• +31 06 132 74 810
  • ton.kemp@silvatica-marketing.nl

Doelen instellen met Google Analytics

digital-marketing-SEO-silvatica

Doelen instellen met Google Analytics

In Google Analytics wordt bijgehouden hoeveel bezoekers er komen en welke pagina’s bezoekers bekijken. Dat is belangrijk, want als jij een website hebt of een webshop dan wil je weten of de site effectief is (of jij jouw doelen bereikt) en of de bezoeker vindt wat hij/zij zoekt.

Websitedoelen meetbaar maken
Om te meten of de site effectief is kan je z.g. doelen instellen. Met Google Analytics kan worden bijgehouden of de bezoeker een pdf download, een filmpje bekijkt of content deelt.
Om dit te meten moeten er in Analytics “Conversiedoelen” ingesteld worden.
Een voorbeeld van zo’n conversie doel is het aanmelden voor een nieuwsbrief, het invullen van een contactpagina of het downloaden van een pdf. Zodra de bezoeker een van deze acties uitvoert dan zie jij dat terug in Google Analytics. Daarmee maak je jouw doel meetbaar.

WordPress plugin
Normaal gesproken moet hiervoor speciale code geïmplementeerd worden op de website. Maar voor WordPress-gebruikers, is er een plugin beschikbaar die het koppelen van doelen aan Analytics simpeler maakt: de WP Google Analytics Events plugin. Met deze plugin kan bijvoorbeeld het klikken op een knop gekoppeld worden aan Analytics je dit als doel kan gebruiken.

Hoe werkt deze plugin?
Je maakt in de plugininstellingen jouw doelen aan door deze te koppelen met de HTML code ID of CLASS .  Deze ID of CLASS van bijvoorbeeld een knop moet je achterhalen door in de code te duiken. Dat kan eenvoudig door in de browser de linker muisknop à inspecteren te kiezen. Je ziet dan een “onderwaterscherm”. Vervolgens kun je de button ID aflezen of de Class. Deze voer je in bij de settings van de plugin. Als je de knop hebt geregistreerd kun je hem volgen in Google Analytics of als doel gaan toevoegen. Gebruik daarvoor de naam, actie en label die je de knop gegeven hebt in de WordPress-plugin.

Een duidelijke uitleg met demonstratie-video’s staat op deze pagina:
https://wpflow.com/knowledgebase/click-tracking/

Scrollen
Behalve het bijhouden van het aantal kliks kan de plugin ook bijhouden hoe er op een pagina gescrold wordt. Dit kan handig zijn als je onderaan een pagina belangrijke informatie hebt staan en wilt weten hoeveel bezoekers nu eigenlijk naar beneden scrollen om deze informatie te bekijken.

Wil je de plugin gebruiken?
Op deze pagina staat de informatie en kan je de plugin downloaden.
https://nl.wordpress.org/plugins/wp-google-analytics-events/
Dat kan ook in WP via het dashboard à Plugins à Nieuwe plugin en dan zoeken naar “WP Google Analytics Events”. Klik dan op Installeren.

 

Ton Kemp
Ton Kemp

Customer journey manager met passie voor internet. Combineert strategisch denken met pragmatische aanpak. Als docent marketing ook actief op Avans Hogeschool | 06 132 74 810| Ton.Kemp@ViatriX.nl