• +31 06 132 74 810
  • ton.kemp@silvatica-marketing.nl

Tips om bezoekers naar je website te trekken

SEO met Google

Tips om bezoekers naar je website te trekken

Werken trucs om snel bovenaan in Google te staan? Vergeet het maar. Wel kun je je zoekresultaten optimaliseren door tijd en energie te steken in je website. Vandaar geen trucs maar degelijke tips voor lange termijn resultaat.

Sta je bij Google hoog in de zoekresultaten, dan leidt dit direct tot meer bezoekers voor je website. Die hoge positie in Google kun je op twee manieren bereiken:

a) makkelijk maar kostbaar met betaalde advertenties (dit heet Search Engine Advertising (SEA)
b) gratis maar arbeidsintensief met organische zoekresultaten. (dit heet Search Engine Optimization (SEO).
De organische resultaten staan onder de advertenties. Wat kun je doen om op de eerste pagina met zoekresultaten te eindigen als potentiële klanten googelen op jouw dienst of product?

1. Start met zoektermen analyseren

Voordat je content creëert moet je uitzoeken waar je doelgroep naar zoekt. Met een zoekwoordenanalyse kom je erachter op welke woorden het meeste zoekvolume zit. Er zijn diverse tools die een indicatie geven hoe vaak per maand wordt gezocht op een zoekwoord. Ook vind je er suggesties voor gerelateerde zoekwoorden. Zo kun je exact bepalen waar je het beste over kunt schrijven binnen je vakgebied. Populaire tools om je analyse mee te starten zijn UberSuggest of Yoast zoekwoorden.

2. Kies brede en smalle zoektermen

Na het analyseren van de zoektermen is het tijd om keuzes te maken voor de content op je website. Het liefst wil je alle gerelateerde zoekopdrachten in jouw branche gebruiken, maar pas op: algemene zoektermen met veel zoekvolume zijn niet onderscheidend en dus lastig om mee te scoren. En heel specifieke zoektermen leveren weinig bezoekers op.

Hoe los je dat op? Neem ‘schoenen’: dat is alom aanwezig op internet en zal geen mensen lokken naar jouw site. Maar “Converse basketbalschoenen rood” levert juist weer heel gerichte bezoekers op. Je zult op jouw website content moeten schrijven met zowel brede zoektermen als specifieke zoektermen. Nieuws- of blogberichten op jouw website zijn het middel daartoe. Maar ook een FAQ kan heel goed werken. Juist omdat je dan de vragen van jouw klanten in de titel opneemt.

3. Leer van de concurrentie

Hoe pakken je concurrenten het aan en hoe creëer jij betere content met de juiste zoekwoorden? Eén ding is zeker: concurrenten die hoog staan in de zoekresultaten, pakweg de top 5 bij Google, doen iets heel goed. Zorg dat je een uitgebreider antwoord hebt op de vraag van de bezoeker, met meer diepgang over het onderwerp, informerende illustraties of video’s. Zorg ook voor linken op en naar jouw berichten, bijvoorbeeld via social media.

Kortom: voeg alle mogelijke content toe die jouw website beter maakt dan die van de concurrentie. Verplaats je zo veel mogelijk in de gebruiker en denk goed na hoe je iets beters kunt bieden dan wat er al is. De algoritmes van Google streven er altijd naar om de beste resultaten te tonen op basis van kwaliteit, relevantie en autoriteit. Die autoriteit kun je opbouwen door je te onderscheiden in je aanbod en je zoekwoordenkeuze.

4. Schrijf voldoende content

Je ziet zelden een website in de top van de Google-zoekresultaten met slechts vijf of tien pagina’s. Dit is wat een bezoeker en dus ook Google graag ziet op een website:

  • Met veel pagina’s en artikelen bied je een compleet aanbod over een onderwerp. Dit draagt bij aan de autoriteit van je website.
  • Een regelmatige toevoer van nieuwe content maakt je website dynamisch en levend. Doordat de zoekmachine steeds nieuwe content ontdekt blijft je site relevant.
  • Een bezoeker blijft langer op je website omdat er veel informatie te vinden is en komt graag terug vanwege de nieuwe informatie.

Hoe doe je dat: je website continu verversen? Blogs en nieuwtjes zijn goede content. Maak bijvoorbeeld een wekelijks blog met interessante informatie voor je doelgroep.

5. Zet de gebruiker centraal

Houd altijd in je achterhoofd dat je een website maakt voor de gebruiker, niet voor Google. Zet je gebruiker centraal en zorg dat je goed en uitgebreid antwoord biedt op de vragen van je doelgroep. Wat zoeken ze op jouw site? Maak navigeren en zoeken eenvoudig en laat eventueel een webbouwer eens kijken wat er beter kan. Google zal de gebruiksvriendelijkheid van je website belonen!

6. Kom professioneel en betrouwbaar over

Belangrijk voor de autoriteit van je website is dat de content betrouwbaar is. Hoe weet de bezoeker – en Google – dat wat jij publiceert echt waar is? Een paar simpele maatregelen dragen bij aan de betrouwbaarheid.

  • Zet een datum bij elk artikel. Zo maak je duidelijk wanneer de content geschreven is en of deze up-to-date is. Het is bovendien een stok achter de deur om de content regelmatig te vernieuwen.
  • Maak je gebruik van informatie die je elders hebt gevonden, vermeld dan je bron. Bedenk wel dat een link de score van een andere website positief kan beïnvloeden, dus voorkom dat je bezoeker doorlinkt naar de concurrent.
  • Wees transparant door bij elk artikel de naam van de schrijver te plaatsen. Een artikel krijgt meer krediet als het is geschreven door een specialist.

Conclusie

Op de eerste pagina van google komen (zonder adverteren) is wel degelijk mogelijk, maar vraagt een consistente en lange termijn aanpak. Weet wat je moet doen en hou vol. Je kunt het!

Ton Kemp
Ton Kemp

Customer journey manager met passie voor internet. Combineert strategisch denken met pragmatische aanpak. Als docent marketing ook actief op Avans Hogeschool | 06 132 74 810| Ton.Kemp@ViatriX.nl