• +31 06 132 74 810
  • ton.kemp@silvatica-marketing.nl

Tagarchief Gutenberg

Hoe werkt Gutenberg?

Gutenberg is de naam van de nieuwe blokken editor vanaf WordPress 5.0.
Hoe werkt Gutenberg? Bekijk deze video om te zien hoe je met de blokken moet werken. 

Een soepele update naar WordPress 5.0 Gutenberg

We krijgen op donderdag 6 december te maken met een grote update van WordPress: WordPress 5.0 (ook wel Gutenberg-update genoemd). De belangrijkste vernieuwingen zijn de nieuwe opmaak-editor en een nieuw standaard thema Twenty Nineteen. 

Meestal zijn de updates van WordPress prima, omdat ze dingen verbeteren, gemakkelijker maken of veiliger, maar deze update van WordPress lijkt te vroeg te komen omdat door de wijzigingen op het laatste moment niet iedereen klaar is.

Moeilijke planning: niet iedereen is er klaar voor

Plugin- en themaontwikkelaars zijn nog niet klaar voor de omschakeling naar deze nieuwe editor. Lang niet alle plugins en thema’s zijn getest met deze versie van WordPress. Door de feestdagen in december is er  ook minder capaciteit om te testen en eventuele problemen op te lossen. Bij veel van mijn klanten en cursisten ontstaat een onbestemd gevoel. Gaat dat wel goed? En, wat veranderd er voor mij?

De update verloopt niet automatisch.
ViatriX controleert voor alle website die wij beheren of de update naar WordPress 5.0 zonder problemen kan plaatsvinden.

Hoe gaan we dat nou doen, een soepele overgang naar WordPress 5.0?

Het belangrijkste: NIET zomáár op de knop update WordPress klikken!
Lees dit bericht even verder zodat je voorbereid aan de slag gaat.
Kom je er niet uit of durf je je site niet aan te pakken? 

STAP 1: MAAK EEN PLANNING

Plan de overstap op een geschikt moment. Bijvoorbeeld een weekend in januari 2019. Er is dan meer bekend over plugins en thema’s die wel of niet werken met 5.0. Eventuele support is in januari meestal geen probleem, in tegenstelling tot december.

STAP 2: MAAK EEN BACKUP VAN JE WEBSITE!

Een backup zorgt ervoor dat je terug kunt naar de oude situatie.
Het is belangrijk dat je een backup maakt van WordPress inclusief de database. Hiervoor kan je de volgende plugin gebruiken:

  • UpdraftPlus backup plugin (gratis)

Download deze backup naar een veilige omgeving zoals jouw eigen computer.

STAP 3: MAAK EEN TESTOMGEVING OM DE UPDATES TE TESTEN

Als je twijfelt of jouw plugins en thema’s Gutenbergproof zijn kan je een testomgeving inrichten en alles daar testen. Op deze testsite kan je eerst alle updates doen zonder dat je livesite gevaar loopt. Pas als je testwebsite geen problemen vertoont voer je de updates door op je livesite.

STAP 4: (NOG) GEEN GUTENBERG? INSTALLEER DAN DE CLASSIC EDITOR

Vindt je de nieuwe editor niet fijn werken? Dan kan je Gutenberg uitschakelen door de plugin “klassieke editor” te installeren en te activeren.

Nieuwe versie WordPress: let op

Advies voor webmasters van een website in WordPress

Rond 6 december 2018 komt de lang verwachte versie 5.0 van WordPress uit. Dit is een ‘major release’. Er zijn veel vernieuwingen en de update verloopt niet automatisch.

De belangrijkste vernieuwingen zijn:

1. De Gutenberg Editor

De belangrijkste wijziging heet ‘Gutenberg’. Dit is de geheel nieuwe editor. Het opmaken van berichten en pagina’s gaat vanaf WP 5.0 met blokken.
Dit geeft u meer ontwerpmogelijkheden, maar het zal wennen zijn!

2. Nieuw thema Twenty Nineteen

Niet verwacht, maartoch nog gekomen; een nieuw standaard thema van WordPress met de niet zo spannende naam “Twenty Nineteen”.
Leuk om te ontdekken.

Niet direct updaten

Ik adviseer u nog even te wachten met de update. Waarom?

  • Mochten er ernstige fouten voorkomen, dan volgt snel herstel in een eventuele volgende versie
  • Het is niet zeker of uw thema of plugins met Gutenberg samen kunnen werken.

Heeft u een onderhoudsafspraak met ViatriX? Dan nemen wij contact op over het update-moment en een uitleg over Gutenberg.

Zo ziet de nieuwe editor eruit:

Gutenberg: Grote verandering in WordPress

Met de eerstvolgende update naar versie 5.0 gaat WordPress behoorlijk veranderen. Er komt een nieuwe editor genaamd ‘Gutenberg’. Wat gaat dat betekenen voor jouw website?

Mijn conclusie

Is Gutenberg een verbetering? Dat ligt er helemaal aan wat jij met jouw website wil doen.
Als het gaat om de opmaak van pagina’s met foto’s, video, tabellen en geluid etc. (z.g. rich content) eenvoudiger te maken, denk ik dat dit goed gelukt is. Bevatten jouw pagina’s vooral tekst, dan is het meer werk (meer klikken) om al die blokken toe te voegen. Lees nog even verder om te ontdekken wat er gaat veranderen.

Wat is Gutenberg en waarom?

Gutenberg is de nieuwe editor voor WordPress websites, die de bekende en vertrouwde klassieke editor gaat vervangen. Afhankelijk van jouw website kunnen de gevolgen best ingrijpend zijn.

Gutenberg een nieuw stukje WordPress dat helemaal opnieuw is gebouwd.
De nieuwe editor maakt nette HTML5 code en is daarmee een stuk moderner. De klassiek editor blonk uit in eenvoud. Je zult voor jezelf moeten beslissen wat voor jouw het beste werkt.

WordPress heeft goed gekeken naar de tekortkomingen van de bestaande editor.
De afgelopen jaren zijn er steeds meer thema’s op de markt verschenen die gebruik maken van z.g. “Page builders”. Voorbeelden hiervan zijn WP Bakery page builder, Beaver Builder of Elementor. Met deze editors had je als gebruiker meer opmaak mogelijkheden, maar het werd er vaak niet eenvoudiger door. WordPress wil dat verbeteren met de nieuwe editor Gutenberg. Het opmaken van berichten en pagina’s gaat dus veranderen.

Gutenberg nu al proberen?

Je kunt Gutenberg nu al uitproberen door de plugin Gutenberg te installeren. Maar let op! Gutenberg is nog niet helemaal ‘productie klaar’. Er komen nog regelmatig updates. Maar je kunt dan alvast wel testen hou jouw thema met Gutenberg samenwerkt.
Maar ook de oude editor blijft werken. Je krijgt bij elk nieuw bericht of pagina de mogelijkheid uit twee editors te kiezen. De “Klassieke editor ” of “Gustenberg”

 

 

 

Eerste ervaringen met Guteberg

Wat is er nou zo anders aan Gutenberg vergeleken met de klassieke editor?
Ik installeerde de plugin op een test website met het standaard thema Twenty Seventeen en bekeek de mogelijkheden. Nadat Gutenberg geïnstalleerd en geactiveerd is, wordt er een nieuw concept bericht gemaakt, met voorbeelden van wat je met Gutenberg kan doen. Daar kan je lekker mee spelen.

Blokken

Het grote verschil met de classic editor is dat de nieuwe editor werkt met “blokken” op een pagina of bericht. Een blok kan van alles bevatten. Daarvoor kan kiezen uit de verschillende beschikbare blokken. De pagina titel is het eerste blok wat je ziet,

Door te klikken op de + links boven, kan je kiezen om andere blokken in te voegen zoals een “Tekst-blok” (elke alinea is een “blok”) of een afbeeldingen-blok etc..

De blokken zijn verdeeld over functionele groepjes.
Het eerste groepje zijn de meest gebruikte. Handig zodat je niet ver hoeft te zoeken.
Het blokje Inline elementen laat je bijvoorbeeld foto’s tussen te tekst plaatsen. De Algemene blokken zijn de bekende items zoals kop, paragraaf, afbeelding, audio etc.
De groep Opmaak bevat blokken met opmaak opties zoals een tabel invoegen, of werken met de HTML code. De groep Layout elementen bevat blokken voor knoppen, kolommen, lees-meer-tag, een scheidingslijn en opvul element.
De groep Widgets geeft je de mogelijkheid om widgets als een blok tussen de tekst te plaatsen. De groep Insluitingen helpt je om content van andere websites op jouw website te tonen, zoals Youtube.

Nieuwe functies

Met de blokken zijn er ook nieuwe functies bij gekomen. Zo voegt het opmaak blok Tabellen een functie toe die tot nu toe ontbrak in Wordprress. Ook nieuw is de mogelijkheid om widgets in pagina’s of berichten te plaatsen (naast de widgets in de widgetgebieden) en dat je veelgebruikte blokken met instellingen kan opslaan om her te gebruiken. Ze worden dan zichtbaar in de groep Herbruikbaar.

De verwachting is dat ontwikkelaars met hun eigen blokken zullen komen en zo de mogelijkheden verder uitbreiden binnen het WordPress systeem.

Werken met blokken

Als je bezig bent met het vullen van een blok zijn veel besturingselementen verborgen. Pas als je met de muis erboven hangt zie je plusjes en knopjes verschijnen.
Zo kan je op twee manieren een nieuw blok toevoegen. Links bovenin op de + klikken of midden bovenaan elk blok zodra je daar met de muis overheen gaat. Een nieuw blok wordt dan erboven ingevoegd, tenzij de dat via de rechter zijstipjes doet, dan kan je kiezen voor onder of boven invoegen.

Door te klikken op de 3 stipjes rechts van het blok krijg je de mogelijkheid om een blok te dupliceren, of van plaats te verschuiven of de deleten. Hier kan je een blok opslaan om het te gebruiken.

Heb je een blok geselecteerd dan zie je in de rechter zijbalk de instellingen van dit document of het geselecteerde blok. Onder de tab Document de vertrouwde instellingen van de oude editor zoals Zichtbaarheid, Auteur, Uitgelichte afbeelding en Pagina attributen. Nieuw is hier Reacties toestaan en revisies. Wel zo duidelijk. Onder de tab Blok de instellingen van dit blok.

Conclusie

Is Gutenberg een verbetering? Dat ligt er helemaal aan wat jij met jouw website doet.
Als het gaat om de opmaak van pagina’s met foto’s, video, tabellen en geluid etc. eenvoudiger te maken, denk ik dat dit goed gelukt is. Bevatten jouw pagina’s vooral tekst, dan is het meer werk (meer klikken) om al die blokken toe te voegen.