• +31 06 132 74 810
 • ton.kemp@silvatica-marketing.nl

Meldenswaardig

_Nobs and Wellies modewinkel Venlo - duurzame kleding - nobsandwellies.nl

Nieuwe website kledingwinkel Nobs&Wellies

Nobs and Wellies is een modewinkel Venlo met duurzame kleding voor dames en heren. Bekijk de nieuwe website op: nobsandwellies.nl

Saturday market, Wells

Wat is Demand Generation en waarom heeft een ondernemer dat nodig?

Demand generation is een marketingstrategie die gericht is op het creëren van interesse en vraag naar de producten of diensten van een bedrijf. Het omvat verschillende marketingactiviteiten die gericht zijn op het vergroten van de naamsbekendheid, het genereren van leads en het stimuleren van de omzetgroei. Het doel van demand generation is om potentiële klanten te bereiken en hen te overtuigen om interesse te tonen in het aanbod van het bedrijf.

Een onderneming heeft demand generation nodig om de volgende redenen:

 1. Het vergroot de naamsbekendheid van het bedrijf en trekt meer potentiële klanten aan.
 2. Het genereert leads die kunnen worden omgezet in klanten en bijdragen aan de omzetgroei van het bedrijf.
 3. Het helpt bij het opbouwen van relaties met potentiële klanten door hen te voorzien van waardevolle informatie en hen te betrekken bij het merk.
 4. Het stelt bedrijven in staat om zich te onderscheiden van de concurrentie en hun unieke waardepropositie te communiceren.

Er zijn verschillende digitale technieken die kunnen worden gebruikt voor demand generation, waaronder SEO, betaalde zoekadvertenties, contentmarketing en social selling. Het is belangrijk voor ondernemers om op een prettige organische manier met een effectieve demand generation strategie het bedrijf te laten groeien.

De belangrijkste stappen in het demand generation proces:

 1. Formuleer een duidelijke propositie en positionering.
 2. Identificeer potentiële klanten: Het proces begint met het identificeren van potentiële klanten op basis van hun initiële gedrag en interesses. Dit kan met een Ideaal klant Profiel.
 3. Creëren van bewustzijn: Het volgende doel is om deze potentiële klanten bewust te maken van het aanbod van het bedrijf en hen te informeren over de voordelen en uitkomsten van de oplossing.
 4. Genereren van interesse: Het doel is om de interesse van potentiële klanten te wekken door hen te voorzien van waardevolle informatie en hen te betrekken bij het merk.
 5. Nurturing van leads: Het proces omvat het voeden van leads met gepersonaliseerde en relevante content om hun interesse te behouden en hen te begeleiden naar de volgende fase van de customer journey.
 6. Kwalificatie van leads: Het proces omvat het kwalificeren van leads op basis van hun interesse en koopbereidheid.
 7. Conversie van leads: Het doel is om leads om te zetten in klanten door hen te voorzien van de juiste informatie en oplossingen voor hun behoeften.
 8. Meten van resultaten: Het proces omvat het meten van de ROI van demand generation campagnes en het optimaliseren van de strategie voor maximale impact.
young woman helping senior man with payment on internet using laptop

Wat kan je met een RFM analyse?

Hoe voer je een RFM-analyse uit, en wat kan je ermee?

Hoe kom ik aan de juiste nieuwe klanten?

Een belangrijke vraag voor ieder bedrijf. Er zijn verschillende manieren om inzicht te krijgen in uw meest waardevolle potentiële klanten. Eén van de populairste methoden is de RFM-analyse.
Een RFM analyse kan je zelf uitvoeren met eigen data en de resultaten zijn eenvoudig te interpreteren.

Een RFM-analyse, wat is het?

De RFM-analyse is een concrete manier om de waarde per klant te meten. De analyse bestaat uit drie componenten:

 1. Recency: Wanneer heeft de klant voor het laatst een aankoop gedaan?
 2. Frequency: Hoe vaak doet de klant aankopen?
 3. Monetary: Hoeveel omzet heeft de klant u opgeleverd?

Uw meest waardevolle klanten kopen regelmatig – en daarmee tevens recentelijk – bij u, en besteden daarnaast veel geld bij u. De klanten die alle drie de componenten hoog scoren, behoren tot uw meest waardevolle klanten.

Wat maakt de RFM-analyse interessant?

Een RFM-analyse is interessant voor elk bedrijf. De analyse helpt klanten te segmenteren en daarmee de effectiviteit van de marketing en acquisitie te vergroten. Er zijn drie belangrijke redenen voor bedrijven om met RFM-analyses te gaan werken:

 1. Groeien als bedrijf: nieuwe klanten vinden

Een RFM analyse schept een beeld van uw ideaal klantprofiel. U gebruikt uw eigen klantdata als basis voor een profiel van potentiële klanten of klantgroepen.

2. Groeien als bedrijf: groeien met bestaande klanten

In plaats van zoeken naar nieuwe klanten of klantgroepen, kan een RFM analyse ook ingezet worden om meer waarde te halen uit uw bestaande klanten. Groei genereren binnen uw bestaande klantengroep is namelijk voordeliger dan het zoeken naar nieuwe klanten. U gebruikt uw eigen klantdata als basis voor uw groeistrategie.

3. Effectief middelen inzetten

De RFM-analyse stelt u in staat om prioriteiten te stellen binnen uw klantenportefeuille.
Hier komt het concept van segmentatie om de hoek kijken. Aan de hand van de analyse kunt u uw klanten namelijk indelen in segmenten, om zo gerichter te communiceren of zelfs uw productaanbod hierop aan te passen. U kunt uw middelen effectiever inzetten. Uw grote, vaste klanten verwachten bijvoorbeeld een andere behandeling dat een kleine klant die sporadisch een aankoop doet.

Zo voert u de RFM analyse uit

Verwerk de klantdata in een Excel. Logische kolommen zijn dan: Klantnaam – orderomzet-orderdatum. (een klant kan dus met meerdere orderregels in het bestand komen) en een kolom voor score. 

Voor het uitvoeren van een RFM-analyse, sorteert u uw klanten op drie verschillende manieren:

 • Recency. Nadat u uw klanten gesorteerd hebt op de recentheid van hun aankopen, geeft u ze een score. De 20% die het meest recent een aankoop gedaan hebben, krijgen de score 5; de 20% daaronder de score 4 enzovoorts. Zo heeft iedereen een score van 1 t/m 5. Heeft u een klein klantenbestand? Dan kunt u er ook voor kiezen om uw klanten in drie in plaats van vijf groepen op te delen en ze scores van 1 t/m 3 toe te wijzen.
 • Frequency. Bedenk eerst wat in uw situatie een relevante periode is om de analyse over uit te voeren. Is het bijvoorbeeld normaal voor uw klanten om een paar keer per jaar een aankoop bij u te doen? Bekijk de aankoopfrequentie dan per jaar. Sorteer uw klanten vervolgens op deze informatie, en wijs weer scores van 1 t/m 5 toe.
 • Monetary. Wat is de hoogte van het aankoopbedrag van de klant? Om tot de RFM-score te komen sorteert u deze waarden ook, en wijst u uw klanten weer een score toe.

Voorbeeld

KlantnaamOrderdatumRecency (dgn)R-scoreOrder-frequencyF-scoreOmzetM-score
Klant 120-jun-2023222228.0502
Klant 128-jul-20233022285002
Klant 320-feb-2023601119.6001

Voorbeelden van klantgroepen gebaseerd op de RFM score (voorbeeld)

Segment R-scoreF-scoreM-score
KampioenenZij hebben recent gekocht, kopen vaak en geven veel uit.4-54-54-5
Loyale klantenZij geven vaak en veel geld uit en reageren goed op aanbiedingen.2-53-51-3
Potentiële loyalistenRecente klanten die redelijk wat uitgeven en dit ook vaker hebben gedaan.3-51-31-3
Nieuwe klantenZe hebben onlangs iets gekocht, maar nog niet zo vaak4-5<=1<=1
VeelbelovendRecente klanten die nog niet zoveel hebben uitgegeven.3-4<=1<=1
Aandacht nodigZij scoren bovengemiddeld op alle drie de waarden maar hebben niet heel recent meer gekocht.2-32-32-3
Vallen bijna in slaapZij scoren onder gemiddeld op alle drie de waarden. Let op dat je ze niet kwijtraakt.2-3<=2<=2
RisicoZij hebben veel uitgegeven en hebben ook vaak gekocht. Maar dit is inmiddels een tijdje geleden. Haal ze terug!  <=22-52-5
Kostbare afhakersZij hebben het meeste uitgegeven en hebben ook het vaakst gekocht. Waar zijn ze gebleven?<=14-54-5
WinterslaapDe laatste uitgave was al een tijde terug, ze geven weinig uit en het waren ook niet veel orders.1-21-21-2
Verloren:Zij scoren het laagst op alle drie de waarden.<=2<=2<=2
bron: https://graydon.nl

Hoe gebruikt u de resultaten?

Belangrijke doelen waarvoor u de resultaten van de RFM-analyse kunt inzetten, zijn
– het volgen van bestaande klanten,
– differentiatie
– en het ontwikkeling van ideaal klantprofielen.

Volgen van bestaande klanten
De RFM-analyse is een momentopname. Door de analyse regelmatig uit te voeren wordt het mogelijk een ontwikkeling in het klantgedrag te zien. Bekijk bijvoorbeeld of er een bepaalde stroom van klanten is. Zijn er veel klanten uit de waardevolle groep in een andere groep terecht gekomen? Of zijn ‘slapende’ klanten juist in een groep gekomen waar ze waarde genereren? Aan de hand van deze inzichten kunt u actie ondernemen. Wat is er goed of juist niet goed gegaan en welke les kunt u hier voor de toekomst uit halen?

Differentiatie
Differentiëren in uw klanten duidt op het geven van een verschillende behandeling. U hoeft uw loyale klanten niet meer te verleiden met aantrekkelijke aanbiedingen, maar nieuwe of veelbelovende klanten kunt u bijvoorbeeld een speciale actie aanbieden.

Ideaal Klantprofielen ontwikkelen
Wat zijn de overeenkomsten tussen de klanten die een hoge RFM score hebben?
Welke klantbehoeftes (propositie) vul je dan goed in? Welke bedrijven – nog geen klant- voldoen aan dat profiel? Op basis van hiervan kan je gericht op zoek naar leads met een zelfde klantprofiel.

Het differentiëren van klantgroepen is steeds makkelijker te automatiseren door middel van marketing automation. Zo kan er eenvoudig een e-mail flow worden opgezet om klanten die al een langere periode niets besteld hebben terug te winnen of klanten die mogelijk interesse hebben in upselling een aantrekkelijk aanbod te doen. De RFM-analyse en marketing automation vormen dus een sterke combinatie.

Groeien als bedrijf: nieuwe klanten vinden.  Kijk verder dan het eigen databestand

Met inzichten uit de RFM-analyse(s), kan je als volgende stap verder kijken dan alleen uw eigen klantenbestand. Benchmark de resultaten van uw klanten tegenover de rest van de markt. Hiervoor gebruikt u het ideaal klantprofiel.

Ga op zoek naar look alikes!

Bedrijven die nog niet in uw klantenbestand zitten, maar op verschillende kenmerken overeenkomen met uw meest waardevolle klanten. Om deze groep potentiële toekomstige klanten te benaderen, kunt u gebruik maken van content marketing en social selling technieken. Komt een groot deel van uw meest waardevolle klanten uit een bepaalde sector? Dit kan een nuttige aanwijzing zijn, maar het kan ook zijn dat dit een grote sector is
Dan hoeft het dus niet veel te zeggen dat een relatief groot deel van uw klanten in deze sector werkzaam is. Door de klantdata te verrijken, komt u tot een beter beeld van welke bedrijven echt interessant voor zijn. Ook hiervoor biedt content marketing en social selling mogelijkheden.


Artikel gebaseerd op
https://graydon.nl/nl/resources/blog/strategie/hoe-voert-u-een-rfm-analyse-uit-en-wat-kunt-u-ermee

access app application apps

Hoe werkt het Facebook algoritme?

Hoe werkt het Facebook algoritme in 2023?

Even terug naar de basis. Wat is een algoritme nou precies? Heel simpel gezegd: een algoritme is een formule van een paar stappen om een probleem op te lossen. Om als (content-) marketeer in te kunnen spelen op het algoritme van Facebook, moet je dus allereerst begrijpen waarom je welke content te zien krijgt in je tijdlijn.

Het Facebook algoritme er op gericht om het platform zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken voor de gebruiker. Het probeert op basis van AI-technologie de gebruiker een ideale ervaring op het platform te geven, door zoveel mogelijk relevante content te tonen. 

Dit doet Facebook aan de hand van vier factoren. 

1. Voorraad (inventory)

Hiermee wordt verwezen naar de volledige voorraad beschikbare content op Facebook. Het algoritme moet op basis van dit totaalpakket bepalen wat gebruikers te zien krijgen. 

2. Signalen (signals)

De volgende stap is het beoordelen van een post. Dit gebeurt op basis van een aantal vastgestelde signalen. Voorbeelden van deze signalen: de mate van interactie met een post, hoe oud een bericht is of hoeveel en hoelang Facebook-gebruikers bij dit bericht blijven hangen.
Ook de relevantie van een bericht is een belangrijk signaal en wordt op basis van drie criteria bepaald: 

1. Interactie
Posts met veel interactie scoren logischerwijs hoger. Actieve reacties (reacties, comments, shares) worden hierbij als belangrijker beschouwd dan ‘passieve’ reacties (likes).

2.Wie heeft het gepost?
Als er een terugkerend patroon is te zien in de interactie, waarbij een gebruiker al vaker interactie met een bepaald account heeft gehad, wordt dit account ook beter gerankt voor deze gebruiker. 

3. Type content
Facebook kijkt ook naar de mate van interesse (hoe lang blijven gebruikers hangen bij een post) en interactie met verschillende types content. Denk aan posts met alleen tekst, afbeeldingen of video’s. Video content scoort beter dan afbeeldingen, afbeeldingen scoren beter dan alleen tekst.

Tot slot: Facebook neemt de reacties van de totale Facebook-community op die signalen mee als feedback. Op die manier probeert Facebook onder andere ook vast te stellen welke content niet gewenst is. Denk hierbij aan gewelddadige content, spam, clickbait en fake news.

3. Voorspellingen (predictions)

Alle hierboven beschreven signalen bij elkaar geeft Facebook de input om voorspellingen te doen. Daarmee gaat Facebook het volgende na: Hoe groot is de kans dat een gebruiker een bericht deelt of erop reageert? Hoe groot is de kans dat je een bericht verbergt of rapporteert?

Bijvoorbeeld: als een gebruiker normaal gesproken vaker reageert op een video, zal het algoritme dit type content prioriteren en dus vaker op de tijdlijn vertonen. 

4. Score

Facebook bundelt al deze voorspellingen en hangt daar een relevantiescore aan. Deze totaalscore van een post bepaalt uiteindelijk of deze wel of niet zal verschijnen in de tijdlijn van gebruikers. 

Betere resultaten behalen op Facebook?

Nu je weet welke factoren het Facebook algoritme beïnvloeden, is het tijd om naar de praktijk te gaan. Hoe pas je deze kennis toe in het creëren van nieuwe Facebook content, om zo optimaal resultaat te behalen? Hierbij enkele tips:

1.    Betrek je publiek

Posts met een hoge interactie worden als beter beoordeeld. Een belangrijke factor, die je gemakkelijk in je voordeel kunt toepassen. Creëer content die interactie uitlokt, door bijvoorbeeld vragen te stellen aan de ontvanger of in te spelen op trending topics. En een gesprek moet van twee kanten komen. Zorg er dus voor dat jij als organisatie ook weer reageert op deze comments, en ga het gesprek aan!

2.    Zorg voor relevante content

Ken je doelgroep. Dat kunnen we niet vaak genoeg zeggen. Je doelgroep door en door leren kennen zit ook in het weten welk type content aanslaat en welke onderwerpen inhoudelijk interessant zijn voor deze personen. Analyseer je content en gebruik de best practices voor beter resultaat met nieuwe content. 

3.    Post op de juiste momenten

Succes zit in de details. De doelgroep bereik je nu eenmaal beter als deze online is. Post daarom op de juiste momenten voor meer bereik, interactie en clicks.

Beste dag om te posten: Maandag

Beste tijd om te posten:  8 uur

Piektijden voor bereik op Facebook
•    Zaterdag 8 uur
•    Maandag 14 uur
•    Dinsdag tussen 8 en 16 


Bron: https://www.coosto.com/nl/blogs/het-facebook-algoritme-ontrafeld-zo-werkt-het

Accountant. Free public domain CC0

Account Based Marketing (ABM) in Sales: Een Strategische Benadering voor Succes

Account Based Marketing (ABM) is een strategische benadering waarbij marketing- en verkoopactiviteiten nauw samenwerken om doelgericht en gepersonaliseerd contact te leggen met specifieke klanten of prospects. In plaats van een brede doelgroep te benaderen, richt ABM zich op individuele accounts als afzonderlijke markten, met als doel diepgaande relaties op te bouwen en waardevolle deals te sluiten. In dit artikel zullen we de definitie van ABM bespreken, de redenen waarom het zo effectief is in een sales programma en de belangrijkste onderdelen van een ABM-plan.

Wat is Account Based Marketing?

Account Based Marketing is een B2B-marketingstrategie waarbij organisaties zich concentreren op specifieke doelaccounts, klanten of prospects, en gerichte marketingboodschappen en -tactieken inzetten om hun behoeften en uitdagingen aan te pakken. In plaats van het benaderen van grote, anonieme doelgroepen, richt ABM zich op het begrijpen van individuele klanten en het ontwikkelen van gepersonaliseerde communicatie om waarde te creëren en relaties te versterken. Het is een klantgerichte aanpak waarbij de focus ligt op het opbouwen van vertrouwen, relevantie en langdurige samenwerking.

Waarom ABM in een Sales Programma?

1. Doelgericht bereik
Met ABM kunt u zich richten op de meest waardevolle prospects en klanten die het grootste potentieel hebben om klant te worden of hun klantwaarde te vergroten. Hierdoor kan het salesteam zijn inspanningen en middelen effectief inzetten op accounts met de hoogste kans op succes.

2. Persoonlijke betrokkenheid
ABM stelt verkoopteams in staat om diepgaand inzicht te krijgen in de behoeften, uitdagingen en voorkeuren van specifieke accounts. Dit maakt het mogelijk om op maat gemaakte oplossingen en relevante content aan te bieden, waardoor de kans op conversie wordt vergroot.

3. Samenwerking tussen marketing en sales
ABM bevordert de samenwerking tussen marketing- en verkoopafdelingen, omdat beide teams nauw moeten samenwerken om accountspecifieke strategieën te ontwikkelen en uit te voeren. Dit bevordert een geïntegreerde aanpak en creëert een consistente klantervaring.

4. Meetbare resultaten
ABM maakt het gemakkelijker om de ROI van marketing- en verkoopinspanningen te meten, omdat de focus ligt op specifieke accounts en doelstellingen. Het is gemakkelijker om te bepalen welke campagnes en activiteiten hebben bijgedragen aan de succesvolle conversie van een account.

Onderdelen van een ABM-plan

Een succesvol ABM-plan omvat verschillende onderdelen die samenwerken om doelgerichte en gepersonaliseerde campagnes te ontwikkelen en uit te voeren:

1. Account Selectie
Identificeer de accounts met het grootste potentieel en prioriteit. Analyseer criteria zoals omzetpotentieel, strategische waarde en haalbaarheid om de meest geschikte doelaccounts te selecteren.

2. Account Inzicht en Onderzoek
Begrijp de specifieke behoeften, uitdagingen en doelen van elk doelaccount. Voer diepgaand onderzoek uit om relevante informatie te verzamelen, zoals bedrijfsdoelstellingen, besluitvormingsprocessen en belangrijke contactpersonen.

3. Accountgerichte Strategieën
Ontwikkel een strategie voor elke doelaccount, afgestemd op hun individuele behoeften en uitdagingen. Creëer gepersonaliseerde content en communicatie die aansluit bij de specifieke context van elk account.

4. Geïntegreerde Campagnes
Implementeer geïntegreerde marketing- en verkoopcampagnes die gebruikmaken van verschillende kanalen, zoals e-mailmarketing, social media, direct mail en persoonlijke verkoop.

5. Metriek en Evaluatie
Meet de prestaties en effectiviteit van elke campagne. Gebruik relevante KPI’s om de voortgang te volgen en de resultaten te evalueren. Pas het plan aan op basis van de verkregen inzichten om voortdurende verbetering te bevorderen.

Conclusie

Account Based Marketing is een krachtige strategie voor B2B-marketing en sales. Het stelt bedrijven in staat om zich te richten op de meest waardevolle accounts, gepersonaliseerde betrokkenheid te creëren en de samenwerking tussen marketing en sales te verbeteren. Een goed doordacht ABM-plan met nauwkeurige accountselectie, diepgaand onderzoek en gerichte campagnes kan leiden tot succesvolle en duurzame klantrelaties en uiteindelijk tot groei en succes voor de organisatie.

ChatGPT gebruiken voor betere content

ChatGPT gebruiken om relevante content onderwerpen te vinden

Veel bedrijven hebben moeite om waardevolle content voor hun doelgroep te maken. Het produceren van goede content kost tijd en vereist expertise. Daarom maken steeds meer bedrijven gebruik van chatbots zoals ChatGPT (*) bij het maken van content. ChatGPT is een zeer geavanceerde AI-aangedreven chatbot die is getraind op grote hoeveelheden tekst en kan menselijke taal en context begrijpen. Dit stelt ChatGPT in staat om op natuurlijke manier vragen te beantwoorden. ChatGPT is echter geen mens is en soms onnauwkeurige antwoorden geven.

Waarom toepassingen zoals ChatGPT inzetten?

Tijdsbesparing
Je kunt enorm veel tijd besparen bij het maken van content. Met ChatGPT kan je snel hoogwaardige content en content ideeën maken.

Betere kwaliteit
ChatGPT is in staat om zich aan te passen aan de schrijfstijl en het taalgebruik van de gebruiker, waardoor de content vaak beter geschreven is. In de prompt geef je aan met welke “tone of voice” jouw tekst geschreven wordt. Handig: ChatGPT kan ook teksten vertalen. Het Engels of Duits is dan erg goed.  

SEO optimalistatie
ChatGPT is in staat om rekening te houden met zoekmachineoptimalisatie (SEO) bij het maken van teksten. Door in de prompt het gebruik van relevante zoekwoorden en zoektermen aan te geven, kan ChatGPT helpen om je content hoger te laten ranken in zoekmachines. Dit kan leiden tot meer organisch verkeer naar je website en dus meer potentiële klanten. ChatGPT kan ook jouw meta-description schrijven.

Betere content leren schrijven
ChatGPT is in staat om te leren van de input die het krijgt. Door te kijken naar welke content goed scoort en welke minder goed, kan ChatGPT steeds betere content genereren die aansluit bij de interesses en behoeften van jouw doelgroep. Zo blijf je altijd up-to-date en relevant in de ogen van je doelgroep.

Wat zou je met ChatGTP of een ander taal-algoritme kunnen doen?

Ontdek de beste onderwerpen voor jouw content

ChatGPT kan handig zijn voor het vinden van ideeën voor content, om vervolgens daar content over te maken. Door zoekwoorden en vragen in te voeren waarop je wilt ranken, kan ChatGPT je helpen bij het vinden van gerelateerde onderwerpen en ideeën om over te schrijven.
Door gebruik te maken van ChatGPT kun je ervoor zorgen dat je altijd relevante en interessante onderwerpen hebt om over te schrijven, wat kan bijdragen aan een betere vindbaarheid en meer betrokkenheid van je doelgroep. 

Optimaliseer content voor zoekmachines

Een belangrijk onderdeel van content creatie is het optimaliseren daarvan voor zoekmachines, zodat jouw content goed wordt gevonden door de doelgroep. Het gebruik van relevante zoekwoorden en zinnen is hierbij van groot belang. ChatGPT kan je helpen bij het vinden van deze zoekwoorden en zinnen door middel van zoekwoordonderzoek. Door zoekwoorden en onderwerpen te onderzoeken die gerelateerd zijn aan jouw onderneming en doelgroep, kan ChatGPT je helpen de beste zoekwoorden en zinnen om in je content te gebruiken.

Content maken 

ChatGPT is een krachtige tool die de menselijke factor ondersteunt in het creatieve proces van contentcreatie. Nadat je ChatGPT hebt gebruikt om zoekwoordenonderzoek te doen en ideeën voor content te genereren, kan ChatGPT de content ook maken.
Deze tools zijn krachtig, maar niet perfect. Je zult als marketeer altijd kritisch naar de uitkomst moeten blijven kijken.

ChatGPT kan ook helpen bij het beheren van social media-accounts door het maken van van berichten en het suggereren van hashtags en call-to-actions. Inclusief de bijbehorende afbeeldingen.

Maak jouw content beter 

ChatGPT is een geweldige tool voor bedrijven die op zoek zijn naar hulp bij het creëren van content. Het kan helpen bij het genereren van ideeën voor content gabaseerd op zoekwoordenonderzoek, het schrijven van die content en het optimaliseren van de inhoud voor zoekmachines. Met behulp van ChatGPT kun je gemakkelijk en snel hoogwaardige content maken die jouw doelgroep zal waarderen en die je zal helpen om meer bereik te creëren.

(*) Dit artikel gaat over ChatGPT, een product van openai.com. De beschreven mogelijkheden worden ook door andere Chatbots geboden zoals bijvoorbeeld Perplexity en Jasper. Naast tekst georiënteerde bots zijn er ook tools die zich richten op afbeeldingen of video.   

Dit artikel is deels met ChatGPT geschreven.
 

person holding compass

De Klantreis begrijpen bij het maken van een communicatiecampagne

Introductie:
Een succesvolle communicatiecampagne vereist een goed begrip van de klantreis en de juiste touchpoints. Om klanten te boeien en te binden, moet u weten wie ze zijn, wat ze willen en hoe ze zich gedragen. in deze blogpost zullen we de belangrijke elementen van een klantreis in communicatiecampagnes duidelijk maken en hoe u deze kunt gebruiken om uw klanten te bereiken en te behouden.

 1. Beginnen met het begrijpen van de klantreis
  Het maken van een communicatiecampagne begint met het begrijpen van de klantreis. Dit is de reis die de klant in zijn hoofd maakt bij het zoeken naar en kopen van een product of dienst. Het gaat niet alleen om het kopen van een product, maar ook over de emoties en ervaringen die ermee gepaard gaan. Het begrijpen van de klantreis helpt u te weten waar en wanneer u de juiste boodschap aan uw klant kunt geven. Dit is van belang bij de keuze van de touchpoints en het maken van de content.
 2. Touchpoints selecteren
  Touchpoints zijn de verschillende interactiepunten tussen de klant en het merk. Dit kan omvatten: website, sociale media, e-mail, advertenties of persoonlijk contact. Het is noodzakelijk om de verschillende touchpoints zorgvuldig te selecteren en in overweging te nemen wat de beste manier is om de klant te bereiken op elk interactiepunt. Gebruik informatie over de klantreis om te weten welke touchpoints het meest effectief zijn. Denk bijvoorbeeld aan de websites of sociale media waar klanten actief zijn.
 3. Creëren en uiten van de juiste boodschap
  Na het in kaart brengen van de touchpoints is de volgende stap het creëren van de juiste boodschap. Dit is een boodschap die aansluit op de emoties en ervaringen van de klant tijdens specifieke fases van de klantreis. Dit moet aansprekend en relevant zijn om de klant te bereiken via de verschillende touchpoints. Het gebruik van de juiste communicatie maakt het verschil. De boodschap wordt immers beter opgepikt wanneer deze qua tone of voice en boodschap afstemt op de desbetreffende touchpoints. Een post op LinkedIn is anders dan op TikTok!
 4. Ontwerpen van het Customer Journey Map
  Met de Customer Journey Mapping brengt u de verschillende touchpoints en communicatie samen in één overzicht. Dit maakt duidelijk hoe de verschillende touchpoints werken in relatie tot elkaar en wat het meest effectieve pad is om de boodschap over te brengen. Deze afstemming helpt bij het versterken van de klantbetrokkenheid en zorgt voor een positieve klantbeleving.
 5. Meten van de prestaties van de communicatie campagne
  Uiteindelijk is het belangrijk om de resultaten van de communicatiecampagne te meten. Dit helpt om te zien in hoeverre de campagne effectief was en welke touchpoints het meest succesvol waren. Hieruit kan u conclusies trekken over wat werkt en wat niet. Dit helpt bij de bepaling welke touchpoints en boodschappen aangepast moeten worden voor toekomstige campagnes.

Jouw campagne boodschap verschilt per kanaal en per fase in de klantreis!

Klantreis begrijpen

Bij het maken van een communicatiecampagne is het belangrijk om de klantreis en touchpoints in kaart te brengen. Het begrijpen van de klantreis helpt bij het selecteren van de juiste touchpoints, maar zeker ook in het creëren van de juiste boodschap. Deze boodschap verschilt namelijk per kanaal en per fase in de klantreis! Met een Customer Journey Map en het meten van de prestaties van de campagne kunt u uw klanten op een meer effectieve manier bereiken en behouden. Door de behoefte van de klant centraal te stellen in uw communicatie, zorgt u voor een positieve klantbeleving en bouwt u duurzame relaties op.

Netwerken met LinkedIn ton kemp

Het belang van de Klantreis bij een Communicatie Campagne

Effectieve campagnes gebruiken effectieve communicatie

De eerste stap in het maken van een effectieve communicatie campagne is het in kaart brengen van de klantreis. De klantreis laat zien welke stappen de klant doorloopt voor het bereiken van een bepaald doel, bijvoorbeeld het kopen van een product. Door de klantreis in kaart te brengen, kom je te weten welke touchpoints je het beste kunt gebruiken in elke fase van deze reis.

Touchpoints met content
Een touchpoint is simpelweg elke interactie die een klant heeft met jouw bedrijf. Dit kan variëren van een bezoek aan de website, tot een aankoop in de winkel. Door gebruik te maken van verschillende touchpoints op de juiste momenten, kun je de klantreis optimaliseren en de kans op conversies verhogen.

In de eerste fase van de klantreis, de bewustwordingsfase, is het van belang om klanten kennis te laten maken met jouw merk. In deze fase richt je je op creëren van bereik. Hierbij kun je denken aan social media, content marketing, en advertenties. Door het creëren van bekendheid en het delen van relevante informatie, kun je de klant overtuigen van de toegevoegde waarde van jouw organisatie.

Tijdens de overwegingsfase, waarin de klant onderzoek doet naar verschillende oplossingen, is het van belang om touchpoints zoals klantbeoordelingen, demo videos en case studies in te zetten. Hierdoor kun je de klant overtuigen van de meerwaarde van jouw product of dienst, en de kans op conversies verhogen.

Tot slot is in de aankoopfase, waarin de klant klaar is om een aankoop te doen, het cruciaal om het aankoopproces zo eenvoudig en naadloos mogelijk te maken. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een gebruiksvriendelijke e-commerce platform, een goed ontworpen check-out proces en een snelle levering.

Als laatste is de gebruiksfase belangrijk. Denk na over welke content je wilt hebben om je klant te helpen zoveel mogelijk van jouw product of dienst te genieten. Probeer verwachtingen te overtreffen. Dat levert fans en herhalende klanten op!

Conclusie:

Het optimaliseren van de klantreis door het gebruik van de juiste content en touchpoints bij het maken van een communicatie campagne kan een groot verschil maken in de effectiviteit van jouw marketing inspanningen. Niet alleen vergroot het de kans op conversies, maar het kan er ook voor zorgen dat klanten meer betrokken raken bij jouw merk en een positieve ervaring hebben. Met de juiste inzichten in de klantreis en de juiste touchpoints, kan jouw campagne een stuk effectiever worden.

CRO optimalisatie van website

Upgraden naar Google Analytics 4

Waarom Google Analytics upgraden naar GA4 (Google Analytics 4). Dit zijn de belangrijke redenen:

 1. Universal analytics stopt
  De oude versie van Google Analytics zal vanaf 1 juli 2023 geen gegevens meer verzamelen.
 2. Toekomstbestendigheid: GA4 is de nieuwste versie van Google Analytics en het is ontworpen om te voldoen aan de veranderende behoeften van digitale analyse. Het is gericht op het bieden van meer geavanceerde functionaliteiten en het beter inspelen op de privacyvereisten die in de loop der tijd zijn geëvolueerd.
 3. Verbeterde gebruikerservaring: GA4 biedt een meer intuïtieve gebruikersinterface en vereenvoudigde rapportage, waardoor het gemakkelijker wordt om inzichten te verkrijgen en actie te ondernemen. Het maakt gebruik van gebeurtenissen en gebeurtenisgerichte gegevensverzameling in plaats van paginaweergaven, waardoor een beter beeld ontstaat van de interacties van gebruikers met uw website of app.
 4. Verbeterde cross-platformmeting: GA4 is ontworpen om een beter begrip te bieden van het gedrag van gebruikers over verschillende platforms en apparaten. Het integreert gegevens van websites, mobiele apps en andere digitale eigendommen, zodat u een meer holistisch beeld krijgt van de klantreis en beter kunt begrijpen hoe gebruikers omgaan met uw merk.
 5. Machine learning-mogelijkheden: GA4 maakt gebruik van geavanceerde machine learning-technologieën om automatisch inzichten te genereren en trends te identificeren. Het kan bijvoorbeeld voorspellende analyses bieden over gebruikersgedrag en churn rates, wat waardevolle informatie kan zijn voor uw bedrijfsstrategieën.
 6. Privacygerichte aanpak: GA4 is ontworpen met het oog op privacy en voldoet aan strengere gegevensbeschermingsnormen. Het maakt gebruik van een meer gebeurtenisgerichte benadering van gegevensverzameling, wat betekent dat u minder afhankelijk bent van cookies en meer focus legt op het verzamelen van gegevens op basis van gebeurtenissen en toestemming van gebruikers.

Hoewel de overstap naar GA4 wat aanpassing vergt en het niet alle functies bevat die beschikbaar zijn in de eerdere versie (Universal Analytics), wordt het nog steeds sterk aanbevolen om te upgraden vanwege de voordelen op lange termijn en de toekomstbestendigheid van het platform. De oude versie van Analytics zal vanaf 1 juli 2023 geen gegevens meer verzamelen.

Voorkomen van Spam

Nieuwsbrief versturen? Dit zijn de beste tools!

Ben je bezig met de online marketing van jouw bedrijf? Naast het werken aan de vindbaarheid van je website (Zoekmachineoptimalisatie, SEO genoemd) zijn er ook erg veel mogelijkheden om te adverteren in Google, Facebook of andere kanalen (SEA genaamd). Adverteren kan veel geld kosten en het beheren van de advertentiecampagnes is specialistisch werk.

Zet het juiste kanaal in de juiste fase in de klantreis van jouw klant.

Er is een manier om bij je potentiele klanten onder de aandacht te blijven. En dat is een methode die je heel goed zelf kunt onderhouden. En zeer geschikt om je klanten en leads te informeren over jouw branche, ontwikkelingen en jouw expertise. De methode die je hiervoor gebruikt heet E-mailmarketing.

Verwar e-mailmarketing niet met een ‘nieuwsbrief’, want het is een oude methode, niet sexy en ‘iedereen heeft al een nieuwsbrief’. Daarmee onderscheid je je dus niet langer.

E-mailmarketing blijkt uitermate effectief

Het inzetten van goede e-mailmarketing is steeds een van de meest effectieve vormen om leads om te zetten in klanten. En bestaande klanten opnieuw te activeren. Dan moet je verder kijken dan een eenvoudige nieuwsbrief!

Wil je starten met e-mailmarketing en niet direct veel kosten maken? Lees dan verder en bekijk de beste e-mailmarketing tools om een nieuwsbrief te versturen!

E-maillijst opbouwen en privacy

Er zijn veel manieren om e-mailadressen te verzamelen van geïnteresseerde leads en klanten.
lees deze blog over het verzamelen van e-mailadressen. Heel belangrijk is de privacy van de relaties. Geef bij het aanmelden zeer duidelijk aan waarom je de persoonsgegevens verzameld en hoe je daar mee omgaat. Kortom: wat kan iemand verwachten?

Tip 1: WordPress plugin Mailpoet

Deze plugin biedt zeer veel mogelijkheden. De belangrijkste voordelen zijn:

 • Zeer gemakkelijk e-mails opmaken, waarbij je gemakkelijk bestaande content van je website simpelweg erin sleept.
 • De mogelijkheid om e-mails geautomatiseerd te versturen op basis van een trigger, bijvoorbeeld aanmelding op een bepaalde lijst.
 • De mogelijkheid om standaard e-mail berichten van WordPress te bewerken.
 • Het maken van allerlei inschrijfformulieren zoals pop-up of landingspagina.
 • Het is een gratis plugin die de gegevens op jouw eigen server opslaat.

Nadelen Mailpoet

 • Omdat het programma op jouw eigen server werkt loop je snel tegen het max. aantal e-mails per dag aan. Meestal 200 of 300 per dag. Je kunt echter tot een paar duizend e-mails via Mailpoet versturen.

Tip 2: LaPosta

LaPosta is een Nederlandse leverancier. Het programma werkt in de cloud.

 • Zeer gemakkelijk e-mails opmaken.
 • De mogelijkheid om e-mails geautomatiseerd te versturen op basis van een trigger, bijvoorbeeld aanmelding op een bepaalde lijst.
 • Het maken van één inschrijfformulier per lijst.
 • LaPosta is gratis tot een paar duizend abonnees
 • het opmaken van e-mails werkt gemakkelijk.

Nadelen LaPosta

 • De integratie met content van jouw website gaat via knippen en plakken.

Tip 3: MailerLite

Ook MailerLite is een AVG proof oplossing. Het programma werkt in de cloud en staat bekend om zijn eenvoud in gebruik.

 • Zeer gemakkelijk e-mails opmaken.
 • De mogelijkheid om e-mails geautomatiseerd te versturen op basis van een trigger, bijvoorbeeld aanmelding op een bepaalde lijst.
 • Het maken van één inschrijfformulier per lijst.
 • Tot 12.000 e-mail per maand gratis.
 • het opmaken van e-mails werkt gemakkelijk.

Tip 4: Hubspot en Mailchimp

Hubspot en Mailchimp zijn bekende namen. Dit zijn inmiddels geen eenvoudige e-mailmarketing oplossingen meer, maar een compleet CRM pakket. Een ‘alles in 1 oplossing’ voor alles wat met klantcontact en online marketing (lead generatie d.m.v. inbound marketing) te maken heeft.

De gratis versie van Hubspot en Mailchimp bieden wel e-mailmarketing mogelijkheden. Deze software is met name geschikt als je toch op zoek bent naar oplossingen bij je online activiteiten en het beheren van klantrelaties. Het grote nadeel van Hubspot en Mailchimp is dat het Amerikaanse bedrijven zijn en dus niet AVG proof.

HOE ZIT HET MET DE AVG / GDPR?

Aanbieders van e-mailmarketing gebruiken vaak servers buiten de EU (bijvoorbeeld Hubspot en Mailchimp). Dat kan een probleem worden, want als de data in bijvoorbeeld de USA terechtkomt, val je automatisch onder die wetgeving. Het is dus belangrijk dat jouw e-mailprogramma de gegevens binnen de EU opslaat. Let daarop als je een leverancier kiest.