• +31 06 132 74 810
  • ton.kemp@silvatica-marketing.nl

Moet ik een cookie melding plaatsen op mijn website?

moet-ik-een-cookie-melding-op-mijn-website-plaatsen?

Moet ik een cookie melding plaatsen op mijn website?

U heeft in het geval van functionele cookies en sommige analytische cookies geen toestemming nodig voor het plaatsen van cookies. Een cookiebanner of cookie-melding kan dan onnodige verwarring opleveren en is in veel gevallen zelfs een conversie killer, iets waardoor bezoekers afhaken.

Zoals u kunt lezen in dit uitgebreide artikel van de Autoriteit Persoonsgegevens, kan er bij functionele en beperkte analytische cookies sprake zijn van de grondslag “gerechtvaardigd belang” om persoonsgegevens te verwerken. Hiervoor is dan een cookie banner niet nodig.
De grondslag “toestemming” is dan niet van toepassing. Voor andere verwerkingen moet u waarschijnlijk wel toestemming aan uw websitebezoekers vragen.

Let op: Ook als u geen toestemming nodig heeft, moet u wel nog steeds duidelijke informatie geven over de manier waarop u persoonsgegevens verwerkt. Dat doet u in de privacy verklaring.  

Voor welke cookies moet ik toestemming vragen?

Op de meeste grote websites zie je de welbekende cookie-melding steevast staan. Websites als nu.nl geven de melding direct weer. Zij kunnen namelijk niet zonder het gebruik van cookies voortbestaan.

Cookies zijn verschillende categorieën onder te verdelen.
Voor twee soorten cookies is het niet nodig om een cookie-melding te weergeven. Dit zijn functionele cookies die bijdragen aan een goede bezoekervaring en beperkte analytische cookies.

Alle cookies die niet tot deze twee soorten gerekend kunnen worden, vallen onder de verplichte cookiemelding. En dat zijn er helaas heel veel.

Je kunt hierbij denken aan cookies van Google Analytics om je bezoekers te tracken, Facebook voor advertenties of een e-mailing met mailtracking. Alle cookies waar jij de bezoeker mee kunt tracken (zoals bijvoorbeeld HotJar), horen tot cookies waar je toestemming voor moet vragen om de persoonsgegevens van jouw bezoeker te verzamelen en verwerken.

Omgaan met cookies in WordPress en Joomla!

Voor WordPress en Joomla! zijn er meerdere betaalde en gratis plugins waarmee je deze toestemming voor het verzamelen van persoonsgegevens door middel van cookies kunt verkrijgen. Hieronder enkele voorbeelden van plugins en extensies.

Plugin1:WordPress Cookie Notice

De plugin Cookie Notice valt in de categorie eenvoudig. Het enige wat deze WordPress plugin doet, is het weergeven van een simpele Cookie balk aan de onder- of bovenzijde van je website. Vervolgens is het aan de bezoeker de melding op deze balk te accepteren of niet. Daarnaast biedt je de bezoeker een link aan naar de privacy verklaring van de website.

Deze Cookie plugin is gratis, simpel te installeren en te gebruiken. Het is een zeer simpel ogende plugin, maar voldoende als je beperkt informatie verzamelt of je bezoekers simpelweg wilt informeren. De betaalde versie heeft nog meer mogelijkheden

Plugin 2: Cookiebot

Wie meer functionaliteiten zoekt, komt uit bij Cookiebot. Cookiebot is een betaalde plugin waarmee je bezoekers tot in detail cookies kunt laten accepteren of afwijzen.

Als je bijvoorbeeld cookies verzameld voor zowel marketing als analyses, vind een bezoeker het misschien wel prima dat je voor analyses cookies verzameld maar niet voor commerciële doeleinden. Doordat je in de Cookiebot plugin zelf cookies aan- en uit kunt zetten, kun je dit eenvoudig regelen.

De Cookiebot plugin kost ca € 9 per maand. Websites met een behoorlijke omzet zullen daarom wel van de Cookiebot plugin gebruik willen maken. Kleine websites kunnen beter voor de derde en laatste beste WordPress Cookie plugin kiezen.

Plugin 3: GDPR Consent Plugin

Een WordPress Plugin van Nederlandse bodem? De GDPR Consent plugin is er een. Deze plugin kost je € 39 per jaar en is daardoor zeer betaalbaar.

Net als de Cookiebot plugin kun je bezoekers vragen voor welke doeleinden jouw WordPress website hun cookies mag verzamelen. Daarnaast kun je de cookie notice (melding) naar eigen wens ontwerpen, waardoor de melding netjes op de huisstijl van jouw website aansluit.

Gezien de uitgebreide opties (bij WordPress Cookie Notice niet aanwezig) en het scherpe bedrag (dat bij Cookiebot vele mallen hoger is), is de GDPR Consent Plugin wat mij betreft een goede keus.

Omgaan met cookies in Joomla! CMS

Ook voor Joomla! zijn er meerdere betaalde en gratis plugins waarmee je deze toestemming voor het verzamelen van persoonsgegevens door middel van cookies kunt verkrijgen. Hieronder enkele voorbeelden van Joomla extensies die je kunt downloaden uit de extensie directory van het Joomla project.

Extensie: EU e-Privacy Directive

Deze extensie overschrijft en voorkomt dat cookies geplaatst worden totdat de gebruiker ze accepteert. Veel Joomla extensies blokkeren helemaal geen cookies – of ze staan toe dat de cookies worden ingesteld en worden vervolgens onmiddellijk met JavaScript uitgeschakeld. Deze extensie EU e-Privacy Directive voldoet volledig en correct aan de AVG / GDPR richtlijn. De extensie kent veel instellingen waarmee u naar eigen wens de meldingen kunt ontwerpen, zodat deze netjes conform de huisstijl van jouw website aansluit.

Extensies JoomBall Cookies  en CookieHint

Twee andere (gratis) extensies waarmee u bezoekers de mogelijkheid biedt de cookies te accepteren. Beide te downloaden vanuit de Joomla Extensie directory JED.

Avatar
admin