt daar een relevantiescore aan. Deze totaalscore van een post bepaalt uiteindelijk of deze wel of niet zal verschijnen in de tijdlijn van gebruikers.
Betere resultaten behalen op Facebook?
Nu je weet welke factoren het Facebook algoritme beïnvloeden, is het tijd om naar de praktijk te gaan. Hoe pas je deze kennis toe in het creëren van nieuwe Facebook content, om zo optimaal resultaat te behalen? Hierbij enkele tips:
1. Betrek je publiek
Posts met een hoge interactie worden als beter beoordeeld. Een belangrijke factor, die je gemakkelijk in je voordeel kunt toepassen. Creëer content die interactie uitlokt, door bijvoorbeeld vragen te stellen aan de ontvanger of in te spelen op trending topics. En een gesprek moet van twee kanten komen. Zorg er dus voor dat jij als organisatie ook weer reageert op deze comments, en ga het gesprek aan!
2. Zorg voor relevante content
Ken je doelgroep. Dat kunnen we niet vaak genoeg zeggen. Je doelgroep door en door leren kennen zit ook in het weten welk type content aanslaat en welke onderwerpen inhoudelijk interessant zijn voor deze personen. Analyseer je content en gebruik de best practices voor beter resultaat met nieuwe content.
3. Post op de juiste momenten
Succes zit in de details. De doelgroep bereik je nu eenmaal beter als deze online is. Post daarom op de juiste momenten voor meer bereik, interactie en clicks.
Beste dag om te posten: Maandag
Beste tijd om te posten: 8 uur
Piektijden voor bereik op Facebook
• Zaterdag 8 uur
• Maandag 14 uur
• Dinsdag tussen 8 en 16
Bron: https://www.coosto.com/nl/blogs/het-facebook-algoritme-ontrafeld-zo-werkt-het

Account Based Marketing (ABM) in Sales: Een Strategische Benadering voor Succes
Account Based Marketing (ABM) is een strategische benadering waarbij marketing- en verkoopactiviteiten nauw samenwerken om doelgericht en gepersonaliseerd contact te leggen met specifieke klanten of prospects. In plaats van een brede doelgroep te benaderen, richt ABM zich op individuele accounts als afzonderlijke markten, met als doel diepgaande relaties op te bouwen en waardevolle deals te sluiten. In dit artikel zullen we de definitie van ABM bespreken, de redenen waarom het zo effectief is in een sales programma en de belangrijkste onderdelen van een ABM-plan.
Wat is Account Based Marketing?
Account Based Marketing is een B2B-marketingstrategie waarbij organisaties zich concentreren op specifieke doelaccounts, klanten of prospects, en gerichte marketingboodschappen en -tactieken inzetten om hun behoeften en uitdagingen aan te pakken. In plaats van het benaderen van grote, anonieme doelgroepen, richt ABM zich op het begrijpen van individuele klanten en het ontwikkelen van gepersonaliseerde communicatie om waarde te creëren en relaties te versterken. Het is een klantgerichte aanpak waarbij de focus ligt op het opbouwen van vertrouwen, relevantie en langdurige samenwerking.
Waarom ABM in een Sales Programma?
1. Doelgericht bereik
Met ABM kunt u zich richten op de meest waardevolle prospects en klanten die het grootste potentieel hebben om klant te worden of hun klantwaarde te vergroten. Hierdoor kan het salesteam zijn inspanningen en middelen effectief inzetten op accounts met de hoogste kans op succes.
2. Persoonlijke betrokkenheid
ABM stelt verkoopteams in staat om diepgaand inzicht te krijgen in de behoeften, uitdagingen en voorkeuren van specifieke accounts. Dit maakt het mogelijk om op maat gemaakte oplossingen en relevante content aan te bieden, waardoor de kans op conversie wordt vergroot.
3. Samenwerking tussen marketing en sales
ABM bevordert de samenwerking tussen marketing- en verkoopafdelingen, omdat beide teams nauw moeten samenwerken om accountspecifieke strategieën te ontwikkelen en uit te voeren. Dit bevordert een geïntegreerde aanpak en creëert een consistente klantervaring.
4. Meetbare resultaten
ABM maakt het gemakkelijker om de ROI van marketing- en verkoopinspanningen te meten, omdat de focus ligt op specifieke accounts en doelstellingen. Het is gemakkelijker om te bepalen welke campagnes en activiteiten hebben bijgedragen aan de succesvolle conversie van een account.
Onderdelen van een ABM-plan
Een succesvol ABM-plan omvat verschillende onderdelen die samenwerken om doelgerichte en gepersonaliseerde campagnes te ontwikkelen en uit te voeren:
1. Account Selectie
Identificeer de accounts met het grootste potentieel en prioriteit. Analyseer criteria zoals omzetpotentieel, strategische waarde en haalbaarheid om de meest geschikte doelaccounts te selecteren.
2. Account Inzicht en Onderzoek
Begrijp de specifieke behoeften, uitdagingen en doelen van elk doelaccount. Voer diepgaand onderzoek uit om relevante informatie te verzamelen, zoals bedrijfsdoelstellingen, besluitvormingsprocessen en belangrijke contactpersonen.
3. Accountgerichte Strategieën
Ontwikkel een strategie voor elke doelaccount, afgestemd op hun individuele behoeften en uitdagingen. Creëer gepersonaliseerde content en communicatie die aansluit bij de specifieke context van elk account.
4. Geïntegreerde Campagnes
Implementeer geïntegreerde marketing- en verkoopcampagnes die gebruikmaken van verschillende kanalen, zoals e-mailmarketing, social media, direct mail en persoonlijke verkoop.
5. Metriek en Evaluatie
Meet de prestaties en effectiviteit van elke campagne. Gebruik relevante KPI’s om de voortgang te volgen en de resultaten te evalueren. Pas het plan aan op basis van de verkregen inzichten om voortdurende verbetering te bevorderen.
Conclusie
Account Based Marketing is een krachtige strategie voor B2B-marketing en sales. Het stelt bedrijven in staat om zich te richten op de meest waardevolle accounts, gepersonaliseerde betrokkenheid te creëren en de samenwerking tussen marketing en sales te verbeteren. Een goed doordacht ABM-plan met nauwkeurige accountselectie, diepgaand onderzoek en gerichte campagnes kan leiden tot succesvolle en duurzame klantrelaties en uiteindelijk tot groei en succes voor de organisatie.

ChatGPT gebruiken om relevante content onderwerpen te vinden
Veel bedrijven hebben moeite om waardevolle content voor hun doelgroep te maken. Het produceren van goede content kost tijd en vereist expertise. Daarom maken steeds meer bedrijven gebruik van chatbots zoals ChatGPT (*) bij het maken van content. ChatGPT is een zeer geavanceerde AI-aangedreven chatbot die is getraind op grote hoeveelheden tekst en kan menselijke taal en context begrijpen. Dit stelt ChatGPT in staat om op natuurlijke manier vragen te beantwoorden. ChatGPT is echter geen mens is en soms onnauwkeurige antwoorden geven.
Waarom toepassingen zoals ChatGPT inzetten?
Tijdsbesparing
Je kunt enorm veel tijd besparen bij het maken van content. Met ChatGPT kan je snel hoogwaardige content en content ideeën maken.
Betere kwaliteit
ChatGPT is in staat om zich aan te passen aan de schrijfstijl en het taalgebruik van de gebruiker, waardoor de content vaak beter geschreven is. In de prompt geef je aan met welke “tone of voice” jouw tekst geschreven wordt. Handig: ChatGPT kan ook teksten vertalen. Het Engels of Duits is dan erg goed.
SEO optimalistatie
ChatGPT is in staat om rekening te houden met zoekmachineoptimalisatie (SEO) bij het maken van teksten. Door in de prompt het gebruik van relevante zoekwoorden en zoektermen aan te geven, kan ChatGPT helpen om je content hoger te laten ranken in zoekmachines. Dit kan leiden tot meer organisch verkeer naar je website en dus meer potentiële klanten. ChatGPT kan ook jouw meta-description schrijven.
Betere content leren schrijven
ChatGPT is in staat om te leren van de input die het krijgt. Door te kijken naar welke content goed scoort en welke minder goed, kan ChatGPT steeds betere content genereren die aansluit bij de interesses en behoeften van jouw doelgroep. Zo blijf je altijd up-to-date en relevant in de ogen van je doelgroep.
Wat zou je met ChatGTP of een ander taal-algoritme kunnen doen?
Ontdek de beste onderwerpen voor jouw content
ChatGPT kan handig zijn voor het vinden van ideeën voor content, om vervolgens daar content over te maken. Door zoekwoorden en vragen in te voeren waarop je wilt ranken, kan ChatGPT je helpen bij het vinden van gerelateerde onderwerpen en ideeën om over te schrijven.
Door gebruik te maken van ChatGPT kun je ervoor zorgen dat je altijd relevante en interessante onderwerpen hebt om over te schrijven, wat kan bijdragen aan een betere vindbaarheid en meer betrokkenheid van je doelgroep.
Optimaliseer content voor zoekmachines
Een belangrijk onderdeel van content creatie is het optimaliseren daarvan voor zoekmachines, zodat jouw content goed wordt gevonden door de doelgroep. Het gebruik van relevante zoekwoorden en zinnen is hierbij van groot belang. ChatGPT kan je helpen bij het vinden van deze zoekwoorden en zinnen door middel van zoekwoordonderzoek. Door zoekwoorden en onderwerpen te onderzoeken die gerelateerd zijn aan jouw onderneming en doelgroep, kan ChatGPT je helpen de beste zoekwoorden en zinnen om in je content te gebruiken.
Content maken
ChatGPT is een krachtige tool die de menselijke factor ondersteunt in het creatieve proces van contentcreatie. Nadat je ChatGPT hebt gebruikt om zoekwoordenonderzoek te doen en ideeën voor content te genereren, kan ChatGPT de content ook maken.
Deze tools zijn krachtig, maar niet perfect. Je zult als marketeer altijd kritisch naar de uitkomst moeten blijven kijken.
ChatGPT kan ook helpen bij het beheren van social media-accounts door het maken van van berichten en het suggereren van hashtags en call-to-actions. Inclusief de bijbehorende afbeeldingen.
Maak jouw content beter
ChatGPT is een geweldige tool voor bedrijven die op zoek zijn naar hulp bij het creëren van content. Het kan helpen bij het genereren van ideeën voor content gabaseerd op zoekwoordenonderzoek, het schrijven van die content en het optimaliseren van de inhoud voor zoekmachines. Met behulp van ChatGPT kun je gemakkelijk en snel hoogwaardige content maken die jouw doelgroep zal waarderen en die je zal helpen om meer bereik te creëren.
(*) Dit artikel gaat over ChatGPT, een product van openai.com. De beschreven mogelijkheden worden ook door andere Chatbots geboden zoals bijvoorbeeld Perplexity en Jasper. Naast tekst georiënteerde bots zijn er ook tools die zich richten op afbeeldingen of video.
Dit artikel is deels met ChatGPT geschreven.

De Klantreis begrijpen bij het maken van een communicatiecampagne
Introductie:
Een succesvolle communicatiecampagne vereist een goed begrip van de klantreis en de juiste touchpoints. Om klanten te boeien en te binden, moet u weten wie ze zijn, wat ze willen en hoe ze zich gedragen. in deze blogpost zullen we de belangrijke elementen van een klantreis in communicatiecampagnes duidelijk maken en hoe u deze kunt gebruiken om uw klanten te bereiken en te behouden.
- Beginnen met het begrijpen van de klantreis
Het maken van een communicatiecampagne begint met het begrijpen van de klantreis. Dit is de reis die de klant in zijn hoofd maakt bij het zoeken naar en kopen van een product of dienst. Het gaat niet alleen om het kopen van een product, maar ook over de emoties en ervaringen die ermee gepaard gaan. Het begrijpen van de klantreis helpt u te weten waar en wanneer u de juiste boodschap aan uw klant kunt geven. Dit is van belang bij de keuze van de touchpoints en het maken van de content. - Touchpoints selecteren
Touchpoints zijn de verschillende interactiepunten tussen de klant en het merk. Dit kan omvatten: website, sociale media, e-mail, advertenties of persoonlijk contact. Het is noodzakelijk om de verschillende touchpoints zorgvuldig te selecteren en in overweging te nemen wat de beste manier is om de klant te bereiken op elk interactiepunt. Gebruik informatie over de klantreis om te weten welke touchpoints het meest effectief zijn. Denk bijvoorbeeld aan de websites of sociale media waar klanten actief zijn. - Creëren en uiten van de juiste boodschap
Na het in kaart brengen van de touchpoints is de volgende stap het creëren van de juiste boodschap. Dit is een boodschap die aansluit op de emoties en ervaringen van de klant tijdens specifieke fases van de klantreis. Dit moet aansprekend en relevant zijn om de klant te bereiken via de verschillende touchpoints. Het gebruik van de juiste communicatie maakt het verschil. De boodschap wordt immers beter opgepikt wanneer deze qua tone of voice en boodschap afstemt op de desbetreffende touchpoints. Een post op LinkedIn is anders dan op TikTok! - Ontwerpen van het Customer Journey Map
Met de Customer Journey Mapping brengt u de verschillende touchpoints en communicatie samen in één overzicht. Dit maakt duidelijk hoe de verschillende touchpoints werken in relatie tot elkaar en wat het meest effectieve pad is om de boodschap over te brengen. Deze afstemming helpt bij het versterken van de klantbetrokkenheid en zorgt voor een positieve klantbeleving. - Meten van de prestaties van de communicatie campagne
Uiteindelijk is het belangrijk om de resultaten van de communicatiecampagne te meten. Dit helpt om te zien in hoeverre de campagne effectief was en welke touchpoints het meest succesvol waren. Hieruit kan u conclusies trekken over wat werkt en wat niet. Dit helpt bij de bepaling welke touchpoints en boodschappen aangepast moeten worden voor toekomstige campagnes.
Jouw campagne boodschap verschilt per kanaal en per fase in de klantreis!
Klantreis begrijpen
Bij het maken van een communicatiecampagne is het belangrijk om de klantreis en touchpoints in kaart te brengen. Het begrijpen van de klantreis helpt bij het selecteren van de juiste touchpoints, maar zeker ook in het creëren van de juiste boodschap. Deze boodschap verschilt namelijk per kanaal en per fase in de klantreis! Met een Customer Journey Map en het meten van de prestaties van de campagne kunt u uw klanten op een meer effectieve manier bereiken en behouden. Door de behoefte van de klant centraal te stellen in uw communicatie, zorgt u voor een positieve klantbeleving en bouwt u duurzame relaties op.