• +31 06 132 74 810
  • ton.kemp@silvatica-marketing.nl

Nieuwe versie: WordPress 5.5 is uit!

Wordpress versie 5.5

Nieuwe versie: WordPress 5.5 is uit!

Wat zijn de belangrijkste verbeteringen?

Op 11 augustus 2020 kwam de nieuwste versie van WordPress beschikbaar voor iedereen. Deze versie is vernoemd naar jazz muzicus ‘Eckstine’. De belangrijkste verbeteringen op een rij:

1. Verbeteringen in Gutenberg, de blokkeneditor

Verbeterde gebruikerservaring
Sinds de introductie van de nieuwe blokkeneditor werkt WordPress echt anders. Achter de schermen wordt er voortdurend gewerkt aan verbeteringen van zowel de gebruikerservaring als de techniche mogelijkheden.

De nieuwe Block Directory
Het is nu eenvoudiger om het blok te vinden wat je nodig hebt. Onder het plusje links boven staat nu een heuse blokbibliotheek. Elk blok is voorzien van een voorbeeld zodat je eenvoudig kan zien wat een blok doet. Hier vind je ook de blok patronen.

Blokpatronen
De nieuwe blokpatronen leveren mogelijkheden om vormgeving van bepaalde blokken zeer uitgebreid in te stellen. Met deze mogelijkehden wordt het simpel en leuk om prachtige, complexe lay-outs te maken door gebruik te maken van een combinatie van tekst en media om je verhaal te vertellen. Ga naar de blokken bibliotheek (het plusje links bovenin, daarna ‘Patronen’) Probeer maar eens met het blok header bij de patronen.
Nieuwe blokpatronen worden ook aangeboden door ontwikkelaars. Er komt een uitgebreid aanbod via plugins en blokthema’s. Er worden continue nieuwe toegevoegd.

Inline afbeelding bewerken
Vanuit het blok ‘Afbeelding’ kan je nu meteen je foto’s bijsnijden, roteren en inzoomen. Als je veel tijd besteedt aan afbeeldingen, dan kan dit je uren besparen! Dit hoef je dus niet meer via bewerken in de mediabibliotheek te doen.

2. Standaard sitemap

WordPress bevat nu standaard een XML-sitemap, die zoekmachines helpt je meest belangrijke pagina’s te vinden vanaf het moment je live gaat met je site. Voorheen was hiervoor een extra plugin nodig, zoals Yoast SEO.

3. Lazy loading

Berichten en pagina’s voelen sneller aan, dankzij ‘lazy-loaded’ afbeeldingen.
Afbeeldingen kunnen je verhaal veel impact geven, maar zij kunnen soms je site langzaam laten lijken. In WordPress 5.6 wachten afbeeldingen met laden totdat zij door het scrollen in beeld komen. De technische term is ‘lazy-loading’. Hierdoor voelt de website sneller aan.

Voor ontwikkelaars
Er is meer veranderd aan WordPress, maar dat zijn technische dingen die vooral voor ontwikkelaars belangrijk zijn.

Ton Kemp
Ton Kemp

Customer journey manager met passie voor internet. Combineert strategisch denken met pragmatische aanpak. Als docent marketing ook actief op Avans Hogeschool | 06 132 74 810| Ton.Kemp@ViatriX.nl