• +31 06 132 74 810
  • ton.kemp@silvatica-marketing.nl

Rechtenvrije en gratis foto’s gebruiken op jouw website

Rechtenvrije en gratis foto’s gebruiken op jouw website

Foto’s maken een website aantrekkelijk. Met een goede foto kan je sneller dan met tekst jouw boodschap overbrengen en bezoekers verleiden op jouw aanbod in te gaan.

Passende foto’s kan je natuurlijk zelf maken. Maar als dat, om wat voor reden dan ook, niet gaat, kan je gebruik maken van stockfoto’s die je op internet kan vinden. Je kunt echter niet zomaar elke foto van internet gebruiken. In dit artikel leg ik uit hoe waar je passende foto’s kunt vinden die je zonder problemen op jouw website kunt gebruiken.

Copyright en auteursrecht

Het internet staat vol met afbeeldingen. Maar al deze afbeeldingen of illustrates zijn ooit door iemand gemaakt. De maker daarvan heeft recht op zijn beloning. Je mag afbeeldingen en illustraties dus nooit gebruiken zonder toestemming van de eigenaar.

Maar hoe weet je nu of een afbeelding is beschermd met copyright?

Copyright is het recht van de maker op intelectueel eigendom. Copyright is van toepassing op alle geschreven teksten, muziek, film, ontwerp, afbeeldingen en nog veel meer. Op de tekst die jij geschreven hebt of de foto die je maakt heb je automatisch auteursrecht. Inbreuk op die rechten is een serieuze zaak. Dure advocatenkantoren verdienen er hun geld mee.  
Van iets dat op internet staat is het moeilijk te achterhalen of iemand hier auteursrechten op heeft.
Soms staat er een © symbool bij, of een watermerk maar dat is lang niet altijd het geval.

Copyright en licenties

Mogen andere auteurs dan geen gebruik maken van jouw teksten of afbeeldingen? Nee, behalve als jij ze daartoe het recht geeft. Met een licentie geef je iemand het recht om jouw werk te gebruiken.
Dat kan gratis, tegen een betaling of een andere vergoeding. Dat wordt dan vastgelegd in zo’n licentie of gebruiksovereenkomst.

Verschillende copyright licentie overeenkomsten

Er zijn verschillende soorten copyright overeenkomsten mogelijk zoals:  Fair Use, Openbaar, Betaalde licentie en Creative Commons.

Fair Use
Bij fair use blijft het eigendom bij de auteur, maar staat hij gebruik in bepaalde situaties toe. Dat zijn dan zogenaamde “Fair Use” situaties. Bijvoorbeeld voor non-profit, academisch of research doelen waarbij het niet als commercieel product wordt doorverkocht.

Openbaar
Openbare werken kenmerken zich doordat ze geen eigenaar als auteur hebben. Hierdoor kan je ze gerust gebruiken.

Betaalde licentie
Voor werk wat onder deze voorwaarden wordt aangeboden moet je betalen om er (binnen de gebruiksvoorwaarden) gebruik van te mogen maken.
 
Creative Commons (CC)
Creative commons zijn een set van standaard auteursrechten overeenkomsten waarmee je kunt bepalen hoe anderen van jouw werk gebruik mogen maken. Afhanklijk van het product en gebruik kan je voor een ander type overeenkomst kiezen. Het standaard model is “CC Attribution” en staat kopiëren, aanpassen en opnieuw uitgeven toe, mits de originele uitgever genoemd wordt.

Zonder problemen foto’s op jouw site gebruiken

De belangrijkste tips om problemen met foto’s op jouw site te voorkomen zijn:

  • Gebruik alleen foto’s waar je de bron van kent of bent
  • Doe een zoekopdracht naar een foto voordat je die gebruikt. Wordt ie veel gebruikt? En zijn het betrouwbare websites?

Betrouwbare bronnen voor rechtenvrije foto’s die je op jouw site kan gebruiken

Wunderstock

Relatief onbekend, maar groeiende en met mooie unieke foto’s is Wunderstock. Ca 3 miljoen gratis te gebruiken afbeeldingen. Wunderstock wil de wereld mooier maken. Foto voor foto.


Pexels

Deze site werkt als Google. Je kunt foto’s downloaden zonder een account te maken.
Het is netjes als je de auteur vermeld.

Unsplash

Op Unsplash kan je ook op thema’s zoeken. De site bevat veel originele foto’s. De foto’s zijn gratis te downloaden en te gebruiken.

Pixabay

Ook hier een grote keuze uit talloze foto’s en onderwerpen die je zonder copyright vermelding mag gebruiken. Naast foto’s bevat Pixabay ook illustraties en video’s.

Canva

Naas teen aanbod aan gratis te gebruiken foto’s biedt Canva ook online fotobewerking aan.

StockSnap.io

StockSnap.io is een uitstekende bron voor frisse en modern foto’s.

Gratisography

Gratisography bevat veel originele foto’s

Burst by Shopify

Burst (onderdeel van Shopify) biedt veel gratis te gebruiken foto’s aan gericht op een specifiek gebruiksdoel.

Picjumbo

Picjumbo bevat net als alle andere diensten een keuze aan gratis te gebruiken foto’s gesorteerd per thema. Let wel op, sommige foto’s bevatten wel auteursrechten.

Kan ik ook Google gebruiken voor mijn foto’s?

Het gebruik van foto’s die je bij google hebt gevonden kan je serieuze problemen opleveren.

Het is voor Google onmogelijk om van alle foto’s en afbeeldingen die geïndexeerd worden te bepalen of iemand het auteursrecht er op heeft. Google plaatst dan ook altijd de waarschuwing: Let op: het kan zijn dat iemand auteursrecht heeft op deze afbeelding!
Het is onverstandig de afbeeldingen van Google te gebruiken op jouw website. De kans bestaat dus dat je een brief met rekening krijgt voor het auteursrecht van door jou gebruikte afbeeldigen of foto’s.  

Conclusie

  • Er zijn veel bronnen op internet waar je (gratis of tegen een kleine vergoeding) geschikte foto’s kunt downloaden voor jouw website
  • Als je een foto of afbeelding gebruikt, weet dan dat jouw bron betrouwbaar is en jou toestemming geeft voor gebruik.
  • Is dit niet duidelijk, dan gebruik je de foto niet.
  • Gebruik van eigen foto’s is altijd de veilige keuze.
Ton Kemp
Ton Kemp

Customer journey manager met passie voor internet. Combineert strategisch denken met pragmatische aanpak. Als docent marketing ook actief op Avans Hogeschool | 06 132 74 810| Ton.Kemp@ViatriX.nl