De Voordelen van een eigen datakluis
In een tijd waarin data een van de meest waardevolle bezittingen is, wordt de bescherming ervan steeds belangrijker. Of het nu gaat om persoonlijke bestanden, zakelijke documenten of gevoelige klantinformatie, het veilig opslaan en beheren van data is essentieel. Een van de beste manieren om dit te doen, is door gebruik te maken van een datakluis. In dit blogartikel bespreken we de voordelen van het opzetten van een datakluis met behulp van de open source software van Nextcloud.
Wat is Nextcloud?
Nextcloud is krachtig open source datakluis software, dat gebruikers in staat stelt je eigen datakluis te maken. Het biedt een breed scala aan functionaliteiten, van bestandsopslag en -deling tot samenwerkingstools zoals agenda’s, takenlijsten en videoconferenties. Doordat het open source is, heb jij volledige controle over je data (en niet google) en kun je het platform aanpassen aan je specifieke behoeften.
Voordelen van een Datakluis met Nextcloud
- Volledige Controle over je Data
- Een van de grootste voordelen van Nextcloud is dat je volledige controle hebt over waar je data wordt opgeslagen. In tegenstelling tot commerciële cloudoplossingen, waar je data wordt opgeslagen op servers van derde partijen, kun je met Nextcloud je data opslaan op je eigen server of bij een vertrouwde hostingprovider. Dit betekent dat je precies weet waar je gegevens zich bevinden en wie er toegang toe heeft.
2. Verbeterde Veiligheid en Privacy
- Nextcloud biedt geavanceerde beveiligingsfuncties, zoals end-to-end encryptie, waarmee je data zowel tijdens de overdracht als in rust wordt versleuteld. Dit zorgt ervoor dat je gegevens veilig zijn voor ongewenste toegang. Daarnaast kun je met Nextcloud Multi-Factor Authenticatie (MFA) instellen, wat een extra laag beveiliging toevoegt aan je datakluis.
3. Schaalbaarheid en Flexibiliteit
- Of je nu een kleine onderneming bent of een groot bedrijf, Nextcloud is flexibel en schaalbaar. Je kunt klein beginnen en je datakluis uitbreiden naarmate je behoeften groeien. Daarnaast kun je verschillende modules en apps toevoegen, zoals documentbewerking, projectmanagement en communicatie, waardoor Nextcloud veel meer is dan alleen een opslagoplossing.
4. Kostenefficiënt
- Omdat Nextcloud open source is, bespaar je op dure licentiekosten die gepaard gaan met commerciële softwareoplossingen. Je hebt alleen de kosten voor de hardware (zoals een server) en eventueel een hostingprovider. Dit maakt Nextcloud een zeer kostenefficiënte oplossing, vooral voor kleinere bedrijven of non-profitorganisaties.
5. Integratie met Bestaande Systemen
- Nextcloud kan eenvoudig worden geïntegreerd met bestaande IT-infrastructuren. Het ondersteunt verschillende protocollen en standaarden, zoals LDAP, Active Directory en WebDAV, waardoor het naadloos aansluit op de systemen die je al gebruikt. Dit maakt de implementatie eenvoudig en vermindert de noodzaak voor dure aanpassingen.
6. Gebruiksvriendelijkheid
- Ondanks de uitgebreide functionaliteit is Nextcloud zeer gebruiksvriendelijk. De interface is intuïtief en vergelijkbaar met die van populaire cloudoplossingen, waardoor gebruikers er snel mee overweg kunnen. Bovendien biedt Nextcloud mobiele apps voor Android en iOS, zodat je altijd en overal toegang hebt tot je datakluis.
7. Duurzaamheid en Gemeenschapsondersteuning
- Nextcloud wordt ondersteund door een actieve open source gemeenschap die voortdurend werkt aan het verbeteren en up-to-date houden van de software. Dit zorgt ervoor dat je altijd beschikt over de nieuwste beveiligingsupdates en functionaliteiten. Bovendien draagt het gebruik van open source software bij aan duurzaamheid, doordat het langdurige ondersteuning en aanpasbaarheid biedt zonder afhankelijkheid van commerciële leveranciers.
Wat zou jij doen?
Het gebruik van een datakluis met Nextcloud biedt tal van voordelen, van verhoogde veiligheid en privacy tot kostenefficiëntie en flexibiliteit. Door gebruik te maken van deze open source software, heb je volledige controle over je data en kun je een opslagoplossing creëren die precies aansluit bij jouw behoeften. Of je nu een klein bedrijf, een grote onderneming, of een individu bent die waarde hecht aan de veiligheid van je data, Nextcloud biedt de tools om je gegevens veilig en toegankelijk te houden.
Redenen om voor Joomla te kiezen voor je volgende project
Denk je aan het upgraden of vernieuwen van je website? Deze kennis kan je helpen een keuze te maken. Ik probeer uit te leggen waarom Joomla misschien wel de beste CMS keuze is voor je nieuwe website.
1 – Joomla is gemakkelijk te leren
Als je eerder een CMS hebt gebruikt, zul je Joomla net zo snel oppakken als je een ander type tekstverwerkingsprogramma zou gebruiken. De principes van contentbeheer zijn op veel platforms hetzelfde. Je kunt een artikel maken, de tekst opmaken, afbeeldingen toevoegen, inhoud taggen, het aan een menu toevoegen en nog veel meer. Het is gemakkelijk content aan jouw website toe te voegen.
Als je hulp nodig hebt, zijn er leermiddelen beschikbaar. Zo is in Joomla 5 de functie “Take A Tour” beschikbaar die je door de basisprincipes van het CMS leidt. Deze hulp is ingebouwd en bevat zelfs een handige verklarende woordenlijst.
2 – Hulp van de gemeenschap
Achter Joomla staat een grote en actieve gemeenschap van ontwikkelaars, testers en schrijvers, allemaal gericht op het optimaal laten functioneren van het systeem, het documenteren en ondersteunen zodat iedereen antwoord kan vinden op hun vragen.
Je bent ook niet afhankelijk van één bedrijf die de software gemaakt heeft. Iedereen uit de Joomla gemeenschap kan jouw project verder helpen.
3 – Bloggen is een eitje
Met een aantal opties in de menu-manager en content-editor voor het tonen van inhoud uit specifieke categorieën, teaser-afbeeldingen en teaser-tekst, maakt Joomla het eenvoudig om een blogindeling voor je inhoud te maken. Alles wat jij hoeft te doen is blogs schrijven!
4 – Geplande publicatie van inhoud
Je kunt een reeks artikelen schrijven en deze op het juiste moment laten verschijnen in plaats van op het kritieke moment op Publiceren te drukken. Ik ken mensen die een week aan inhoud in één dag schrijven. Ook het laten verdwijnen van content na een bepaalde datum is standaard beschikbaar.
5 – SEO-functionaliteit
Out-of-the-box biedt Joomla zeer goede mogelijkheden om SEO informatie van jouw website, zoals de SEO-titel van de pagina, meta-beschrijving en schema-informatie in te stellen, zodat je website gemakkelijk door zoekmachines wordt geïndexeerd. Geen extra aanvullende software nodig.
Metadata kan op verschillende plaatsen in de backend worden beheerd, afhankelijk van hoe je inhoud wordt gepubliceerd, wat betekent dat je al je zoekmachinevriendelijke tekst kunt maken zonder zelfs maar het artikel dat je aan het schrijven bent te verlaten.
6 – Menu beheer
De Joomla Menu Manager dekt tal van scenario’s voor menupublicatie, waaronder losse artikelen, categorieblogs, categorielijsten en artikel-tags. Het is eenvoudig om meerdere menu’s te maken, die je met de Module Manager op de gewenste plaats op de website toont. Dit stelt je in staat per pagina te bepalen welke blokken (modules) je te zien krijgt.
7 – Aangepaste velden
Voor verbeterde inhoudscreatie is er een optie voor Aangepaste Velden. Je kunt extra afbeeldingen laden voor bepaalde type artikelen. Bijvoorbeeld een aangepast veld dat werkt met artikelen en een ander specifiek voor categorieën. Op die manier kan je de vormgeving van de content finetunen.
8 – Multi-user
Een team van contentmakers kan eenvoudig samenwerken, regels voor publicatie kunnen worden toegepast voor redactionele goedkeuring. De Workflow-optie helpt dit proces te automatiseren.
9 – Meertalig is standaard
Joomla heeft standaard een ingebouwde functionaliteit voor het beheren van meertalige inhoud, iets waarvoor andere platforms plugins en extensies nodig hebben. Maak artikelen in verschillende talen en koppel de inhoud zodat bezoekers snel kunnen schakelen tussen de taal van hun voorkeur.
10 – Beveiliging
Multi-factor authenticatie mogelijkheden zijn opgenomen in de kern van Joomla. Iedereen is bekend met het doorlopen van meerdere stappen om in te loggen op een online account. Sommige sturen een code via een sms, andere gebruiken een authenticator-app die een code verstrekt. Passkey is ook beschikbaar en maakt gezichtsherkenning of biometrische herkenning mogelijk als extra factor voor inloggen. Schakel dit in en je maakt het een stuk moeilijker voor ongewenste logins op je account.
11 – Gebruikersbeheer
Niet alle gebruikers hoeven Superbeheerder te zijn en sommige hoeven alleen inhoud te maken of te bewerken. Joomla maakt het standaard mogelijk om gebruikersrechten op een gedetailleerd niveau te beheren zonder ingewikkelde plugins te installeren. Op deze manier kunnen sommige gebruikers toegang om inhoud te plaatsen en anderen alleen toestemming om inhoud aan te passen. Ook kan je grote delen van de website afschermen en alleen voor (bijvoorbeeld betalende klanten) bepaalde groepen openstellen.
12 – Toegankelijkheid
Er zijn ingebouwde toegankelijkheidstools zoals sneltoetsen en standaardtemplates die voldoen aan WCAG-normen. Dit garandeert een optimale toegankelijkheid.
13 – Snelheid
Joomla 5 maakt gebruik van de nieuwste servertechnologieën, zoals PHP 8.3, MySQL 8 en MariaDB 8. Het heeft ingebouwd cachebeheer, wat betekent dat inhoud niet alleen wordt gecomprimeerd voor snellere levering, maar ook kan worden gerenderd vanuit een cache, wat de belasting van de webserver vermindert. Bovendien is het mogelijk om lichtgewicht vormgeving te maken, afgestemd op snelle levering.
14 – Uitbreidbaar met software extensies
Als je specifieke vereisten hebt voor je project, is er waarschijnlijk een extensie voor. Je kunt producten verkopen, cursussen maken, online publicaties en blogs maken. Je kunt agenda’s en foto-albums publiceren. Jij bedenkt het, het is mogelijk met Joomla!
15 – Flexibel toepassen van vormgeving
Het is mogelijk om vormgeving te wisselen tussen pagina’s op een Joomla-website door een meerdere templates toe te passen. Dit kan handig zijn als je website verschillende afzonderlijke secties heeft. Denk aan de manier waarop de BBC-website verschillende branding hanteert voor de belangrijkste secties.
16 – Jij bent de eigenaar
De Joomla software is gebouwd op open-source, wat betekent dat er geen abonnementsvergoedingen nodig zijn om een website te maken en beheren. Het is vrij om te gebruiken.
17 – Duurzaam voor lange termijn
Dit artikel is een vertaling van een artikel uit Joomla Community Magazine-editie die het 19-jarig bestaan van Joomla viert. Dat is een lange tijd in technologiejaren! 19 jaar geleden kon je niet eens een iPhone bezitten, of Twitter gebruiken en waarschijnlijk had je geen Facebook-account. Er is veel gebeurd, maar Joomla is al die tijd een duurzame keuze gebleken als CMS voor miljoenen websites wereldwijd.
Nieuwe website Heemkundekring
Deze website is het resultaat van een proces met betrokken vrijwilligers van de Heemkunde vereniging De Heerlijkheid Herlaar uit Sint-Migielsgestel. Bijzondere onderdelen aan deze WordPress site zijn de besloten ledenpagina, en de koppeling met de databases van het Zijper Collectie beheer Systeem. Daarmee maakt de vereniging de stap naar het online ontsluiten van collectie-items.
ViatriX verzorgde het proces van vernieuwing met nieuwe teksten en de complete techniek.
Voorjaarsschoonmaak van je website
Net zoals je in de lente je huis opruimt en schoonmaakt, is het ook belangrijk om je website regelmatig op te ruimen. Door je website eens per jaar een grote schoonmaak te geven, bespaar je schijfruimte op de hosting-server, verklein je de back-up opslag en zorg je ervoor dat je website sneller wordt.
Maar hoe pak je dat het beste aan?
Hieronder de quick wins…
- Zorg ervoor dat alles is geupdate naar de laatste versies. Start met het updaten van WordPress, gevolgd door het thema en de plug-ins. Vergeet niet om eerst een recente back-up te maken!
- Lees elke pagina en bericht van je website door en controleer of de inhoud nog steeds relevant is. Pas het desnoods aan of verwijder het. Controleer ook de snippet van de SEO plug-in.
- Check of er conceptpagina’s tussen staan die niet meer nodig zijn en verwijder deze.
- Controleer of alle links nog steeds verwijzen naar de juiste pagina’s of websites. Hiervoor kan je ook de plug-in “Broken link checker” gebruiken.
- Leeg ook de prullenbak van de pagina’s en berichten om oude pagina’s en berichten te verwijderen.
- Bekijk de bestanden in de mediabibliotheek. Verwijder afbeeldingen en bestanden die niet meer worden gebruikt. Handig: met de lijstweergave zie je op welke plaats afbeelding worden toegepast.
- Bekijk het actieve thema onder Weergave >> Thema’s en verwijder niet gebruikte thema’s.
Dit voorkomt dat je steeds gevraagd wordt updates te doen. - Ga naar de plug-ins en verwijder ook hier de niet gebruikte plug-ins. Ze nemen allemaal onnodige ruimte in op je website. Ook hier voorkomt dit dat je steeds gevraagd wordt updates te doen. Niet doorgevoerde updates vormen een veiligheidsrisico.
Geniet van je opgeruimde website en de verbeterde prestaties die het met zich meebrengt!
RFM-analyse: Vindt jouw ideale B2B klant!
In de gestroomlijnde wereld van B2B marketing, waar elke euro telt en elke marketinginspanning moet bijdragen aan het eindresultaat, is focus op de juiste klanten essentieel.
Voor Account Based Marketing is de RFM Analyse de eerste stap in het aanbrengen van die focus. De methode staat niet op zichzelf maar dient als het fundament voor een strategische benadering die je helpt te identificeren wie jouw ideale klanten zijn. In dit artikel laat ik je zien hoe de RFM-analyse jou kan helpen bij het vormgeven van jouw account-based marketingstrategie, door het creëren van een lijst met ‘look-alike’ accounts die lijken op jouw beste klanten.
Wat is RFM-analyse?
RFM staat voor Recency, Frequency, Monetary value. Deze analyse geeft inzicht in hoe recent jouw klanten hebben gekocht, hoe vaak ze dit doen en hoeveel ze uitgeven. Dit inzicht alleen is niet voldoende. De echte kracht van RFM ligt in het vermogen om op basis van deze data een profiel te schetsen van jouw ideale klant. Deze inzichten zijn cruciaal, want ze helpen je niet alleen je bestaande klanten beter te begrijpen, maar ook om nieuwe prospects te identificeren die lijken op je beste klanten.
Van RFM naar jouw ideale klantprofiel
Door grondig je RFM-analyse uit te voeren, identificeer je de karakteristieken van je meest waardevolle klanten. Deze informatie is goud waard omdat het de basis vormt voor het samenstellen van jouw ideale klantprofiel. Het gaat hier niet om een oppervlakkige blik op je klantenbestand, maar om een diepgaande analyse van wat jouw beste klanten onderscheidt van de rest.
Hoe pas je dit toe in Account Based Marketing?
Zodra je jouw ideale klantprofiel hebt vastgesteld met behulp van RFM-analyse, gebruik je deze informatie om nieuwe accounts te vinden die overeenkomen met dit profiel. Dit is het moment waarop Account Based Marketing (ABM) echt tot leven komt. Je richt je marketinginspanningen op een specifieke set van accounts die ‘look-alikes’ zijn van je ideale klant. Dit betekent dat elke euro die je uitgeeft, elke campagne die je lanceert, gericht is op prospects die de grootste kans hebben om waardevolle klanten te worden, omdat ze lijken op je beste klanten.
Waarom werken met een targetlijst zo belangrijk is
In de kern van elke succesvolle ABM-strategie ligt een goed doordachte targetlijst. Deze lijst, geïnformeerd door jouw RFM-analyse, zorgt ervoor dat je je beperkte middelen richt op de meest belovende prospects. Het werken met een targetlijst gebaseerd op jouw ideale klantprofiel betekent dat je niet schiet met hagel in de hoop iets te raken, maar dat je met chirurgische precisie te werk gaat.
De vraag is dus, vis je met een net of vis je met een speer? Een RFM Analyse helpt met het richten met die speer.
RFM-analyse is meer dan een methode om je bestaande klanten te segmenteren; het is een strategisch instrument dat je helpt te navigeren door de complexiteit van de B2B-markt. Het stelt je in staat om een duidelijk beeld te krijgen van jouw ideale klant en deze kennis te gebruiken om een effectieve targetlijst voor jouw ABM-inspanningen op te stellen.
Dit artikel is geschreven door mijn collega docent Marco Diks.
Chief Storyseller | Het verhaal voor Merk, Marketing en Klantbeleving | Docent Avans Hogeschool | Fotograaf | Account Based Marketing | Interimmarketing.nl
MKB’ers verliezen klanten door overmatig mailen
Pling. Daar valt weer een mail van een winkel waar je ooit iets gekocht hebt in je mailbox. Niets mis mee, maar bijna iedere dag een bericht is wel erg veel van het goede. “Dan lezen klanten het niet meer of meldden ze zich af voor de nieuwsbrief,” aldus deskundigen zoals hoogleraar Cor Molenaar.
Een mailbox, vanwege vakantie bijna niet bekeken, zit propvol. Bijna tweehonderd mails, een groot deel van webwinkels. Bedrijf A laat weten dat er een actie is verlengd waarbij je 10 procent korting krijgt. Bedrijf B mailt dat de nieuwe collectie er is en bedrijf C adviseert om snel te profiteren van voorverkoopkortingen. Maar ook de overmatige e-mails die je krijgt van de bezorger van je pakketje dragen bij aan deze “moeheid” en informatie-overload.
Voorbeeld: 14 mails van Rituals in een maand
Bij het ene bedrijf is het een tweewekelijkse nieuwsbrief, bij de ander een wekelijkse of maandelijkse. Sommige winkelketens maken het wel heel bont. Zo stuurt Rituals in een maand tijd maar liefst 14 mails. Sissy Boy stuurt er in dezelfde tijd 13 naar een collega. Veel te veel!
“Je moet alleen een nieuwsbrief sturen, als je iets hebt wat de klant interesseert”.
Aldus hoogleraar e-marketing Cor Molenaar.
Het geheim om het beter te doen: Segmenteer en personaliseer.
Daarmee zorg je voor relevante inhoud.
Relevant zijn voor je klant
Op basis van jouw klikgedrag weten je in welke producten jouw klant geïnteresseerd is. Dat is eenvoudig te zien aan de bestellingen. Segmenteer klanten door ze in een apart cluster stoppen. “Het cluster van klanten die geïnteresseerd zijn in aanbiedingen bijvoorbeeld”, zegt Molenaar.
De mails van Rituals hebben titels zoals ‘Hoe overleef je Valentijnsdag’, ‘De wintersale stopt’, ‘Last van een winterdipje’ en een ‘Terugblik op 2023’. Deze mails lijken aan iedere klant in het mailbestand gestuurd te zijn. Dat geldt ook voor Sissy Boy met maar liefst drie mails over nieuwe collecties en een mail over winter musthaves.
Dat is bagger!
Een bulk aan mails sturen in de hoop iets te verkopen, werkt niet, meent Molenaar. “Dit soort bulkmails werkt negatief. Mensen openen bij dergelijke overkill de mails niet meer of het wekt zoveel irritatie op dat ze zich afmelden voor de nieuwsbrief. Dat ben je die klant helemaal kwijt. Zo’n mail met een terugblik op 2023, dat is gewoon bagger.”
Ken je klant, onderzoek en zorg voor relevantie
Er zijn wereldwijd talloze onderzoeken gedaan naar de vraag hoeveel mensen een nieuwsbrief openen en of ze daarna doorklikken. De conclusie: grofweg 30 procent van de klanten opent een nieuwsbrief maar vervolgens klikt gemiddeld slechts 1 procent door op een linkje in die brief.
“Als je alleen iets stuurt als je de klant echt iets persoonlijks te melden hebt, zullen veel meer mensen doorklikken”,
Zegt Cor Molenaar.
Maar hoe vaak moet een winkel dan een nieuwsbrief sturen?
Dat ligt aan het type winkel, aldus de hoogleraar.
Verjaardagsactie
Een supermarkt heeft bijvoorbeeld een hoge aankoopfrequentie, daar komen mensen minstens één keer per week. “Zo’n winkel kan dan ook best iedere week mailen. Maar Rituals en Sissy Boy hebben een veel lagere aankoopfrequentie. Eén mail in de maand is dan al veel. Stuur een dan bijvoorbeeld een mail met verjaardagen en maximaal twee keer per jaar een niet-gepersonaliseerd bericht.”
Winkels zijn niet al te scheutig met cijfers over het aantal klanten dat zich afmeldt voor een nieuwsbrief. Die aantallen vallen mee, zegt Bas Donkers, hoogleraar marketing research bij de Erasmus Universiteit.
Dat afmelden valt dus wel mee, maar slechts 1 procent van de klanten klikt door, en dat is weinig.
Maar het maken van zo’n nieuwsbrief kost een winkel ook weinig geld. “Tv-reclames zijn bijvoorbeeld veel duurder en dan weet je niet eens of mensen naar aanleiding van die reclame naar je (web)winkel komen”, vertelt Donkers. Het fijne van e-mail marketing is dat het goed meetbaar is wat de conversie is. het is niet eens zo moeilijk om van 1% naar 2% conversie te gaan.
Reclame op Facebook
Ook op social media worden we overvoerd met berichten van winkels die we volgen. Toch melden klanten zich hier minder snel voor af, aldus onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.
Retailprofessor Laurens Sloot (RUG) vertelt over een onderzoek waarbij 2780 Facbook-posts van 139 Nederlandse supermarkten zijn bekeken. “Mensen volgen alleen de winkels die zij interessant vinden. Er is dus een grotere binding.”
Medewerker in het zonnetje gezet
Het aantal posts per supermarkt wisselde van één in de maand tot tien posts per week. Niet iedere post leidt tot evenveel reacties, aldus RUG-promovendus Ton Wielheesen.
“Sommige winkels plaatsen posts van het hoofdkantoor door met de reclamefolder. Daar komen minder reacties op dan wanneer een winkel bijvoorbeeld medewerkers in het zonnetje zet die jarig zijn of een jubileum vieren. Meest belangrijk is dat er afwisseling is in het type posts.”
Conclusie
E-mailcampagnes zijn effectiever en meetbaarder dan andere vormen van reclame. Door klanten te segmenteren, bijvoorbeeld op interesse, is de conversie eenvoudig te vergroten en de irritatiefactor te verkleinen.
Moet ik een cookie melding plaatsen op mijn website?
U heeft in het geval van functionele cookies en sommige analytische cookies geen toestemming nodig voor het plaatsen van cookies. Een cookiebanner of cookie-melding kan dan onnodige verwarring opleveren en is in veel gevallen zelfs een conversie killer, iets waardoor bezoekers afhaken.
Zoals u kunt lezen in dit uitgebreide artikel van de Autoriteit Persoonsgegevens, kan er bij functionele en beperkte analytische cookies sprake zijn van de grondslag “gerechtvaardigd belang” om persoonsgegevens te verwerken. Hiervoor is dan een cookie banner niet nodig.
De grondslag “toestemming” is dan niet van toepassing. Voor andere verwerkingen moet u waarschijnlijk wel toestemming aan uw websitebezoekers vragen.
Let op: Ook als u geen toestemming nodig heeft, moet u wel nog steeds duidelijke informatie geven over de manier waarop u persoonsgegevens verwerkt. Dat doet u in de privacy verklaring.
Voor welke cookies moet ik toestemming vragen?
Op de meeste grote websites zie je de welbekende cookie-melding steevast staan. Websites als nu.nl geven de melding direct weer. Zij kunnen namelijk niet zonder het gebruik van cookies voortbestaan.
Cookies zijn verschillende categorieën onder te verdelen.
Voor twee soorten cookies is het niet nodig om een cookie-melding te weergeven. Dit zijn functionele cookies die bijdragen aan een goede bezoekervaring en beperkte analytische cookies.
Alle cookies die niet tot deze twee soorten gerekend kunnen worden, vallen onder de verplichte cookiemelding. En dat zijn er helaas heel veel.
Je kunt hierbij denken aan cookies van Google Analytics om je bezoekers te tracken, Facebook voor advertenties of een e-mailing met mailtracking. Alle cookies waar jij de bezoeker mee kunt tracken (zoals bijvoorbeeld HotJar), horen tot cookies waar je toestemming voor moet vragen om de persoonsgegevens van jouw bezoeker te verzamelen en verwerken.
Omgaan met cookies in WordPress en Joomla!
Voor WordPress en Joomla! zijn er meerdere betaalde en gratis plugins waarmee je deze toestemming voor het verzamelen van persoonsgegevens door middel van cookies kunt verkrijgen. Hieronder enkele voorbeelden van plugins en extensies.
Plugin1:WordPress Cookie Notice
De plugin Cookie Notice valt in de categorie eenvoudig. Het enige wat deze WordPress plugin doet, is het weergeven van een simpele Cookie balk aan de onder- of bovenzijde van je website. Vervolgens is het aan de bezoeker de melding op deze balk te accepteren of niet. Daarnaast biedt je de bezoeker een link aan naar de privacy verklaring van de website.
Deze Cookie plugin is gratis, simpel te installeren en te gebruiken. Het is een zeer simpel ogende plugin, maar voldoende als je beperkt informatie verzamelt of je bezoekers simpelweg wilt informeren. De betaalde versie heeft nog meer mogelijkheden
Plugin 2: Cookiebot
Wie meer functionaliteiten zoekt, komt uit bij Cookiebot. Cookiebot is een betaalde plugin waarmee je bezoekers tot in detail cookies kunt laten accepteren of afwijzen.
Als je bijvoorbeeld cookies verzameld voor zowel marketing als analyses, vind een bezoeker het misschien wel prima dat je voor analyses cookies verzameld maar niet voor commerciële doeleinden. Doordat je in de Cookiebot plugin zelf cookies aan- en uit kunt zetten, kun je dit eenvoudig regelen.
De Cookiebot plugin kost ca € 9 per maand. Websites met een behoorlijke omzet zullen daarom wel van de Cookiebot plugin gebruik willen maken. Kleine websites kunnen beter voor de derde en laatste beste WordPress Cookie plugin kiezen.
Plugin 3: GDPR Consent Plugin
Een WordPress Plugin van Nederlandse bodem? De GDPR Consent plugin is er een. Deze plugin kost je € 39 per jaar en is daardoor zeer betaalbaar.
Net als de Cookiebot plugin kun je bezoekers vragen voor welke doeleinden jouw WordPress website hun cookies mag verzamelen. Daarnaast kun je de cookie notice (melding) naar eigen wens ontwerpen, waardoor de melding netjes op de huisstijl van jouw website aansluit.
Gezien de uitgebreide opties (bij WordPress Cookie Notice niet aanwezig) en het scherpe bedrag (dat bij Cookiebot vele mallen hoger is), is de GDPR Consent Plugin wat mij betreft een goede keus.
Omgaan met cookies in Joomla! CMS
Ook voor Joomla! zijn er meerdere betaalde en gratis plugins waarmee je deze toestemming voor het verzamelen van persoonsgegevens door middel van cookies kunt verkrijgen. Hieronder enkele voorbeelden van Joomla extensies die je kunt downloaden uit de extensie directory van het Joomla project.
Extensie: EU e-Privacy Directive
Deze extensie overschrijft en voorkomt dat cookies geplaatst worden totdat de gebruiker ze accepteert. Veel Joomla extensies blokkeren helemaal geen cookies – of ze staan toe dat de cookies worden ingesteld en worden vervolgens onmiddellijk met JavaScript uitgeschakeld. Deze extensie EU e-Privacy Directive voldoet volledig en correct aan de AVG / GDPR richtlijn. De extensie kent veel instellingen waarmee u naar eigen wens de meldingen kunt ontwerpen, zodat deze netjes conform de huisstijl van jouw website aansluit.
Extensies JoomBall Cookies en CookieHint
Twee andere (gratis) extensies waarmee u bezoekers de mogelijkheid biedt de cookies te accepteren. Beide te downloaden vanuit de Joomla Extensie directory JED.
Tafeltje reserveren in TapasBar LaTranca?
Populaire restaurants hebben soms moeite om de grote toestroom van gasten in goede banen te leiden. Klanten merken dat op, en dat is niet goed voor uw reputatie. La Tranca in Maastricht kreeg in de loop van 2023 behoefte aan een slim hulpmiddel om de klantervaring te verbeteren en de reserveringen soepel te laten verlopen.
ViatriX ontwikkelde samen met een partnerbedrijf een oplossing. Wij bouwden een website die snel en duidelijk de benodigde informatie geeft. Denk aan openingstijden, menu en sfeer. Vanzelfsprekend is de website geschikt voor gebruikers van smartphones.
In deze nieuwe website voor La Tranca namen wij een eigen, klantgericht reserveringssysteem op. Hierin is het mogelijk om reserveringen en bevestigingsmails te automatiseren. Het reserveringsproces gaat vlot. Dit vergroot het vertrouwen bij de klant en verkleint de administratieve belasting van de restaurantmedewerkers.
Wat is een propositie?
Een propositie is de toegevoegde waarde die een bedrijf aan zijn klanten belooft. De propositie vormt de basis voor marketing en communicatie. Het richt zich op behoeften, voordelen en onderscheidend vermogen. Propositie en positionering zijn gerelateerd, maar verschillend: propositie gaat over de waarde die het bedrijf biedt, terwijl positionering zich richt op onderscheidend vermogen vanuit het perspectief van de klant.
Wat betekent propositie?
Een propositie verwijst naar de waarde die je als bedrijf belooft te leveren aan je klant. Wat zijn voor voordelen of oplossingen die je een klant biedt.
Waar gebruik je een propositie?
Een propositie geeft richting aan de content op je website. Het moet te de kernboodschap bevatten in elke fase van de customer journey.
Het doel van een propositie is om te communiceren: wat ‘krijgen’ klanten als ze bij jou kopen? Een goede propositie vertelt een klant een van deze drie dingen (of alledrie):
- in welke behoefte het product voorziet;
- wat de voordelen van het product zijn;
- waarom dit product beter is dan dat van de concurrenten.
Voorbeelden van proposities
De beste proposities zijn kort, helder en toch onderscheidend. Zo is de propositie van Airbnb: “Book unique homes and experience a city like a local”. Als klant weet je direct waar je aan toe bent.
Een ander sterk voorbeeld is de propositie van Slack, een chat-app voor teams op werk. Met “Where work happens” geeft Slack precies aan welke waarde ze levert: productiviteit.
Ook de waardepropositie van Uber is sterk. Met “Always get the ride you want” spreken ze tegelijkertijd hun twee doelgroepen aan. Mensen die een taxi zoeken, herkennen zich erin. Ook voor chauffeurs is Uber’s waarde snel duidelijk: je bepaalt zelf wanneer je rijdt.
Een propositie beschrijven
Tijdens het opschrijven van een propositie moet je heel kritisch zijn. Sommige bedrijven begraven hun propositie in modewoorden of zinloze marketing slogans. Blijf uit de buurt van woorden als innovatief, klantgericht en ontzorgen, daar prikt de klant doorheen. Probeer echt tot de kern van jouw product of dienst te komen.
Verschil tussen propositie en positionering
Soms wordt propositie verward met positionering. Niet gek, want de begrippen hebben veel met elkaar te maken. Sterker nog: positionering doe je vaak aan de hand van je propositie.
Bij positionering verbind je de eigenschappen en kenmerken van je merk op zo’n manier dat je een unieke positie krijgt in het hoofd van je doelgroep. De nadruk ligt bij positionering op hoe jij je onderscheidt van concurrenten. Hoe wil je dat een klant jou ziet ten opzichte van je directe concurrenten?
Samengevat:
Propositie is een belofte aan de klant in één of twee zinnen
Positioneren is een proces om iets in het hoofd van de klant te bereiken.
Waar propositie zich richt op verkoop en voordelen voor de klant, ligt de focus van positionering op het onderscheidend vermogen in de beleving van de klant.
Aan de slag met het scherp formuleren van jouw propositie?
Wil je eens sparren over jouw propositie en jouw verhaal? Hoe je jouw producten vertaalt in voordelen voor de klant? Neem dan contact op.
Of lees deze blog over positioneren.
Wat is positionering?
De positionering van een organisatie is de identiteit van een merk of product, maar dan zoals jouw doelgroep je ziet. Een positionering is daarom geschreven met de woorden van jouw doelgroep. Ze geven zo aan waarin jij je onderscheid van de concurrentie.
Organisaties streven naar een positieve beleving van hun merk.
Daarvoor stel je een positionerings-statement op. Het ultieme gevoel dat je wilt bereiken bij jouw klanten. Op die manier weet iedereen wat je met elkaar probeert te bereiken, welke voorkeurspositie je probeert te creëren. Of je dat bereikt moet je aan je klanten vragen. Een positionering is een uitkomst van het verhaal van jouw organisatie.
Voorbeelden van merk positionering:
- Tesla: Klanten van Tesla zeggen dat dit de meest duurzame, en meest innovatieve, toegankelijke auto’s zijn.
- Axe: Kopers van Axe zijn op zoek naar ‘seks in een potje’.
- Amstel bier: Drinkers van Amstel bier geven aan dat Amstel bier gepaard gaat met goede vriendschappen.
- McDonalds: Klanten van McDonalds vinden dat je er vlot en betaalbaar eten kunt krijgen. Lekker makkelijk dus! Inclusief vermaak voor de kinderen.
- Competence Factory: Studenten zeggen over de competence factroy dat ze leren van professionals, die zorgen dat het leuk blijft.
Herken je de verhalen hierin?
Waarom heb je een positionering nodig?
Het is belangrijk dat iedereen in de organisatie het zelfde probeert te bereiken. Dat iedereen weet waarom klanten jullie diensten waarderen en dus bij jullie klant zijn! Zodat jullie allemaal het zelfde verhaal vertellen.
Hoe onderzoek je jouw positionering?
Met een positioneringsmatrix breng je in beeld hoe jouw merk zich positioneert ten opzichte van andere merken op de (door jouw klanten bepaalde) belangrijkste aspecten. Op basis hiervan kun je een positioneringsstrategie bepalen.
Een positioneringsmatrix bevat altijd twee assen met tegengestelde aspecten. Op de assen staat wat de doelgroep belangrijk vindt. Denk aan de prijs-kwaliteitverhouding, duurzaamheid, gezond of ongezond, gemak of reisafstand.
Je interviews enkele klanten om uiteindelijk de matrix in te vullen. Het is belangrijk om ook je concurrenten hierin te verwerken.
Voorbeeld van een positioneringsmatrix
Hier zie je een voorbeeld van een positioneringsmatrix van de computermarkt waarin merken beoordeeld worden op kwaliteit en prijs.
Aan de slag met jouw eigen positionering
Wil je eens sparren over jouw positioneringsstatement? Hoe je een bepaalde positionering kunt bereiken? Neem dan contact op.
Of lees dit blog over Propositie.