• +31 06 132 74 810
  • ton.kemp@silvatica-marketing.nl

Gutenberg: Grote verandering in WordPress

Gutenberg: Grote verandering in WordPress

Met de eerstvolgende update naar versie 5.0 gaat WordPress behoorlijk veranderen. Er komt een nieuwe editor genaamd ‘Gutenberg’. Wat gaat dat betekenen voor jouw website?

Mijn conclusie

Is Gutenberg een verbetering? Dat ligt er helemaal aan wat jij met jouw website wil doen.
Als het gaat om de opmaak van pagina’s met foto’s, video, tabellen en geluid etc. (z.g. rich content) eenvoudiger te maken, denk ik dat dit goed gelukt is. Bevatten jouw pagina’s vooral tekst, dan is het meer werk (meer klikken) om al die blokken toe te voegen. Lees nog even verder om te ontdekken wat er gaat veranderen.

Wat is Gutenberg en waarom?

Gutenberg is de nieuwe editor voor WordPress websites, die de bekende en vertrouwde klassieke editor gaat vervangen. Afhankelijk van jouw website kunnen de gevolgen best ingrijpend zijn.

Gutenberg een nieuw stukje WordPress dat helemaal opnieuw is gebouwd.
De nieuwe editor maakt nette HTML5 code en is daarmee een stuk moderner. De klassiek editor blonk uit in eenvoud. Je zult voor jezelf moeten beslissen wat voor jouw het beste werkt.

WordPress heeft goed gekeken naar de tekortkomingen van de bestaande editor.
De afgelopen jaren zijn er steeds meer thema’s op de markt verschenen die gebruik maken van z.g. “Page builders”. Voorbeelden hiervan zijn WP Bakery page builder, Beaver Builder of Elementor. Met deze editors had je als gebruiker meer opmaak mogelijkheden, maar het werd er vaak niet eenvoudiger door. WordPress wil dat verbeteren met de nieuwe editor Gutenberg. Het opmaken van berichten en pagina’s gaat dus veranderen.

Gutenberg nu al proberen?

Je kunt Gutenberg nu al uitproberen door de plugin Gutenberg te installeren. Maar let op! Gutenberg is nog niet helemaal ‘productie klaar’. Er komen nog regelmatig updates. Maar je kunt dan alvast wel testen hou jouw thema met Gutenberg samenwerkt.
Maar ook de oude editor blijft werken. Je krijgt bij elk nieuw bericht of pagina de mogelijkheid uit twee editors te kiezen. De “Klassieke editor ” of “Gustenberg”

 

 

 

Eerste ervaringen met Guteberg

Wat is er nou zo anders aan Gutenberg vergeleken met de klassieke editor?
Ik installeerde de plugin op een test website met het standaard thema Twenty Seventeen en bekeek de mogelijkheden. Nadat Gutenberg geïnstalleerd en geactiveerd is, wordt er een nieuw concept bericht gemaakt, met voorbeelden van wat je met Gutenberg kan doen. Daar kan je lekker mee spelen.

Blokken

Het grote verschil met de classic editor is dat de nieuwe editor werkt met “blokken” op een pagina of bericht. Een blok kan van alles bevatten. Daarvoor kan kiezen uit de verschillende beschikbare blokken. De pagina titel is het eerste blok wat je ziet,

Door te klikken op de + links boven, kan je kiezen om andere blokken in te voegen zoals een “Tekst-blok” (elke alinea is een “blok”) of een afbeeldingen-blok etc..

De blokken zijn verdeeld over functionele groepjes.
Het eerste groepje zijn de meest gebruikte. Handig zodat je niet ver hoeft te zoeken.
Het blokje Inline elementen laat je bijvoorbeeld foto’s tussen te tekst plaatsen. De Algemene blokken zijn de bekende items zoals kop, paragraaf, afbeelding, audio etc.
De groep Opmaak bevat blokken met opmaak opties zoals een tabel invoegen, of werken met de HTML code. De groep Layout elementen bevat blokken voor knoppen, kolommen, lees-meer-tag, een scheidingslijn en opvul element.
De groep Widgets geeft je de mogelijkheid om widgets als een blok tussen de tekst te plaatsen. De groep Insluitingen helpt je om content van andere websites op jouw website te tonen, zoals Youtube.

Nieuwe functies

Met de blokken zijn er ook nieuwe functies bij gekomen. Zo voegt het opmaak blok Tabellen een functie toe die tot nu toe ontbrak in Wordprress. Ook nieuw is de mogelijkheid om widgets in pagina’s of berichten te plaatsen (naast de widgets in de widgetgebieden) en dat je veelgebruikte blokken met instellingen kan opslaan om her te gebruiken. Ze worden dan zichtbaar in de groep Herbruikbaar.

De verwachting is dat ontwikkelaars met hun eigen blokken zullen komen en zo de mogelijkheden verder uitbreiden binnen het WordPress systeem.

Werken met blokken

Als je bezig bent met het vullen van een blok zijn veel besturingselementen verborgen. Pas als je met de muis erboven hangt zie je plusjes en knopjes verschijnen.
Zo kan je op twee manieren een nieuw blok toevoegen. Links bovenin op de + klikken of midden bovenaan elk blok zodra je daar met de muis overheen gaat. Een nieuw blok wordt dan erboven ingevoegd, tenzij de dat via de rechter zijstipjes doet, dan kan je kiezen voor onder of boven invoegen.

Door te klikken op de 3 stipjes rechts van het blok krijg je de mogelijkheid om een blok te dupliceren, of van plaats te verschuiven of de deleten. Hier kan je een blok opslaan om het te gebruiken.

Heb je een blok geselecteerd dan zie je in de rechter zijbalk de instellingen van dit document of het geselecteerde blok. Onder de tab Document de vertrouwde instellingen van de oude editor zoals Zichtbaarheid, Auteur, Uitgelichte afbeelding en Pagina attributen. Nieuw is hier Reacties toestaan en revisies. Wel zo duidelijk. Onder de tab Blok de instellingen van dit blok.

Conclusie

Is Gutenberg een verbetering? Dat ligt er helemaal aan wat jij met jouw website doet.
Als het gaat om de opmaak van pagina’s met foto’s, video, tabellen en geluid etc. eenvoudiger te maken, denk ik dat dit goed gelukt is. Bevatten jouw pagina’s vooral tekst, dan is het meer werk (meer klikken) om al die blokken toe te voegen.

 

 

Ton Kemp
Ton Kemp

Customer journey manager met passie voor internet. Combineert strategisch denken met pragmatische aanpak. Als docent marketing ook actief op Avans Hogeschool | 06 132 74 810| Ton.Kemp@ViatriX.nl