• +31 06 132 74 810
  • ton.kemp@silvatica-marketing.nl

Nieuwe markten vinden voor jouw product

same old thing same old results

Nieuwe markten vinden voor jouw product

Als ondernemer weet je dat er geen groter obstakel is dan het ontbreken van vraag naar je product of dienst. Het maakt niet uit hoe briljant je idee is of hoe gepassioneerd je bent; zonder voldoende marktvraag zal je onderneming niet floreren. In dit blogartikel gaan we dieper in op dit cruciale probleem en laten we zien hoe je nieuwe ideeën voor bestaande producten kunt genereren met behulp van het Four Action Framework, onderdeel van de Blue Ocean strategie van Kim en Maugborgne.

Het Belang van Vraaganalyse

Voordat we ingaan op het Four Action Framework, is het van essentieel belang om de waarde van een grondige markt- en vraaganalyse te begrijpen. Te vaak zien ondernemers een gat in de markt dat ze haastig proberen te vullen zonder te begrijpen of er daadwerkelijk vraag naar is. Dit leidt tot verspilling van tijd, geld en middelen.

Een goede analyse omvat het begrijpen van de behoeften en wensen van je doelgroep, het identificeren van concurrentie, het analyseren van markttrends en het luisteren naar feedback van potentiële klanten. Alleen als je een duidelijk beeld hebt van wat de markt wil en nodig heeft, kun je beginnen met het ontwikkelen van een winnend product. (zie ook “Een waarde propositie ontwerpen”)

Het Four Action Framework

Het Four Action Framework is een krachtige tool die is ontwikkeld door W. Chan Kim en Renée Mauborgne, de auteurs van de bestseller “Blue Ocean Strategy.” Dit framework stelt je in staat om bestaande producten te heroverwegen en te innoveren om zo nieuwe markten te creëren waar vraag bestaat. Het creëert een nieuwe blik op een bestaande markt.
Het framework gaat uit vier fundamentele vragen:

  1. Verminderen: Welke factoren in je huidige aanbod kun je verminderen of elimineren? Dit kan helpen om kosten te verlagen en je product efficiënter te maken.
  2. Verhogen: Welke aspecten van je product of dienst kunnen worden verbeterd of geoptimaliseerd om meer waarde te bieden aan je klanten?
  3. Elimineren: Welke functies, aspecten of praktijken kun je volledig verwijderen, die door je klanten niet als waardevol worden beschouwd?
  4. Creëren: Welke nieuwe elementen kun je toevoegen aan je aanbod om het onderscheidend en aantrekkelijk te maken voor potentiële klanten?

Een Voorbeeld

Stel dat je een traditionele pizzeria runt en merkt dat de vraag naar je product begint af te nemen vanwege toenemende concurrentie. Met behulp van het Four Action Framework zou je het volgende kunnen doen:

  1. Verminderen: Overweeg het verminderen van je fysieke restaurantruimte en het focussen op afhaal- en bezorgdiensten om kosten te verlagen.
  2. Verhogen: Investeer in hoogwaardige ingrediënten en ontwikkel nieuwe, creatieve pizzarecepten om je productwaarde te verhogen.
  3. Elimineren: Schrap minder populaire menu-items en optimaliseer je menu om efficiëntie te verbeteren.
  4. Creëren: Voeg een online bestelapp toe, bied unieke pizzavariaties aan die je concurrenten niet hebben, en overweeg het opzetten van een loyaliteitsprogramma voor klanten.

Door deze aanpassingen te maken met behulp van het Four Action Framework, kun je een heruitgevonden pizzabedrijf creëren dat zich onderscheidt van de concurrentie en de vraag van klanten aantrekt.

Het Four Action Framework stelt ondernemers in staat om bestaande producten te heroverwegen en te innoveren, waardoor ze nieuwe markten kunnen betreden en de vraag kunnen stimuleren.

Vergeet nooit dat een succesvolle onderneming begint met het begrijpen van wat je klanten willen en nodig hebben. Want als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd al had. The same old results.

Ton Kemp
Ton Kemp

Customer journey manager met passie voor internet. Combineert strategisch denken met pragmatische aanpak. Als docent marketing ook actief op Avans Hogeschool | 06 132 74 810| Ton.Kemp@ViatriX.nl