• +31 06 132 74 810
  • ton.kemp@silvatica-marketing.nl

Een soepele update naar WordPress 5.0 Gutenberg

Een soepele update naar WordPress 5.0 Gutenberg

We krijgen op donderdag 6 december te maken met een grote update van WordPress: WordPress 5.0 (ook wel Gutenberg-update genoemd). De belangrijkste vernieuwingen zijn de nieuwe opmaak-editor en een nieuw standaard thema Twenty Nineteen. 

Meestal zijn de updates van WordPress prima, omdat ze dingen verbeteren, gemakkelijker maken of veiliger, maar deze update van WordPress lijkt te vroeg te komen omdat door de wijzigingen op het laatste moment niet iedereen klaar is.

Moeilijke planning: niet iedereen is er klaar voor

Plugin- en themaontwikkelaars zijn nog niet klaar voor de omschakeling naar deze nieuwe editor. Lang niet alle plugins en thema’s zijn getest met deze versie van WordPress. Door de feestdagen in december is er  ook minder capaciteit om te testen en eventuele problemen op te lossen. Bij veel van mijn klanten en cursisten ontstaat een onbestemd gevoel. Gaat dat wel goed? En, wat veranderd er voor mij?

De update verloopt niet automatisch.
ViatriX controleert voor alle website die wij beheren of de update naar WordPress 5.0 zonder problemen kan plaatsvinden.

Hoe gaan we dat nou doen, een soepele overgang naar WordPress 5.0?

Het belangrijkste: NIET zomáár op de knop update WordPress klikken!
Lees dit bericht even verder zodat je voorbereid aan de slag gaat.
Kom je er niet uit of durf je je site niet aan te pakken? 

STAP 1: MAAK EEN PLANNING

Plan de overstap op een geschikt moment. Bijvoorbeeld een weekend in januari 2019. Er is dan meer bekend over plugins en thema’s die wel of niet werken met 5.0. Eventuele support is in januari meestal geen probleem, in tegenstelling tot december.

STAP 2: MAAK EEN BACKUP VAN JE WEBSITE!

Een backup zorgt ervoor dat je terug kunt naar de oude situatie.
Het is belangrijk dat je een backup maakt van WordPress inclusief de database. Hiervoor kan je de volgende plugin gebruiken:

  • UpdraftPlus backup plugin (gratis)

Download deze backup naar een veilige omgeving zoals jouw eigen computer.

STAP 3: MAAK EEN TESTOMGEVING OM DE UPDATES TE TESTEN

Als je twijfelt of jouw plugins en thema’s Gutenbergproof zijn kan je een testomgeving inrichten en alles daar testen. Op deze testsite kan je eerst alle updates doen zonder dat je livesite gevaar loopt. Pas als je testwebsite geen problemen vertoont voer je de updates door op je livesite.

STAP 4: (NOG) GEEN GUTENBERG? INSTALLEER DAN DE CLASSIC EDITOR

Vindt je de nieuwe editor niet fijn werken? Dan kan je Gutenberg uitschakelen door de plugin “klassieke editor” te installeren en te activeren.

Ton Kemp
Ton Kemp

Customer journey manager met passie voor internet. Combineert strategisch denken met pragmatische aanpak. Als docent marketing ook actief op Avans Hogeschool | 06 132 74 810| Ton.Kemp@ViatriX.nl